Λιγότερες γυναίκες σε υψηλές θέσεις

NEWSROOM
Λιγότερες γυναίκες σε υψηλές θέσεις
Φώτο: Shutterstock

Σημαντική πρόοδος διεθνώς παρουσιάζει η ισότητα των δύο φύλων στις ανώτερες διοικητικές θέσεις των επιχειρήσεων καθώς και στα ποσοστά των επιχειρήσεων που έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, με την Ελλάδα ωστόσο να απέχει κατά πολύ από την διεθνή τάση.

Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας «International Business Report: Women in business» της Grant Thornton για το 2019, με τίτλο «Γυναικείο Επιχειρείν: Δημιουργώντας ένα σχέδιο δράσης», σύμφωνα με την οποία σε παγκόσμιο επίπεδο, τους τελευταίους 12 μήνες παρατηρείται μία αύξηση των ποσοστών των γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις καθώς και στα ποσοστά των επιχειρήσεων που έχουν τουλάχιστον μία γυναίκα σε ανώτερες διοικητικές θέσεις.

Όσον αφορά την Ελλάδα το ποσοστό των γυναικών που κατέχουν ανώτερες διοικητικές θέσεις μειώθηκε το 2019 κατά 4%.

Αναλυτικά το ποσοστό των Ελληνίδων που κατέχουν ανώτερες διοικητικές θέσεις το 2019 ανέρχεται στο 22% σε σχέση με 26% πέρσι. Το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από το μέσο όρο των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ η χώρα μας μαζί με τη Σουηδία, την Πολωνία και την Ιταλία παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη μείωση στην Ευρώπη. Το μεγαλύτερο ποσοστό σε παγκόσμια κλίμακα καταγράφει η Νέα Ζηλανδία (44%), ενώ αντίθετα το χαμηλότερο εμφανίζει η Ιαπωνία (15%).

Οι Ελληνίδες που συμμετείχαν στην έρευνα απαριθμούν ως κυριότερα εμπόδια στην καριέρα τους: την ανεύρεση χρόνου για άλλες δραστηριότητες πέρα από τις επαγγελματικές (13%), τις οικογενειακές ευθύνες (17%), την έλλειψη δικτύωσης (1%), την έλλειψη χρηματοδότησης για εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων (4%), την έλλειψη επενδυτικών κεφαλαίων από τους εργοδότες για εκπαίδευση και ανάπτυξη δεξιοτήτων (1%) και έλλειψη πρόσβασης σε ευκαιρίες επαγγελματικής ανάπτυξης (3%).

Οι δράσεις όμως που ακολουθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν αυτά τα εμπόδια και να αμβλύνουν την ανισορροπία μεταξύ των δύο φύλων, σύμφωνα με τις Ελληνίδες επαγγελματίες, βρίσκονται σε αρκετά εμβρυακό στάδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας μόνο το 4% των Ελληνίδων απαντά πως η επιχείρηση για την οποία εργάζονται προσφέρει τη δυνατότητα ευέλικτης εργασίας ενώ ακολουθούν και δράσεις όπως: η δημιουργία μιας κουλτούρας χωρίς αποκλεισμούς (4%), οι εκπαιδευτικές παροχές (1%) και η εξασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στις επαγγελματικές ευκαιρίες ανάπτυξης (1%).

Τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν έναν ενδιαφέρον παράδοξο για την Ελλάδα σε ό,τι αφορά στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ανέλιξή τους. Συγκεκριμένα, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία (92%), θεωρούν ότι οι επιχειρήσεις για τις οποίες εργάζονται δεν έχουν λάβει κανένα μέτρο προκειμένου να αποτρέψουν την ανισορροπία μεταξύ των δύο φύλων. Ωστόσο, 63% των γυναικών δηλώνει πως κανένα εμπόδιο δεν πρόκειται να αναχαιτίσει την ανέλιξή τους. Αντίθετα, μόνο το 25%, τόσο σε παγκόσμιο όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, θεωρεί ότι κανένα εμπόδιο δεν μπορεί να σταματήσει την ανέλιξή του σε μια εταιρεία. Αυτό καταδεικνύει ότι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό Ελληνίδων επαγγελματιών παραμένει αισιόδοξο απέναντι στα στερεότυπα που αφορούν στους ρόλους των δύο φύλων, τα οποία συνεχίζουν να κατέχουν ισχυρή θέση στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που διεκπόνησε η Grant Thornton, οι γυναίκες CEO στην Ελλάδα άγγιξαν το 11%, ενώ οι COO ανήλθαν στο 13% και οι CFO στο 17%. Το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε ανώτερες διοικητικές θέσεις (28%) σημειώνουν τόσο οι Human Resources Directors και οι Chief Marketing Officers (CMO), γεγονός που αποδεικνύει ότι πολλές γυναίκες συνεχίζουν να μην στρέφονται σε επαγγέλματα STEM.

Χωρίς αμφιβολία η εκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικές θέσεις αποτελεί μεγάλο στοίχημα για τις σύγχρονες επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει κομβικές αλλαγές στην κοινωνία αλλά και στις επιχειρήσεις αυτές κάθε αυτές, παρατηρείται ακόμα μεγάλη ασσυμετρία. Ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα έχει να διανύσει ακόμα μεγάλο δρόμο προς την ισότητα των φύλων, παρ’ όλα αυτά το μέλλον διαφαίνεται αισιόδοξο, καθώς οι μέχρι τώρα προσπάθειες έχουν καταφέρει να μειώσουν τα ποσοστά των εταιρειών που δεν απασχολούσαν καμία γυναίκα σε κάποια ανώτερη διοικητική θέση. Μάλιστα, η χώρα μας βρίσκεται στην 5η θέση σε παγκόσμια κλίμακα σε ό,τι αφορά στον αριθμό τον επιχειρήσεων που έχουν έστω μια γυναίκα σε ανώτερη διοικητική θέση. Αντίθετα άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία κατατάσσονται χαμηλότερα, στην 13η και 24η θέση αντίστοιχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ