Η Κρήτη κάνει τον τουρισμό προσβάσιμο σε όλους

NEWSROOM
Η Κρήτη κάνει τον τουρισμό προσβάσιμο σε όλους
Φώτο: Shutterstock

«Κρήτη προσβάσιμη για όλους» είναι το μήνυμα-στόχος, για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, των τοπικών αρχών, των φορέων του τουρισμού, αλλά και των απλών πολιτών στην καθημερινότητά τους, ώστε να επιτευχθεί ένας τουρισμός χωρίς διακρίσεις, προσβάσιμος για όλους, με τους ξεναγούς να εργάζονται αποτελεσματικά με άτομα που έχουν δυσκολίες, όρασης, ακοής, κινητικά προβλήματα, αλλά και μαθησιακές δυσκολίες.

Το Σωματείο Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης, με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, πραγματοποίησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση στο Ρέθυμνο για το συγκεκριμένο θέμα, στη διάρκεια της οποίας αναδείχθηκε το πρόβλημα των ελλείψεων σε υποδομές και υπηρεσίες για τη διευκόλυνση των τουριστών που αντιμετωπίζουν κάποιας μορφής αναπηρία και επισκέπτονται την Κρήτη για τις διακοπές τους. Ένα πρόβλημα, όπως επισημάνθηκε, το οποίο έχει βέβαια, όχι μόνο πανελλαδικές, αλλά και πανευρωπαϊκές διαστάσεις, με τους ξεναγούς της Κρήτης να λαμβάνουν την πρωτοβουλία, και μέσα από το πρόγραμμα "Tourism for all" να επιχειρούν πλέον να ευαισθητοποιήσουν τους φορείς, τις αρχές, τον επιχειρηματικό κόσμο και την κοινωνία γενικότερα.

Στόχος είναι μια Κρήτη προσβάσιμη, χωρίς διακρίσεις, επισημαίνει η ξεναγός Μαρινέλα Μαμαλάκη-Σταυρακάκη. Το θέμα δεν είναι μόνο οι τουρίστες, αλλά και οι κάτοικοι του νησιού, προσθέτει. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ξεναγών Κρήτης και Σαντορίνης Βαγγέλης Παπανικολάου, έκανε αναφορά και στην ανάγκη για την παροχή κατάλληλων και ειδικών υπηρεσιών, πέρα από τις αναγκαίες δομές. Ειδικοί στο θέμα αναφέρθηκαν στις εμπειρίες τους και επισήμαναν ότι σε πολλά θέματα μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις και να τις εφαρμόσουμε στις δικές μας, ώστε να γίνει η Κρήτη προσβάσιμη για τους ανθρώπους και κατ' επέκταση για τους τουρίστες. Όπως τονίστηκε, το 15% του πληθυσμού της Γης ή αλλιώς 1 δισ. άνθρωποι έχουν κάποια μορφή αναπηρίας, εκ των οποίων το 45% ταξιδεύει στο εξωτερικό. Συνολικά 80 εκ. άνθρωποι στην Ε.Ε. (1 στους 5), επηρεάζονται άμεσα ή έμμεσα από την αναπηρία τους, ενώ ο «προσβάσιμος τουρισμός» στηρίζει συνολικά 9 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Μιχάλης Βαμιεδάκης αφού τόνισε ότι η προσβασιμότητα είναι θέμα, όχι μόνον του τουρισμού, αλλά και της ίδιας της καθημερινότητας, επισήμανε πως ακόμη και από την άποψη των προοπτικών σε επίπεδο οικονομίας, τα οικονομικά οφέλη είναι πάρα πολλά. Για αυτό και προτρέπει και εκείνος τους επιχειρηματίες να στραφούν προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των υποδομών για την εύκολη πρόσβαση των επισκεπτών, με την Περιφέρεια Κρήτης να στέκεται αρωγός και να στηρίζει την προσπάθεια αυτή. «Η Περιφέρεια Κρήτης, έχει ήδη ξεκινήσει την υλοποίηση πολλών δράσεων και πρωτοβουλιών, όπως είναι η ανάδειξη θεματικών διαδρομών, στις οποίες θα ήταν πολύ καλό να υπάρξει σήμανση για προσβασιμότητα. Απέχουμε πολύ από το επιθυμητό επίπεδο και χρειάζονται ρεαλιστικά βήματα. Υπάρχει διάθεση για τη χρηματοδότηση υποδομών και συνεργασία με φορείς και επιχειρηματίες, και ευελπιστούμε ότι στο άμεσο μέλλον θα έχουμε αποτελέσματα και προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Βαμιεδάκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ