Απερρίφθη το αίτημα αποφυλάκισης του «Mr Bitcoin»

NEWSROOM
Απερρίφθη το αίτημα αποφυλάκισης του «Mr Bitcoin»
Φωτο: ΙΝΤΙΜΕ

Τη συνέχιση της δικαστικής διαδικασίας με την εξέταση των μαρτύρων αλλά και του ίδιου του 39χρονου Ρώσου Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστού ως "Mr Bitcoin", αποφάσισε αργά το βράδυ το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά όπου εκδικαζόταν η αίτησή του για αποφυλάκιση και έκδοσή του στη χώρα του.

Το δικαστήριο, παράλληλα, απέρριψε αίτημα των συνηγόρων του για υπό όρους αναστολή της προσωρινής κράτησής του. Η επόμενη δικάσιμος θα ανακοινωθεί στις 28 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλεξάντερ Βίνικ ήταν διαχειριστής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας BCT, μέσω της οποίας γίνονταν συναλλαγές με bitcoin. Έχει ζητηθεί η έκδοσή του από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τη Ρωσία. Οι αμερικανικές αρχές των κατηγορούν ότι βοήθησε στο ξέπλυμα δισεκατομμυρίων δολαρίων βρώμικου χρήματος μέσω του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων.

Ο 39χρονος είναι πατέρας δύο ανήλικων παιδιών και η σύζυγός του πάσχει από καρκίνο, είναι σε κατάσταση εξάντλησης, καθώς πραγματοποιεί απεργία πείνας εδώ και 90 ημέρες.

Αρχικά η πρόταση της εισαγγελέως στο αίτημα του Βίνικ, ήταν ότι το δικαστήριο ήταν αναρμόδιο να εξετάσει το αίτημα άρσης της κράτησής του, με το αιτιολογικό ότι κρατείται δυνάμει ευρωπαϊκού εντάλματος και για το οποίο υπάρχει μεγαλύτερο όριο κράτησης και ειδικός ποινικός νόμος – ο 3251/2004.

«Έχουμε έγγραφα που θα καταθέσουμε αποδεικνύοντας ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν κρατείται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης» αντείπε η κ. Κωνσταντοπούλου, ζητώντας ο πελάτης της να ακουστεί στο δικαστήριο. Πρόσθεσε ότι ο Βίνικ δέχεται απειλές για τη ζωή του μέσα στις φυλακές και ότι κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πεθάνει από την απεργία πείνας που πραγματοποιεί.

Ο Ρώσος συνήγορος του Βίνικ, είπε στο δικαστήριο ότι οι εισαγγελικές αρχές στη Γαλλία έχουν άρει το ένταλμα σύλληψης εναντίον του πελάτη του και πλέον δεν ισχύει.

ΣΧΕΤΙΚΑ