Δανία: Πιο αργά στη σύνταξη από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα -Το νέο όριο, αντιδρούν οι εργαζόμενοι
Η Δανία οδεύει να κατακτήσει την πρώτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την ηλικία συνταξιοδότησης, καθώς η Βουλή της χώρας ενέκρινε νόμο που προβλέπει την αύξησή της στα 70 έτη έως το 2040.
Η σχετική απόφαση, η οποία εγκρίθηκε με 81 ψήφους υπέρ και 21 κατά, εντάσσεται σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο που συνδέει την ηλικία συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, από το 2006 η Δανία εφαρμόζει ένα σύστημα όπου η επίσημη ηλικία συνταξιοδότησης αναπροσαρμόζεται κάθε πέντε χρόνια, ανάλογα με τη διάρκεια ζωής των πολιτών. Σήμερα, η ηλικία συνταξιοδότησης είναι στα 67, με προγραμματισμένη αύξηση στα 68 το 2030 και στα 69 το 2035. Ο νέος νόμος προβλέπει ότι όσοι έχουν γεννηθεί μετά την 31η Δεκεμβρίου 1970, θα συνταξιοδοτούνται στα 70!
Διαβάστε επίσης: Πόσοι συνταξιούχοι εργάζονται στην ΕΕ -Το ποσοστό της Ελλάδας
Ωστόσο, η απόφαση προκαλεί έντονες αντιδράσεις, κυρίως από εργαζόμενους σε χειρωνακτικά επαγγέλματα και συνδικαλιστικές οργανώσεις.
Τι απαντά στις αντιδράσεις η πρωθυπουργός της Δανίας
Η πρωθυπουργός και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Μέτε Φρεντέρικσεν, έχει δηλώσει ότι η αρχή της αυτόματης αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης ενδέχεται να επαναξιολογηθεί στο μέλλον. «Δεν πιστεύουμε πλέον ότι πρέπει να αυξάνεται αυτόματα», ανέφερε χαρακτηριστικά, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης.
Παράλληλα, συνδικαλιστικές οργανώσεις διαδήλωσαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Κοπεγχάγη ενάντια στη μεταρρύθμιση, χαρακτηρίζοντας την «εντελώς άδικη». «Η Δανία έχει υγιή οικονομία, αλλά την υψηλότερη ηλικία συνταξιοδότησης στην ΕΕ», ανέφερε ο πρόεδρος συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων Γέσπερ Έττραπ Ράσμουσεν.
Ολοένα και περισσότερες χώρες αναπροσαρμόζουν τα όρια
Ωστόσο, η μεταρρύθμιση αυτή δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. Σε όλη την Ευρώπη, κυβερνήσεις προχωρούν σε παρόμοιες αυξήσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δημοσιονομικό βάρος των συντάξεων.
Η Γαλλία, για παράδειγμα, αύξησε πρόσφατα την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64, προκαλώντας κοινωνικές αναταραχές, ενώ στην Ιταλία το όριο έχει οριστεί στα 67 έτη με προβλέψεις για μελλοντική αύξηση.
Η Δανία όμως φαίνεται αποφασισμένη να διατηρήσει το προβάδισμα, φέρνοντας στο προσκήνιο μια ευρύτερη ευρωπαϊκή συζήτηση για το μέλλον της εργασίας και της ζωής μετά τη σύνταξη.