Μέχρι το Μεγάλο Σάββατο, 19 Απριλίου, θα βρίσκεται σε εφαρμογή το «Καλάθι του Πάσχα» δίνοντας μια ανάσα στα νοικοκυριά για το τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα.
Σύσκεψη των υπουργών Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της συνεργασία για την προετοιμασία της αγοράς, ενόψει του Πάσχα και των αυξημένων αναγκών σε αμνοερίφια. Στη σύσκεψη συμμετείχε και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας.
Το ελληνικό αρνί έχει μπει για τα καλά στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων καταναλωτών τα τελευταία χρόνια, γεγονός που δημιουργεί ανοδικές πιέσεις στην τιμή του στην εγχώρια αγορά, όπως εκτιμούν κορυφαίοι παράγοντές της.
Την ίδια στιγμή αυξάνεται η κίνηση και στα σούπερ μάρκετ με τους καταναλωτές να αξιοποιούν συνδυαστικά το «Καλάθι του Νοικοκυριού», το «Καλάθι της Σαρακοστής» και το «Καλάθι του Πάσχα» για να οργανώσουν εγκαίρως το εορταστικό τους τραπέζι.
Σε εορταστικούς ρυθμούς κινείται η αγορά ενόψει Πάσχα με τους εμπόρους να περιμένουν ο εορταστικός τζίρος, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών και των υπηρεσιών εστίασης και διαμονής, να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ της περυσινής χρονιάς.
Με ελέγχους για τα περιθώρια κέρδους και άσκηση πίεσης στον ανταγωνισμό μέσω του «Καλαθιού», θα επιχειρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης να «φρενάρει» το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού. Το μήνυμα προς τους εμπλεκόμενους στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει δοθεί εδώ και μέρες, οριοθετώντας την τιμή του οβελία, που θα μπει στο «Καλάθι του Πάσχα», πέριξ των 10 ευρώ. Ωστόσο, δεν είναι μυστικό ότι οι τιμές στη Βαρβάκειο και πολύ περισσότερο στα συνοικιακά κρεοπωλεία, κινούνται ψηλότερα.
Ο υπουργός επισήμανε πως ο πληθωρισμός υποχωρεί και πως από 8,3% τον Ιανουάριο έχει βρεθεί πλέον στο 5%, ενώ εξήγησε γιατί δεν ισχύει πως είναι η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην ΕΕ.