fbpxΣυμμετοχή του ΣΕΒΤ σε έργο για το περιβάλλον | Economistas.gr
Skip to main content

Συμμετοχή του ΣΕΒΤ σε έργο για το περιβάλλον

Συμμετοχή του ΣΕΒΤ σε έργο για το περιβάλλον
Φωτο: Shutterstock

Στο νέο ευρωπαϊκό έργο «LIFE CIRCforBIO – A Circular Economy System for Multisource Biomass Conversion to Added Value» (Παράγοντας βιοκαύσιμα από την αξιοποίηση των βιομηχανικών και οικιακών απορριμμάτων τροφίμων) συμμετέχει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Στο έργο αυτό θα επιδιωχθεί η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέσα από την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων από προηγμένα βιοκαύσιμα, που θα προέρχονται από οικιακά και βιομηχανικά απορρίμματα τροφίμων, αξιοποιώντας ένα καινοτόμο βιοδιυλιστηρίο, που θα αναπτυχθεί στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο του ΕΜΠ, στο Λαύριο. Βασικό όφελος για το κλίμα και το περιβάλλον θα αποτελέσει η σημαντική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που θα προέλθει από την παραγωγή καυσίμων από βιομάζα μέσα από την παραπάνω διαδικασία.

Η συμμετοχή του κλάδου των τροφίμων στο έργο είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς βασικό μέσο για την παραγωγή των βιοκαυσίμων θα αποτελούν τα απορρίμματα από τις βιομηχανίες τροφίμων. Τα απορρίμματα που θα αξιοποιηθούν στο βιοδιϋλιστήριο για τον συγκεκριμένο σκοπό θα προέρχονται κυρίως από βιομηχανίες παραγωγής μπύρας, χυμών και προϊόντων πατάτας, επιχειρήσεων της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων.

Το έργο ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2019, θα έχει διάρκεια 44 μήνες και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της ΕΕ.

Η κοινοπραξία αποτελείται από τους παρακάτω φορείς: Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ/Συντονιστής), ΣΕΒΤ, Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), Δήμος Λαυρεωτικής, Πανεπιστήμιο Βερόνας, ENVIRECO AE, NEVIS AE & SATISTICA ΕΠΕ. Η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ, την 1η Νοεμβρίου 2019.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκδήλωση για τη βιομηχανία τροφίμων στις 5 Δεκεμβρίου
Εκδήλωση για τη βιομηχανία τροφίμων στις 5 Δεκεμβρίου
Θα πραγματοποιηθούν 4 workshops, που αφορούν τόσο στη Βιομηχανία Τροφίμων όσο και στην ερευνητική ακαδημαϊκή κοινότητα, σε θέματα κρίσιμα για το μέλλον του Κλάδου.
Εκδήλωση για τη βιομηχανία τροφίμων στις 5 Δεκεμβρίου
Αρση μέτρων: Την Δευτέρα ανοίγουν οι οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις
Αρση μέτρων: Την Δευτέρα ανοίγουν οι οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις
Από την προσεχή Δευτέρα οι αθλούμενοι πολίτες θα μπορούν να ξανακάνουν χρήση των οργανωμένων ανοικτών αθλητικών εγκαταστάσεων, με απαραίτητη προϋπόθεση τη συμπλήρωση και επίδειξη του «Δελτίου καταγραφής αθλούμενου για την ασφαλή επιστροφή στην αθλητική δραστηριότητα».
Αρση μέτρων: Την Δευτέρα ανοίγουν οι οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις
Εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ στο κέντρο της Αθήνας μιλούν για τις αγωνίες τους λίγο πριν τη νέα αρχή
Εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ στο κέντρο της Αθήνας μιλούν για τις αγωνίες τους λίγο πριν τη νέα αρχή
Νέο ξεκίνημα μετά από δύο μήνες λουκέτου λόγω κορωνοϊού. Πυρετώδεις οι προετοιμασίες για να είναι έτοιμοι για το άνοιγμα της εστίασης τη Δευτέρα.
Εστιάτορες και ιδιοκτήτες καφέ στο κέντρο της Αθήνας μιλούν για τις αγωνίες τους λίγο πριν τη νέα αρχή
Κορωνοϊός: Ο καθηγητής Μαγιορκίνης απαντά σε όσα πρέπει να ξέρουμε -Από τα κλιματιστικά έως και το εμβόλιο
Κορωνοϊός: Ο καθηγητής Μαγιορκίνης απαντά σε όσα πρέπει να ξέρουμε -Από τα κλιματιστικά έως και το εμβόλιο
Αισιόδοξος ότι μέχρι το τέλος του έτους θα υπάρχει εμβόλιο για τη νόσο Covid19 δηλώνει στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ», ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Κορωνοϊός: Ο καθηγητής Μαγιορκίνης απαντά σε όσα πρέπει να ξέρουμε -Από τα κλιματιστικά έως και το εμβόλιο