Τέλος εποχής για το delicatessen «Αφοί Βασιλόπουλοι» της Κλαυθμώνος

NEWSROOM
Το ιστορικό delicatessen «Αφοί Βασιλόπουλοι»
Το ιστορικό delicatessen «Αφοί Βασιλόπουλοι» / Φωτογραφία: Twitter

Αυλαία έριξε το ιστορικό κατάστημα delicatessen που είχαν δημιουργήσει οι Αφοί Βασιλόπουλοι και από το 2010 λειτουργούσε στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Οσοι είχαν επισκεφθεί αυτή τη γωνία, στον αριθμό 3 της οδού Παπαρηγοπούλου, γνώριζαν ότι διέθετε από τις μεγαλύτερες ποικιλίες -μεταξύ άλλων- σε τυροκομικά, αλλαντικά και σε οίνους.

Η Παπαρηγοπούλου δεν ήταν ωστόσο η ιστορική έδρα του deli καταστήματος που ανέπτυξαν οι Αφοι Βασιλόπουλοι.

Το παντοπωλείο άνοιξε τις πόρτες του το 1907, στον αριθμό 19 της Σταδίου, από τους επιχειρηματίες Τσολίνα και Αλεξάνδρου.
Οι Αφοί Βασιλόπουλοι, Γεράσιμος, Γιώργος, Χαράλαμπος και Γιάννης, πήραν τις τύχες του παντοπωλείου στα χέρια τους το 1950. Εκτοτε στις γειτονιές του κέντρου της Αθήνας το συγκεκριμένο παντοπωλείο, και μετέπειτα delicatessen, έγινε γνωστό ως «ο μικρός Βασιλόπουλος».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αφοί Βασιλόπουλοι διατήρησαν την κυριότητα του delicatessen της Σταδίου ακόμη κι όταν ο όμιλος πέρασε στον έλεγχο της βελγικής Delhaize. Εν τέλει, το 2008, το ιστορικό delicatessen πωλήθηκε στους Γιώργο και Παναγιώτη Μαστοράκο.

Δυο χρόνια αργότερα, ωστόσο, το delicatessen «Αφοί Βασιλόπουλοι» μπήκε σε μπελάδες, όταν ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στον κινηματογράφο ΑΤΤΙΚΟΝ. Από τις ίδιες φλόγες κάηκε και το delicatessen και το μόνο που διασώθηκε ήταν η πινακίδα του.

Σε χρόνο – ρεκόρ, δυο μήνες αργότερα, η ταμπέλα του delicatessen υψώθηκε στον γειτονικό αριθμό 3 της Παπαρηγοπούλου, που «βλέπει» στην Κλαυθμώνος.
Η υποβάθμιση της περιοχής, ωστόσο, καθώς και ανταγωνιστικά σούπερ μάρκετ που άνοιξαν σε μικρή ακτίνα οδήγησαν το delicatessen «Αφοί Βασιλόπουλοι» στη δύση του. Σήμερα, στο σημείο λειτουργεί σούπερ μάρκετ της αλυσίδας «Κρητικός»:

Η γωνιά της Παπαρηγοπούλου όπου μέχρι πρόσφατα έδρευε το delicatessen «Αφοί Βασιλόπουλοι»
ΣΧΕΤΙΚΑ