Skip to main content

Συνέδριο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Κρήτη

Συνέδριο για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στην Κρήτη

Η Κρήτη υποδέχεται αυτές τις μέρες τη νεοφυή επιχειρηματικότητα απ' όλη την Ελλάδα, στη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση του είδους, τη Startup Europe Week Crete, που προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Startup Europe.

«Μ' αυτό το συνέδριο τοποθετούμε την Κρήτη στην Ευρώπη και στον κόσμο», τονίζει ο Θάνος Παράσχος συνιδρυτής του Youth Entrepreneurship Club της ομάδας που είναι «ο επίσημος πρεσβευτής» του Startup Europe Week στην Κρήτη.

Η διοργάνωση υλοποιείται σε τέσσερις πόλεις της Κρήτης, το Λασήθι (8 Μαρτίου), το Ηράκλειο (9 Μαρτίου), το Ρέθυμνο (15 Μαρτίου) και τα Χανιά (16 Μαρτίου) και «έχει σκοπό να παρουσιάσει τις καλύτερες πρωτοβουλίες που προωθούνται από τις περιφέρειες, να ενημερώσει το τοπικό οικοσύστημα για τις ευκαιρίες που υπάρχουν, να παράσχει συμβουλές για την έναρξη μιας εταιρίας και να φέρει σε επαφή τα στελέχη της περιφέρειας με τους επιχειρηματίες και επενδυτές για να δημιουργήσουν ισχυρότερα οικοσυστήματα».

Σταθερή σύμμαχος και αρωγός σ' αυτή την προσπάθεια είναι η γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα, ο πρέσβης της Γαλλίας Κριστόφ Σαντεπί και ο μάνατζερ του δικτύου Mazinnov Ολιβιέ Ντοβέρν, που φιλοξένησαν πριν λίγες μέρες τους πρωταγωνιστές του Startup Europe Week Crete και τους έδωσαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν στον Τύπο τη δουλειά τους και το πρόγραμμα της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

«Από τη στιγμή που συστάθηκε το δίκτυο Mazinnov ξεκινήσαμε μια καλή συνεργασία και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε γέφυρες μεταξύ της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στη Γαλλία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Θάνος Παράσχος, ψυχή πλέον του θεσμού SEW Crete.

Είναι μια δράση, προσθέτει, που πραγματοποιείται πανευρωπαϊκά σε περισσότερες από 250 πόλεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο. Στην Κρήτη πραγματοποιείται τα τελευταία 4 χρόνια και είναι η μεγαλύτερη με πάνω από 1000 συμμετέχοντες, πολλά startups ομιλίες, επιτυχημένους επιχειρηματίες από την Ελλάδα ή το εξωτερικό, ακαδημαϊκούς, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. «Θέλουμε να δείξουμε τα καλά παραδείγματα που μπορούν να έχουν και συνέχεια», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Θ. Παράσχος είναι συνιδρυτής του Youth Entrepreneurship Club, μη κερδοσκοπικού οργανισμού που βοηθάει νέες ομάδες να καινοτομήσουν και να επιχειρήσουν. Ως τώρα έχει εξασφαλίσει χρηματοδοτήσεις 200 χιλιάδων ευρώ από ιδιωτικές εταιρίες και crowdfunding για τον σκοπό αυτό και έχει στηρίξει startups να «σηκώσουν» χρηματοδοτήσεις 6 εκατομμυρίων από ιδιώτες επενδυτές, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη συνέντευξη στη γαλλική πρεσβεία.

Ο Δημήτρης Δημοσιάρης παρών και αυτός στη γαλλική πρεσβεία, εκπροσώπησε το Founderhood μια «πλατφόρμα που βοηθάει τις νεοσύστατες τεχνολογικές ομάδες να βρουν τα εφόδια που χρειάζονται στα πολύ αρχικά τους βήματα».

Όπως δήλωσε,  «στην πλατφόρμα μας είναι εγγεγραμμένες 60 ομάδες απ’ όλη την Ελλάδα. Απ' αυτές τις ομάδες, 10 περίπου αφορούν τον τουρισμό, 6-7 την τεχνολογία της υγείας και οι υπόλοιπες είναι διασκορπισμένες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς, όπως τα μεγάλα δεδομένα και το διαδίκτυο των πραγμάτων.

«Προσδοκούμε να ενεργοποιήσουμε περισσότερους νέους ανθρώπους να μείνουν στην Ελλάδα και να δοκιμάσουν πράγματα από εδώ γιατί η Ελλάδα έχει πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό και τεχνολογικό υπόβαθρο και μπορεί να υλοποιήσει μια ιδέα που μπορεί να έχει διεθνή εμβέλεια», υπογραμμίζει ο κ. Δημοσιάρης.

Ο Σπύρος Ελευθεριάδης είναι ο τρίτος των startupers που παρουσίασαν τη δουλειά τους στη γαλλική πρεσβεία. Είναι συνιδρυτής του Infashionapp, το οποίο αποτελείται από μια startup και μια εφαρμογή social shopping, αποκλειστικά για τη μόδα.

Όπως μας εξηγεί, « οι χρήστες μας μπορούν να βρουν και να αγοράσουν μόδα μέσα από την εφαρμογή, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν μία κοινότητα μέσα από την οποία μπορούν να ανταλλάσσουν απόψεις για το στυλ, να δηλώνουν τι τους αρέσει και να επηρεάζουν και οι ίδιοι τις τάσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Διαγωνισμός για Agri-Food Startups
Διαγωνισμός για Agri-Food Startups
Οκτώ καινοτόμες startups θα αναμετρηθούν στη «σκηνή» του Orange Grove, τον Μάιο, στο πλαίσιο του διαγωνισμού-θεσμού "The Squeeze".
Διαγωνισμός για Agri-Food Startups
«Μάτι» για σκάφη - αεροπλάνα από ελληνική start-up
«Μάτι» για σκάφη - αεροπλάνα από ελληνική start-up
Η εφεύρεση της Meton είναι ένα σύστημα χαμηλού κόστους που επιτρέπει ασφαλή πλοήγηση ακόμη και σε κακές καιρικές συνθήκες ή όταν έχει πέσει το φως της ημέρας.
«Μάτι» για σκάφη - αεροπλάνα από ελληνική start-up
Σεμινάρια για νέους Έλληνες startuppers στο Ισραήλ
Σεμινάρια για νέους Έλληνες startuppers στο Ισραήλ
Τα ειδικά αυτά σεμινάρια απευθύνονται σε νέους επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Κύπρο και διοργανώνονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο στη Χάιφα από το Mashav.
Σεμινάρια για νέους Έλληνες startuppers στο Ισραήλ
Καινοτόμες ιδέες στο 5ο Thessaloniki Demo Day
Καινοτόμες ιδέες στο 5ο Thessaloniki Demo Day
Το OK!Thess καλεί startups που θέλουν να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους προσπάθεια σε επενδυτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό να συμμετέχουν στο Thessaloniki Demo Day.
Καινοτόμες ιδέες στο 5ο Thessaloniki Demo Day
Έως 13/9 οι δηλώσεις για σεμινάρια startuppers στο Ισραήλ
Έως 13/9 οι δηλώσεις για σεμινάρια startuppers στο Ισραήλ
Δέκα ημέρες απομένουν για την συμμετοχή των Ελλήνων startuppers στα ειδικά σεμινάρια στο Ισραήλ. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε νέους επιχειρηματίες από την Ελλάδα και την Κύπρο και διοργανώνονται τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.
Έως 13/9 οι δηλώσεις για σεμινάρια startuppers στο Ισραήλ