Η χαρτογράφηση της μετανάστευσης στην Ευρώπη

NEWSROOM
Η χαρτογράφηση της μετανάστευσης στην Ευρώπη
Φωτογραφία: AP Images

Κάτω των 20 ετών, με καταγωγή από τη Συρία και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου είναι σε μεγάλο ποσοστό οι μετανάστες που συγκεντρώνονται στην Ελλάδα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Sirus σε εφτά χώρες (Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Ιταλία, Βρετανία, Τσεχία, Φινλανδία) και που παρουσιάστηκε σήμερα από ερευνητές του προγράμματος και τους οργανισμούς «Το Δίκτυο» και SolidarityNow.

Στις υπό έρευνα χώρες η πλειονότητα των μεταναστών και αιτούντων άσυλο ήταν 20-64 χρόνων. Το υψηλότερο ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία (83,3%) και το χαμηλότερο στην Ελλάδα (66,7%).

Η Ελλάδα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κάτω των 20 ετών (31%). Στην Τσεχία οι περισσότεροι μετανάστες και αιτούντες άσυλο προέρχονται από τη Σλοβακία, στην Ελλάδα και τη Δανία από τη Συρία, στην Ιταλία από τη Ρουμανία, στη Φινλανδία από το Ιράκ, στη Μεγάλη Βρετανία από τη Ρουμανία και στην Ελβετία από τη Γερμανία.

H Μεγάλη Βρετανία, η Ελβετία και η Δανία έχουν το υψηλότερο καθαρό ποσοστό μετανάστευσης (αφίξεις μείον αναχωρήσεις), ενώ η Τσεχία και η Ελλάδα το μικρότερο.

Ενδιαφέρον είναι, πως οι τρεις παραπάνω χώρες έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό ξένων υπηκόων σε σχέση με τον πληθυσμό τους, ενώ η Τσεχία και η Φινλανδία το μικρότερο. Ελβετία, Δανία, Φινλανδία σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο με θετικές απαντήσεις ασύλου, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Η ένταξη στην αγορά εργασίας

Τα υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης προσφύγων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο σημειώνονται στην Ελβετία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Τσεχία, με τους πιο μορφωμένους να βρίσκονται στη Μεγάλη Βρετανία, την Ελβετία και τη Δανία και τους λιγότερο σε Ιταλία και Ελλάδα.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ένταξη στην αγορά εργασίας προσφύγων και μεταναστών εξαρτάται κατά πολύ από την οικονομία της χώρας υποδοχής και το είδος και ποσοστό απασχόλησης του ντόπιου πληθυσμού.

Παρόμοια, οι συνθήκες εργασίες που επικρατούν σε κάθε χώρα επηρεάζουν και τους νεοαφιχθέντες. Για τον λόγo τούτο, η βέλτιστη ένταξη προσφύγων και μεταναστών επιτυγχάνεται όταν συνυπολογιστούν το προφίλ, η μόρφωση, οι ευκαιρίες που δίδονται για απασχόληση, αλλά και η υπάρχουσα κοινωνική και οικονομική κατάσταση της κάθε χώρας.

Προτάσεις για ενταξιακή πολιτική

«Οι πιο προηγμένες οικονομικά χώρες, όπως Δανία, Φινλανδία, Ελβετία και Μεγάλη Βρετανία, μπορούν να αυξήσουν τις δυνατότητες την ένταξης περισσότερο από χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που προσπαθούν ακόμα να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση», εξήγησε ο δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντάκης, ΕΜΠ, ο οποίος και παρουσίασε την έρευνα.

Από την άλλη, στην Ελλάδα ο τομέας με την πιο πλήρη απασχόληση εμφανίζεται ο πρωτογενής (γεωργία, ορυχεία, κ.λπ.), ενώ στην Ιταλία ο δευτερογενής (μεταποίηση, κατασκευαστικός τομέας). Από το πρόγραμμα Sirus προτείνεται η ενταξιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ιταλία να στοχεύσει στην εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών σε τεχνικά επαγγέλματα και στην εκμάθηση της γλώσσας, ώστε να είναι πιο πιθανό οι άνθρωποι αυτοί να βρουν δουλειά.

ΣΧΕΤΙΚΑ