Η κλιματική κρίση «κατακρεουργεί» την παραγωγή κρασιού

Βαρέλια με κρασί/ Φωτογραφία AP

Οι κακές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρο τον πλανήτη είναι η βασική αιτία της φετινής δραματικής πτώσης της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι δεκαετιών.

Ο Διεθνής Οργανισμός κρασιού ανακοίνωσε ότι η παραγωγή σε ολόκληρο τον κόσμο αναμένεται να είναι μειωμένη κατά 7% το 2023 σε σχέση με τα επίπεδα της περυσινής χρονιάς.

Αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για τη χαμηλότερη παραγωγή οίνου από το 1961.

Ο Οργανισμός αποδίδει τα χαμηλά επίπεδα της παραγωγής στον κακό καιρό, την παγωνιά, τις ισχυρές βροχοπτώσεις και την ξηρασία.

«Η τέλεια καταιγίδα που διαμορφώθηκε στο βόρειο και το νότιο ημισφαίριο δημιούργησε αυτή την καταστροφική συνθήκη», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου στατιστικών αποτελεσμάτων του Οργανισμού, Τζόρτζιο Ντελγκρόσο, στο BBC.

Η ανάλυση του Οργανισμού βασίζεται σε στοιχεία από τις χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 94% της παγκόσμιας παραγωγής του οίνου.

Πιο αναλυτικά, η παραγωγή κρασιού είναι μειωμένη σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από όπου βγαίνει πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, οι μειωμένες αποδόσεις οφείλονται στις βροχές και τις καταιγίδες σε κάποιες χώρες και την ξηρασία σε κάποιες άλλες.

Η παραγωγή της Ισπανίας είναι μειωμένη κατά 14%, της Ιταλίας κατά 12%, γεγονός που αποδίδεται στην παρατεταμένη ξηρασία.

Στη Γαλλία, η φετινή παραγωγή παρέμεινε στα ίδια επίπεδα με την περυσινή, πράγμα που σημαίνει ότι η Γαλλία είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή στον κόσμο, ξεπερνώντας την πρώην πρωταθλήτρια, Ιταλία.

Η εικόνα της παραγωγής ήταν άσχημη και από άλλα σημεία του πλανήτη επίσης, με τις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου να έχουν επηρεαστεί σημαντικά.

Σοκαριστική ήταν η κατάσταση και για τους παραγωγούς στη Χιλή, τη μεγαλύτερη χώρα – παραγωγό του νοτίου ημισφαιρίου, όπου οι αποδόσεις υποχώρησαν κατά 20% ως αποτέλεσμα της ξηρασίας και των δασικών πυρκαγιών.

Εξ ίσου άσχημη ήταν η συγκομιδή και στην Αυστραλία όπου τελικά η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.

Καλύτερη ήταν η κατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου η παραγωγή ενισχύθηκε κατά 12% σε σχέση με το 2022.

ΣΧΕΤΙΚΑ