Καιρός: Χειμωνιάτικο σκηνικό από το Σαββατοκύριακο – Βροχές, καταιγίδες και χιόνια έως την Τετάρτη
Χειμωνιάτικο γίνεται το σκηνικό του καιρού από το Σαββατοκύριακο, καθώς ένα νέο βαρομετρικό χαμηλό, συνοδευόμενο από ψυχρότερες αέριες μάζες, αναμένεται να φέρει βροχές, καταιγίδες, ισχυρούς ανέμους και χιόνια στα ορεινά σε μεγάλο μέρος της χώρας.
Η επιδείνωση ξεκινά το Σάββατο, κορυφώνεται την Κυριακή 1η Νοεμβρίου και συνεχίζεται τη Δευτέρα, ενώ, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η αστάθεια θα διατηρηθεί έως και την Τετάρτη, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας.
Σάββατο 31 Οκτωβρίου: Αρχίζει η επιδείνωση
Νέα επιδείνωση με βροχές και καταιγίδες, με τα φαινόμενα να ξεκινούν από τα δυτικά και σταδιακά να κινούνται ανατολικότερα.
Τα πρώτα πιο έντονα φαινόμενα αναμένονται από το μεσημέρι προς το απόγευμα, αρχικά στο Ιόνιο και τη δυτική ηπειρωτική χώρα. Ο Κολυδάς βλέπει τοπικές βροχές κυρίως στα ανατολικά και το Αιγαίο, με τη Ρόδο να δέχεται τα μεγαλύτερα ύψη.
Κυριακή 1 Νοεμβρίου: Η πιο δύσκολη μέρα
Αναμένονται βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη χώρα. Στη βόρεια Ελλάδα το ύψος βροχής θα ξεπεράσει τα 50 χιλιοστά, ενώ στο Αιγαίο οι άνεμοι θα φτάσουν τα 6 μποφόρ.
Χιονοπτώσεις προβλέπονται στα ορεινά της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, με το ενδεχόμενο να προκύψουν πλημμυρικά προβλήματα από τις μεγάλης διάρκειας βροχές.
Δευτέρα 2 Νοεμβρίου: Συνεχίζεται η κακοκαιρία
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, τη Δευτέρα οι βροχές εντείνονται στις Κυκλάδες και το ανατολικό Αιγαίο, ενώ την Τρίτη τα πιο έντονα φαινόμενα μετατοπίζονται προς Θράκη και Ανατολική Μακεδονία.
Από τη Δευτέρα αναμένονται και ισχυροί άνεμοι.
Η αστάθεια εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως περίπου την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου.
Τρίτη 3 Νοεμβρίου: Στο επίκεντρο τα βορειοανατολικά
Την Τρίτη η κακοκαιρία συνεχίζεται, με τα πιο έντονα φαινόμενα να μετατοπίζονται προς τη Θράκη και την Ανατολική Μακεδονία, σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά.
Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός θα παραμείνει άστατος, με τοπικές βροχές, ενώ η θερμοκρασία θα κινηθεί σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα.
Η αστάθεια θα διατηρηθεί έως και την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, με την Πέμπτη να φέρνει μια πρώτη «ανάσα» από τα φαινόμενα.
Τετάρτη 4 και Πέμπτη 5 Νοεμβρίου: Δεν αποκλείονται νέες βροχές
Για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας η εικόνα παραμένει θολή.
Τα προγνωστικά μοντέλα δεν αποκλείουν νέες βροχοπτώσεις, ωστόσο είναι ακόμη νωρίς για να εκτιμηθεί με ασφάλεια πού θα εκδηλωθούν και πόσο έντονες θα είναι.
Οι νεότερες ενημερώσεις των επόμενων ημερών θα δείξουν αν ο καιρός θα σταθεροποιηθεί ή αν η αστάθεια θα συνεχιστεί.
