fbpxΡόδος: Τρεις Τούρκοι ζητούν άσυλο, δηλώνουν γκιουλενιστές | Economistas.gr Skip to main content

Ρόδος: Τρεις Τούρκοι ζητούν άσυλο, δηλώνουν γκιουλενιστές

Ρόδος: Τρεις Τούρκοι ζητούν άσυλο, δηλώνουν γκιουλενιστές

Ποινική δίωξη για διακίνηση υπηκόων τρίτων χωρών και παράνομη είσοδο στη χώρα άσκησε χθες ο Εισαγγελέας Υπηρεσίας εις βάρος ενός 53χρονου Τούρκου αστυνομικού που συνελήφθη την 14.00 ώρα της 4ης Ιουλίου 2019 στον λιμένα του Μανδρακίου Ρόδου με 3 ομοεθνείς του και συγκεκριμένα με έναν 58χρονο δάσκαλο και δύο ακόμη Τούρκους αστυνομικούς ηλικίας 47 και 46 ετών.

Σύμφωνα με τη dimokratiki.gr, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από στελέχη της οικείας Λιμενικής Αρχής σε ταχύπλοο πολυεστερικό σκάφος με την επωνυμία «ΑΒ», σημαίας Τουρκίας, κατά τη διαδικασία πρόσδεσής του στον ανωτέρω λιμένα, διαπιστώθηκε ότι οι τρεις επιβαίνοντες είχαν εισέλθει στη χώρα παράνομα. Σύμφωνα με όσα κατέθεσαν και οι 4 είναι οπαδοί του κινήματος του Φετουλάχ Γκιουλέν και διέφυγαν ως διωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν μέσω του Bodrum στην Ελλάδα με σκοπό ακολούθως να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Ζήτησαν άσυλο στη χώρα μας και το αίτημά τους θα κριθεί αρμοδίως με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Ο πρώτος, κυβερνήτης του σκάφους, ζήτησε και έλαβε προθεσμία από την Ανακρίτρια Υπηρεσίας για να απολογηθεί την προσεχή Δευτέρα.

Σημειώνεται ότι στη Ρόδο και στην Κω, έχουν εισέλθει δεκάδες διωκόμενοι από το καθεστώς Ερντογάν Τούρκοι πολίτες, προκειμένου να βρουν καταφύγιο στην Ευρώπη, διότι πίσω στη χώρα τους, όπως υποστηρίζουν, η ζωή τους κινδυνεύει.


Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στην πλειονότητά τους, πρόκειται για δημοσίους υπαλλήλους, ακαδημαϊκούς, υψηλόβαθμους ένστολους αλλά και επιχειρηματίες, που πέρασαν στη Ρόδο και στην Κω παρανόμως, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζουν διώξεις στη χώρα τους. Οι περισσότεροι είτε είναι υποστηρικτές του κινήματος Γκιουλέν, είτε ή διώκονται από το καθεστώς Ερντογάν ως «Γκιουλενιστές». Στη Ρόδο και στην Κω, φτάνουν από την Τουρκία είτε μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες είτε ακολουθούν την διαδικασία μόνοι τους, με σκοπό στη συνέχεια ή να εγκατασταθούν στην Ελλάδα ή να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Γερμανία, Βέλγιο ή τις σκανδιναβικές χώρες.

Πολλοί από αυτούς κατέφθασαν στη Ρόδο με τις οικογένειές τους ή φρόντισαν να προηγηθούν μέλη των οικογενειών τους, αφήνοντας πίσω συγγενείς, φίλους και σπίτια, προκειμένου να γλιτώσουν όπως υποστηρίζουν, από τις διώξεις του καθεστώτος Ερντογάν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί από όσους βρήκαν προσωρινό καταφύγιο στη Ρόδο, ζητώντας άσυλο, είναι ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, πρώην δημόσιοι υπάλληλοι που απολύθηκαν, στελέχη των ενόπλων δυνάμεων της Τουρκίας και της Αστυνομίας και επιθυμούν να διαφύγουν στην Ευρώπη. Αρκετοί επίσης βρέθηκαν στο στόχαστρο ως δημοσιογράφοι, δικηγόροι και δάσκαλοι των «σχολείων» του Γκιουλέν. Η κατηγορία που τους επιρρίπτει το καθεστώς Ερντογάν είναι «συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση», με τους περισσότερους διωκόμενους να είναι ουσιαστικά καταδικασμένοι σε αναμονή, γι’ αυτό και παίρνουν την δύσκολη απόφαση να εγκαταλείψουν τη ζωή τους στην Τουρκία και να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στην Ευρώπη.


Tα τελευταία χρόνια, από το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου 2016, εκτιμάται ότι εκατοντάδες διωκόμενοι Τούρκοι πολίτες έχουν εισέλθει παρανόμως στα Δωδεκάνησα, ωστόσο ο ακριβής αριθμός τους είναι δύσκολο να προσδιοριστεί. Οι περιπτώσεις είναι πολλές και διαφορετικές. Κάποιοι είχαν κινηθεί πριν από το πραξικόπημα, στέλνοντας τις οικογένειές τους στην Ευρώπη ή στον Καναδά, άλλοι, με μεγαλύτερη οικονομική δυνατότητα, είχαν προλάβει να εφοδιαστούν με μακροχρόνιες άδειες παραμονής ή ακόμη και με διαβατήρια ασφαλών χωρών. Αλλοι πάλι αναγκάστηκαν να φύγουν βιαστικά, αντιμετωπίζοντας όλους τους κινδύνους της παράνομης φυγής.

Η χορήγηση πολιτικού ασύλου, είναι μια δύσκολη υπόθεση, γι’ αυτό και είναι ελάχιστοι όσοι τα κατάφεραν. Φτάνοντας στα Δωδεκάνησα, σκοπός είναι να μπορέσουν να ταξιδέψουν στην Αθήνα, για να καταφέρουν είτε να δρομολογήσουν τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου, είτε να μεταναστεύσουν σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Πηγή: dimokratiki.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εντογάν: Γιατί έπαψα τον κεντρικό τραπεζίτη
Εντογάν: Γιατί έπαψα τον κεντρικό τραπεζίτη
«Θα δείτε σύντομα πώς θα διαμορφωθεί η πολιτική μας στα επιτόκια, επειδή τα επιτόκια είναι η μητέρα του πληθωρισμού», δήλωσε ο Ερντογάν.
Εντογάν: Γιατί έπαψα τον κεντρικό τραπεζίτη
Ερντογάν: Δαμόκλειος σπάθη για μας η Ελλάδα
Ερντογάν: Δαμόκλειος σπάθη για μας η Ελλάδα
Για όλα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής μίλησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε διευθυντές τηλεοπτικών σταθμών και εφημερίδων.
Ερντογάν: Δαμόκλειος σπάθη για μας η Ελλάδα
Αυξάνονται οι αφίξεις Τούρκων στην Αλεξανδρούπολη
Αυξάνονται οι αφίξεις Τούρκων στην Αλεξανδρούπολη
Σε ότι αφορά τις συνολικές οδικές αφίξεις Τούρκων πολιτών το α' εξάμηνο του 2019, αυτές ανήλθαν στις 291.635 έναντι των 289.421 που πραγματοποιήθηκαν το 2018.
Αυξάνονται οι αφίξεις Τούρκων στην Αλεξανδρούπολη
Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
Τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες κατά πάγια τακτική.
Νέες τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
Νέες προκλήσεις Ερντογάν για το φυσικό αέριο
Νέες προκλήσεις Ερντογάν για το φυσικό αέριο
«Οταν βρούμε φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο, αυτοί που μιλούν ενάντια στη χώρα μας θα στέκονται ουρές μπροστά στην πόρτα μας», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Νέες προκλήσεις Ερντογάν για το φυσικό αέριο