fbpxΤα δικαιώματα σας στα καταστήματα εστίασης στις διακοπές | Economistas.gr
Skip to main content

Τα δικαιώματα σας στα καταστήματα εστίασης στις διακοπές

Τα δικαιώματα σας στα καταστήματα εστίασης στις διακοπές
Φωτό: Eurokinissi

Τα δικαιώματα των καταναλωτών όταν επισκέπτονται ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ -μπαρ κ.λπ., με την ευκαιρία των καλοκαιρινών διακοπτών, υπενθυμίζει η Ένωση Καταναλωτών Ποιότητα Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ).

 Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η ΕΚΠΟΙΖΩ:

Οι τιμοκατάλογοι συντάσσονται υποχρεωτικά στην ελληνική γλώσσα και προαιρετικά σε ακόμα μία ή περισσότερες ξένες γλώσσες.

Οι υπεύθυνοι των καταστημάτων οφείλουν να εξασφαλίζουν την πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου.

Πριν από την παραγγελία, υποχρεούνται να διαθέτουν τον τιμοκατάλογο σε κάθε πελάτη. Επιπλέον, τα κάθε μορφής εστιατόρια υποχρεούνται να έχουν ανηρτημένο τον τιμοκατάλογο σε εμφανές σημείο στην είσοδο του καταστήματος.

Για ξενοδοχεία και ξενοδοχειακά συγκροτήματα ο τιμοκατάλογος πρέπει να αναρτάται στην εξωτερική όψη της κύριας εισόδου της αίθουσας όπου προσφέρονται τα είδη του τιμοκαταλόγου.

Τα καταστήματα εστίασης δεν επιτρέπεται να χρεώνουν στην πελατεία τους αξία που αφορά σε «ΚΟΥΒΕΡ» (π.χ.: σερβίτσια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες κ.λπ.). Κανένα προϊόν (όπως π.χ. εμφιαλωμένο νερό, ψωμί) δεν προσφέρεται και χρεώνεται χωρίς προηγούμενη συναίνεση του καταναλωτή.

Στους τιμοκαταλόγους αναγράφονται όλα τα προσφερόμενα είδη «αλά-κάρτ» με τις αντίστοιχες τιμές τους, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Πρέπει να διατίθεται τρόπος ηλεκτρονικής πληρωμής.

Τιμοκατάλογοι

Τα αναγραφόμενα στους τιμοκαταλόγους φαγητά και σαλάτες προσφέρονται στους πελάτες:

α. Με τη μερίδα.

β. Με το κιλό. Στην περίπτωση αυτή σημειώνεται υποχρεωτικά η ένδειξη «με το κιλό» δίπλα στο αντίστοιχο είδος.

Ο καταναλωτής θα πρέπει να είναι σε θέση, προτού καταναλώσει το είδος κρέατος ή πουλερικών που επέλεξε και διατίθεται με το κιλό, να γνωρίζει το βάρος του συγκεκριμένου είδους σε βρώσιμη μορφή και την τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει. Ο καταναλωτής πρέπει να είναι σε θέση, προτού καταναλώσει το είδος ψαριού που επέλεξε και διατίθεται με το κιλό, να γνωρίζει το βάρος του συγκεκριμένου είδους σε ωμή μορφή και την τελική τιμή που θα κληθεί να πληρώσει.

Εάν διαθέτουν κατεψυγμένα ψάρια, κρέατα ή λαχανικά, πρέπει να αναγράφονται στον κατάλογο με την ένδειξη «κατεψυγμένο», καθώς και «προμαγειρεμένο» ή «προτηγανισμένο» για φαγητό.

Πρέπει να αναγράφεται το είδος των ελαίων και η χρήση τους.

Προκειμένου για σαλάτες πάσης φύσεως, αναγράφονται η ονομασία κάθε σαλάτας  όπως την ορίζει το κατάστημα και τα βασικά συστατικά που τη συνθέτουν.

Οι προσυσκευασίες των ποτών, οίνων, ζύθου και των εμφιαλωμένων νερών που διατίθενται ακέραιες στον πελάτη εντός των μονάδων ομαδικής εστίασης, πρέπει να αποσφραγίζονται παρουσία του.

Τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, που σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών υποχρεούνται στην έκδοση διπλοτύπων αποδείξεων ή αποδείξεων ταμειακής μηχανής θεωρημένων από την ΔΟΥ, παραδίδουν στην πελατεία τους τη διπλότυπη απόδειξη ή την απόδειξη ταμειακής μηχανής με την αξία των ειδών που καλείται να πληρώσει ο πελάτης, ανεξάρτητα αν τα είδη αυτά αγοράσθηκαν ή σερβιρίστηκαν ή διανεμήθηκαν κατ' οίκον.

Προσοχή! Οι καταναλωτές πρέπει να ζητούν πάντα απόδειξη και να ελέγχουν τα είδη που παραγγείλανε. Δεν συνιστά απόδειξη το παραστατικό παραγγελίας.

 Δελτίο Παραπόνων

Τα κέντρα και καταστήματα εστίασης, αναψυχής και διασκέδασης υποχρεούνται να διαθέτουν προς χρήση της πελατείας τους το ειδικό έντυπο «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ». Το έντυπο αυτό διατίθεται μέσω ειδικής θήκης, τοποθετημένης σε εμφανές μέρος για τους πελάτες, δίπλα ακριβώς από την έξοδο του καταστήματος.

Το έντυπο «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ» είναι αριθμημένο τριπλότυπο με τρία φύλλα διαφορετικού χρώματος το καθένα, ήτοι λευκό, ανοικτό πράσινο και ανοικτό ερυθρό και είναι τύπου καρμπονιζέ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ στο κέντρο της Αθήνας μιλούν για τις αγωνίες τους λίγο πριν τη νέα αρχή
Εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ στο κέντρο της Αθήνας μιλούν για τις αγωνίες τους λίγο πριν τη νέα αρχή
Νέο ξεκίνημα μετά από δύο μήνες λουκέτου λόγω κορωνοϊού. Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για να είναι έτοιμοι για το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα.
Εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ στο κέντρο της Αθήνας μιλούν για τις αγωνίες τους λίγο πριν τη νέα αρχή
Κορωνοϊός: Σε ποιες περιοχές «κόβεται» το ωράριο στην εστίαση
Κορωνοϊός: Σε ποιες περιοχές «κόβεται» το ωράριο στην εστίαση
Η εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες οδήγησε τους επιστήμονες στην εισήγηση πιο αυστηρών μέτρων. Παρά ταύτα, υπάρχουν πολλά ακόμη μέτρα που εξετάζονται.
Κορωνοϊός: Σε ποιες περιοχές «κόβεται» το ωράριο στην εστίαση
«Καμπανάκι» για την Ελλάδα: Στα 36 χρόνια η μέση ηλικία κρουσμάτων κορωνοϊού
«Καμπανάκι» για την Ελλάδα: Στα 36 χρόνια η μέση ηλικία κρουσμάτων κορωνοϊού
Οι υγειονομικές Αρχές της χώρας και ο υπ. Υγείας Βασίλης Κικίλιας εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τα ποσοστά κρουσμάτων στους νέους και σε όσους επιστρέφουν από τα νησιά.
«Καμπανάκι» για την Ελλάδα: Στα 36 χρόνια η μέση ηλικία κρουσμάτων κορωνοϊού
Μειωμένο ωράριο και στην Αττική -Ολα τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό
Μειωμένο ωράριο και στην Αττική -Ολα τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκαν ειδικά μέτρα για την Πάρο και την Αντίπαρο, τα μέλη οικογενειών που έχουν άτομα σε ευπαθείς ομάδες, ενώ εκδόθηκε ισχυρή σύσταση για τις μάσκες.
Μειωμένο ωράριο και στην Αττική -Ολα τα νέα μέτρα για τον κορωνοϊό