Νέα απεργία της ΟΤΟΕ την προσεχή Τετάρτη

NEWSROOM
Στιγμιότυπο από απεργία της ΟΤΟΕ
Στιγμιότυπο από πορεία σε απεργία της ΟΤΟΕ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Τη συμμετοχή της στις απεργιακές κινητοποιήσεις που έχουν προκηρύξει για τις 2 Οκτωβρίου, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις, ανακοίνωσε η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΤΟΕ).

Στην προκήρυξη της ΟΤΟΕ, για τη νέα 24ωρη απεργία της Τετάρτης, οι συνδικαλιστές των τραπεζοϋπαλλήλων εκφράζουν την αντίθεσή τους στις ρυθμίσεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου για τα εργασιακά, τις ΣΣΕ, τη διαιτησία, τα μητρώα και τη λειτουργία των συνδικάτων.

Η ομοσπονδία των εργαζομένων στις τράπεζες αναφέρει ότι ξεκινά επαφές με όλα τα πολιτικά κόμματα καθώς και ότι ετοιμάζει εξόρμηση, με συγκεντρώσεις, σε όλη την Ελλάδα προκειμένου «να ενημερωθούν σε βάθος όλοι οι τραπεζοϋπάλληλοι και τα Τοπικά ΜΜΕ, για τις αλλαγές που φέρνει το νο0μοσχεδιο της κυβέρνησης στις εργασιακές σχέσεις».

Η ΟΤΟΕ εξαπολύει «πυρά» κατά της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι με επικοινωνιακή προμετωπίδα την ανάπτυξη και κάποιες μεμονωμένες διευθετήσεις σε ατομικά εργασιακά δικαιώματα, επιχειρεί «χειρουργικά», αλλά καίρια χτυπήματα σε θεμελιώδεις εργασιακούς θεσμούς.

Μεταξύ άλλων, η ομοσπονδία των εργαζομένων στις τράπεζες εγκαλεί την κυβέρνηση για τα εξής σημεία:

  • βάζει στο στόχαστρο τις κλαδικές ΣΣΕ, εισάγοντας πολλαπλές εξαιρέσεις στην αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης, τόσο στο εσωτερικό κάθε κλάδου όσο και σε τοπικό επίπεδο, με κίνδυνο οι εξαιρέσεις να γίνουν η νέα «κανονικότητα».
  • πυροδοτεί νέες εστίες τριβών και αμφισβητήσεων για την ισχύ των κλαδικών ΣΣΕ, νέες πιέσεις μείωσης του Ενιαίου Μισθολογίου, νέα ανασφάλεια δικαίου, για το τι τελικά θα ισχύει και τι όχι.
  • εισάγει νέα εμπόδια στην επέκταση των ΣΣΕ στο σύνολο κάθε κλάδου, δημιουργώντας συνθήκες νόθευσης του ανταγωνισμού, εργασιακού ντάμπινγκ και ευρείας εργασιακής απορύθμισης.
  • επιχειρεί να καταργήσει ξανά, με νόμο και πολύ περισσότερο στην πράξη, την αρχή της ευνοϊκότερης για τον εργαζόμενο ρύθμισης και τη δυνατότητα επέκτασης των κλαδικών ΣΣΕ , παρ’ ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια.
  • τορπιλίζει τον απαραίτητο, σήμερα περισσότερο από ποτέ, κοινωνικό διάλογο και την ύπαρξη συλλογικών ρυθμίσεων σε όλα τα επίπεδα.
  • εισάγει νέους φραγμούς για την πρόσβαση των κλαδικών αλλά και επιχειρησιακών συλλογικών διαφορών στη Διαιτησία. Περιορίζει ανεπίτρεπτα ένα κατοχυρωμένο συνταγματικό δικαίωμα, το έσχατο μέσο άμυνας των εργαζομένων απέναντι στον εργοδότη που αρνείται να διαπραγματευθεί ώστε να λήξει η ισχύουσα ΣΣΕ, να μην υπάρξει νέα και στη συνέχεια να επιβάλει μονομερώς τις επιλογές του.
  • θεσμοθετεί έντονα αμφισβητούμενες παρεμβάσεις στη συλλογική αυτονομία, στην άσκηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και στον τρόπο λειτουργίας των συνδικάτων, αφήνοντας μάλιστα κρίσιμες λεπτομέρειες (για τη δομή, την τήρηση και την αξιοποίηση των μητρώων μελών, την ηλεκτρονική ψηφοφορία κλπ) να προσδιοριστούν εκτός Βουλής, με Υπουργική Απόφαση.
ΣΧΕΤΙΚΑ