Τέλος στις υπερχρεώσεις από ιδιωτικές κλινικές

NEWSROOM
Κλινική

Νέα υπουργική απόφαση από τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών βάζει τέλος στις υπερχρεώσεις των ιδιωτικών κλινικών στους ασθενείς που καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και πολλές φορές βρίσκονταν αντιμέτωποι με υπέρογκους λογαριασμούς.

Στο σχετικό κείμενο που συνυπογράφουν τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών τονίζεται ότι οι ασφαλισμένοι που νοσηλεύονται σε συμβεβλημένες δομές υγείας δεν θα έχουν καμία πρόσθετη επιβάρυνση, πέρα από αυτές που προβλέπονται στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) και στη σύμβαση του εκάστοτε παρόχου με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με καταγγελίες ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ιδιωτικές κλινικές καταχωρούσαν επιπλέον χρεώσεις με την αιτιολογία ότι αναβαθμίστηκε η θέση νοσηλείας του ασθενούς και προέκυπταν υπερχρεώσεις με το πρόσχημα της χρήσης επιπλέον υλικών και ιατρικού εξοπλισμού.

Προκειμένου να καταπολεμηθεί το παραπάνω «τρικ» -με την αναβάθμιση θέσης- από την πλευρά των ιδιωτικών υλικών, το υπουργείο Υγείας αποφάσισε την εξής αλλαγή:

Για να γίνει από δω και στο εξής αναβάθμιση θέσης θα απαιτείται γραπτό αίτημα του ασφαλισμένου – ασθενή.

Μόνο τότε θα υπάρχει έξτρα επιβάρυνση, η οποία θα αφορά μόνο τη θέση νοσηλείας. Για τις εξετάσεις στις οποίες θα υποβάλλεται ο εκάστοτε ασθενής η τιμολογιακή πολιτική θα παραμένει η ίδια.

ΕΟΠΥΥ προς ασφαλισμένους: Κάντε καταγγελίες

Ο ΕΟΠΥΥ, από την πλευρά του, καλεί τους ασφαλισμένους του να καταγγέλλουν κάθε περιστατικό επιπλέον χρέωσης και να αρνούνται να πληρώσουν οτιδήποτε πέρα από την προβλεπόμενη συμμετοχή τους, για διαγνωστικές εξετάσεις, ιατροτεχνολογικά προϊόντα και υγειονομικό υλικό. Το ενδεχόμενο να προκύπτουν επιπλέον χρεώσεις για άλλες παροχές θα αναλύεται σε επόμενη υπουργική απόφαση.

TAGS
ΣΧΕΤΙΚΑ