Blueground: Με στόχο 50.000 διαμερίσματα σε 50 χώρες

Economista
ECONOMISTA
Blueground: Με στόχο 50.000 διαμερίσματα σε 50 χώρες

Συνεχίζει την ανάπτυξή της στην εγχώρια και την διεθνή αγορά, η ελληνική εταιρεία εκμίσθωσης επιπλωμένων κατοικιών Blueground. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η εταιρεία εκμεταλλεύεται πλέον 1.800 ακίνητα παγκοσμίως, εκ των οποίων τα 500 βρίσκονται στην Αθήνα, αποτελώντας ίσως τον μεγαλύτερο εκμισθωτή ακινήτων της πρωτεύουσας. Στόχος της Blueground είναι έως το 2023, να διαθέτει υπό την “σκέπη” της 50.000 επιπλωμένα διαμερίσματα σε 50 πόλεις παγκοσμίως.

Σήμερα, η εταιρεία έχει αναπτύξει παρουσία σε εννιά πόλεις. Εκτός από την Αθήνα, η Blueground δραστηριοποιείται επίσης σε Κωνσταντινούπολη, Ντουμπάι και σε έξι πόλεις των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Βοστώνη, Ουάσινγκτον, Σικάγο, Σαν Φρανσίσκο και Λος Άντζελες). Η ανάπτυξη της Blueground είναι ανάλογη μιας νεοφυούς εταιρείας, καθώς επιτυγχάνει τριπλασιασμό του κύκλου εργασιών σε ετήσια βάση. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του 2017, δηλαδή πριν από περίπου 14 μήνες, ο συνολικός αριθμός των υπό εκμετάλλευση ακινήτων δεν ξεπερνούσε τα 700.

Η Blueground προχωρά σε συμφωνίες μίσθωσης με ιδιοκτήτες ακινήτων. Στη συνέχεια, τα νοικιάζει εκ νέου (συνήθως αφού προχωρήσει σε κάποια αναβάθμιση του εξοπλισμού τους), σε επαγγελματίες, στελέχη επιχειρήσεων κι άλλων φορέων, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο μπορεί να κυμαίνεται από τρεις, πέντε, έξι μήνες, μέχρι και δύο, τρία, ή και παραπάνω χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία έχει προχωρήσει σε συμφωνίες με αρκετές πολυεθνικές εταιρείες, πρεσβείες, ναυτιλιακές εταιρείες και τραπεζικούς οργανισμούς, που έχουν σταθερή ανάγκη ακινήτων για την στέγαση στελεχών τους από άλλες χώρες. Στο πελατολόγιο της Blueground περιλαμβάνονται εταιρείες, όπως η ΙΚΕΑ, η Samsung και η Coca-Cola 3Ε.

Ενδεικτικό της απήχησης της εταιρείας είναι και η πρόσφατη απόκτηση μεριδίου στην εταιρεία από τον κ. Κέβιν Ράιν, ο οποίος είναι γνωστός επενδυτής σε νεοφυείς εταιρείας. Ο κ. Ράιαν έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη και έχει ιδρύσει, μεταξύ άλλων, τις εταιρείες MongoDB, Business Insider και Gilt Groupe. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Blueground, ο νέος επενδυτής συμμετείχε στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησης της Blueground, αποκτώντας παράλληλα και θέση στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας. Συνολικά, μέχρι σήμερα, η Blueground έχει αντλήσει κεφάλαια 28 εκατ. δολαρίων. Μεταξύ των επενδυτών που έχουν επενδύσει στην Blueground είναι επίσης το ευρωπαϊκό fund VentureFriends, το αμερικανικό fund Endeavor Catalyst και το Jabbar Internet Group, με έδρα τη Μέση Ανατολή. Η εταιρεία απασχολεί 300 εργαζόμενους, εκ των οποίων οι 140 στην Ελλάδα.

Έχοντας ως στόχο να ξεπεράσει τα 4.000 υπό εκμετάλλευση ακίνητα κατά την διάρκεια του τρέχοντος έτους, η εταιρεία ολοκλήρωσε πριν από λίγους μήνες μια νέα χρηματοδότηση 10,5 εκατ. ευρώ. Μέσω αυτής ενισχύθηκε η παρουσία στην αγορά των ΗΠΑ, όπου η διοίκηση της εταιρείας εντοπίζει σημαντικές ευκαιρίες περαιτέρω επέκτασης σε σειρά πόλεων. Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύθηκε η διείσδυση στο Σαν Φρανσίσκο και στο τέλος του καλοκαιριού του 2018, ξεκίνησε η παρουσία και σε επιλεγμένες πόλεις της ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Τα κριτήρια επιλογής της κάθε πόλης αφορούν κυρίως στον αν υπάρχει επαρκής ζήτηση για υπηρεσίες φιλοξενίας στελεχών και το αν υπάρχει επαρκής προσφορά διαμερισμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ