fbpxΣε ξενοδοχεία οι επόμενες επενδύσεις της Hines | Economistas.gr
Skip to main content

Σε ξενοδοχεία οι επόμενες επενδύσεις της Hines

Σε ξενοδοχεία οι επόμενες επενδύσεις της Hines

Θέμα χρόνου θεωρείται η επόμενη επενδυτική κίνηση του αμερικανικού επενδυτικού ομίλου της Hines στον τουριστικό κλάδο. Στόχος της εταιρείας ήταν, ούτως ή άλλως, ο εμπλουτισμός του χαρτοφυλακίου ξενοδοχειακών ακινήτων στην Ελλάδα, κάτι που φαίνεται ότι θα επιτευχθεί λίαν συντόμως, καθώς το ελληνικό τμήμα της εταιρείας, υπό τον κ. Πολ Γομόπουλο, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την απόκτηση των ξενοδοχείων Ερμής και Coral, αμφότερα στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται με την ιδιοκτήτρια Μαμιδάκης Συμμετοχών και τις πιστώτριες τράπεζες αυτής, προκειμένου, εφόσον υπάρξει συμφωνία, τα ακίνητα να μεταβιβαστούν σε νέο εταιρικό σχήμα, συμφερόντων της Hines. Προϋπόθεση είναι η κατάθεση αίτησης εξυγίανσης από την Μαμιδάκης Συμμετοχών, προκειμένου να αρθούν τα βάρη που έχουν εγγράψει οι τράπεζες στα ξενοδοχεία.

Εφόσον το όλο εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, θα σηματοδοτήσει την δεύτερη επένδυση της εταιρείας στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά, μετά την απόκτηση, σε συνεργασία με την Henderson Park, του ξενοδοχείου Grand Hyatt επί της Λεωφόρου Συγγρού. Πρόκειται για το πρώην Ledra Marriott, συμφερόντων της οικογένειας Παρασκευαΐδη, το οποίο αποκτήθηκε το 2017, μέσω πλειστηριασμού, με το τίμημα να ανέρχεται σε περίπου 33 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Hines επιχειρεί να αποκτήσει κι άλλες ξενοδοχειακές μονάδες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων (π.χ. Ρόδος).

Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2018, η Hines προχώρησε στην απόκτηση ενός ακόμα ακινήτου και συγκεκριμένα της έκτασης, όπου στεγαζόταν στο παρελθόν η Κλωστοϋφαντουργία Μουζάκη στην Ακαδημία Πλάτωνος. Πρόκειται για το ακίνητο που μέχρι πρότινος ανήκε στην επίσης αμερικανική Blackrock, η οποία επιθυμούσε την απεμπλοκή της από την επένδυση αυτή, θεωρώντας το επενδυτικό ρίσκο της χώρας εξαιρετικά υψηλό και μη θέλοντας την περαιτέρω έκθεσή της σε αυτήν. Η Blackrock είχε «κληρονομήσει» το έργο από την Macquarie Group, την οποία είχε εξαγοράσει λίγα χρόνια νωρίτερα. Έπειτα από πολυετείς προσπάθειες, εν τέλει, κατόρθωσε να ωριμάσει αδειοδοτικά το έργο, με τον προσανατολισμό να αφορά την ανάπτυξη ενός εμπορικού κέντρου επιφάνειας 55.000 τ.μ. με την επωνυμία Academy Gardens, μεγέθους ανάλογου ή και μεγαλύτερου του The Mall Athens.

Πάντως, η προσέγγιση του εμπορικού κέντρου αναμένεται να αλλάξει, με την Hines να εστιάζει στην διαμόρφωση ενός εμπορικού πάρκου, με λίγα καταστήματα μεγάλης επιφάνειας, κατά το πρότυπο του Smart Park στα Σπάτα. Πρόκειται για μια επιλογή με μικρότερο ρίσκο, που εκτιμάται ότι θα είναι κι ευκολότερο να εξασφαλίσει χρηματοδότηση. Ήδη μάλιστα έχουν αρχίσει να ακούγονται και τα πρώτα ονόματα πιθανών μισθωτών, με την Leroy Merlin και την Praktiker ήδη να προβάλουν μεταξύ των ενδιαφερόμενων αλυσίδων για την μίσθωση χώρων.

Εκτός από το ακίνητο στην Ακαδημία Πλάτωνος, το πρώτο εξάμηνο του έτους αναμένεται να ξεκαθαρίσουν και οι προθέσεις της Hines, αναφορικά με το αν θα προχωρήσει σε άλλες δύο αγορές ακινήτων. Ο λόγος για το ημιτελές εμπορικό κέντρο της Μπ. Βωβός στο Βοτανικό, για το οποίο η Hines έχει υπογράψει προσύμφωνο με την ιδιοκτήτρια Alpha Bank, αλλά και για το εμπορικό κέντρο Athens Heart στην οδό Πειραιώς, ιδιοκτησίας Pasal Development, για το οποίο αναζητούνται εναλλακτικές χρήσεις, καθώς θεωρείται ότι θα μπορούσαν να αποδώσουν περισσότερα σε σχέση με την σημερινή μορφή του ακινήτου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κρατικό real estate: Αμέτρητα ακίνητα, ασήμαντα έσοδα...
Κρατικό real estate: Αμέτρητα ακίνητα, ασήμαντα έσοδα...
Για πρώτη φορά η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου συγκεντρώνει σε βάση δεδομένων τα στοιχεία 71.450 ακινήτων. Έλεγχος καταπατήσεων και αμφισβητήσεων.
Κρατικό real estate: Αμέτρητα ακίνητα, ασήμαντα έσοδα...
Real estate: Ανεβάζει στροφές η Hines
Real estate: Ανεβάζει στροφές η Hines
Τα σχέδια της αμερικανικής εταιρίας για το ακίνητο των πρώην εγκαταστάσεων της κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στην Ακαδημία Πλάτωνος και οι επόμενες κινήσεις της στη χώρας μας.
Real estate: Ανεβάζει στροφές η Hines
Οι Κύπριοι επιστρέφουν στο ελλαδικό real estate
Οι Κύπριοι επιστρέφουν στο ελλαδικό real estate
Οκταώροφο οικιστικό συγκρότημα στους Αμπελόκηπους και ξενοδοχείο εννέα ορόφων στο Κουκάκι οι δύο σημαντικότερες κινήσεις.
Οι Κύπριοι επιστρέφουν στο ελλαδικό real estate
Άλμα στις τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων
Άλμα στις τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων
Η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπης σε ότι αφορά την αύξηση των τιμών των ξενοδοχειακών ακινήτων στην τριετία 2015-2017.
Άλμα στις τιμές των ξενοδοχειακών ακινήτων