fbpxΜετρό: Απειλούν με απεργίες γιατί μετακινούν 21 υπαλλήλους! Τα απίστευτα προνόμιά τους | Economistas.gr
Skip to main content

Μετρό: Απειλούν με απεργίες γιατί μετακινούν 21 υπαλλήλους! Τα απίστευτα προνόμιά τους

Μετρό: Απειλούν με απεργίες γιατί μετακινούν 21 υπαλλήλους! Τα απίστευτα προνόμιά τους
Eurokinissi

Σε επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις απειλεί να προχωρήσει το μεγαλύτερο σωματείο εργαζομένων στο μετρό (ΣΕΛΜΑ), αντιδρώντας στην απόφαση της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ να μετακινήσει διοικητικούς υπαλλήλους προκειμένου να στελεχώσει με προσωπικό 20 εκδοτήρια σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό τα οποία τώρα δεν λειτουργούν.

Το σωματείο έλαβε την απόφαση να προχωρήσει σε προειδοποιητική στάση εργασίας σήμερα Τρίτη 17/12/2019 από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί. Ταυτόχρονα οι συνδικαλιστές του ΣΕΛΜΑ διαμηνύουν ότι οι κινητοποιήσεις θα κλιμακωθούν με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του μετρό, το οποίο εξυπηρετεί καθημερινά περισσότερους από 500.000 πολίτες.

Η ενίσχυση της λειτουργίας των εκδοτηρίων αποτελεί απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών, με σκοπό να βελτιωθεί η παροχή υπηρεσιών στους επιβάτες ενόψει και της αναμενόμενης αύξησης της κίνησης κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Μετρό: Ο σχεδιασμός για νέα εκδοτήρια

Η αρχή θα γίνει από τους σταθμούς του Ευαγγελισμού, του Πανεπιστημίου και της Βικτώριας, στους οποίους τα εκδοτήρια θα παραμένουν ανοιχτά από το πρωί έως το απόγευμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών είναι έως το τέλος του έτους να έχουν τεθεί σε λειτουργία τα εκδοτήρια και στους 20 κεντρικούς σταθμούς. Για να συμβεί αυτό εκτιμάται ότι θα χρειαστεί να μετακινηθούν από τις διοικητικές υπηρεσίες στους σταθμούς 21 εργαζόμενοι οι οποίοι στο παρελθόν είχαν απασχοληθεί ως εκδότες.

Πριν μετακινηθούν στα εκδοτήρια των σταθμών οι εργαζόμενοι θα πρέπει να ολοκληρώσουν σύντομη εκπαίδευση η οποία θα έχει διάρκεια λίγων ημερών.

Μεταξύ των υπαλλήλων της ΣΤΑΣΥ που θα στελεχώσουν εφεξής εκδοτήρια σε σταθμούς, είναι και τέσσερις οι οποίοι εργάστηκαν το προηγούμενο διάστημα στον έλεγχο κομίστρου και κρίθηκαν ανεπαρκείς.

Προβληματισμός από τις απειλές του ΣΕΛΜΑ

Οι απειλές του ΣΕΛΜΑ για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων προκαλούν προβληματισμό στο υπουργείο Υποδομών, δεδομένου ότι τα προηγούμενα έτη το συγκεκριμένο συνδικάτο, στο οποίο υπάγονται περίπου 1.000 από το σύνολο των 2.500 εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ, έχει κάνει δεκάδες απεργίες και στάσεις εργασίας επικαλούμενο ελλείψεις σε προσωπικό και ανταλλακτικά.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η στάση που κράτησε το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Και τότε οι συνδικαλιστές απειλούσαν με κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν γινόταν δεκτό το αίτημά τους για υπέρογκες αυξήσεις στις αποδοχές των εργαζομένων. Τα συνδικάτα ζητούσαν αυξήσεις οι οποίες δεν προβλέπονται στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου, παρά το γεγονός ότι οι παροχές των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ είναι πολύ καλύτερες συγκριτικά με εκείνες στις περισσότερες ΔΕΚΟ και στο στενό δημόσιο τομέα.

Τα προνόμια των εργαζομένων της ΣΤΑΣΥ

Μεταξύ των παροχών είναι μηνιαίο βρεφονηπιακό επίδομα ύψους 340 ευρώ ανά παιδί, σπουδαστικό επίδομα 800 ευρώ ετησίως για φοιτητές εκτός Αττικής και ημερήσιο κουπόνι 5 ευρώ για σούπερ μάρκετ.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι προνομιούχοι και σε ό,τι αφορά το καθεστώς αδειών δεδομένου ότι εκτός από τις άδειες που δικαιούνται από το νόμο, έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δεκάδες ακόμα ημέρες σε ετήσια βάση.

Τα παραδείγματα είναι πολλά: προβλέπεται η χορήγηση 5 ημερών γονικής άδειας για κάθε παιδί στους εργαζόμενους της εταιρείας την ώρα που στον ιδιωτικό τομέα είναι 4. Άδεια 3 ημερών προβλέπεται για αιμοδοσία και 4 ημερών για δότες αιμοπεταλίων. Ένας εργαζόμενος μπορεί να δώσει 4 φορές το χρόνο αίμα και άλλες τόσες αιμοπετάλια, δηλαδή να λάβει 28 ημέρες άδεια ετησίως επιπλέον.

Όσοι εργάζονται με κυλιόμενο ωράριο σε μόνιμη βάση δικαιούνται επιπλέον 2 ημέρες άδεια το χρόνο, ενώ όσοι έχουν συμπληρώσει 23 χρόνια υπηρεσίας στην εταιρεία λαμβάνουν μία ακόμα ημέρα άδειας. Οι υπάλληλοι της ΣΤΑΣΥ που θα αποφασίσουν να αρχίσουν σπουδές δικαιούνται 10 ημέρες άδεια επιπλέον το χρόνο, ενώ υπάρχει και η λεγόμενη άδεια μακράς υπηρεσίας. Η τελευταία ανέρχεται σε 3 επιπλέον ημέρες το χρόνο από την προβλεπόμενη και τη λαμβάνουν όσοι έχουν υπερβεί τα 25 έτη εργασίας στην εταιρεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέα «τρικλοποδιά» των συνδικαλιστών στο Μετρό
Νέα «τρικλοποδιά» των συνδικαλιστών στο Μετρό
Η παρεμπόδιση της εκπαίδευσης των 21 υπαλλήλων καθυστερεί την στελέχωση των εκδοτηρίων σε κεντρικούς σταθμούς του μετρό. Σχεδόν έτοιμη είναι η νομοθετική ρύθμιση για τον καθορισμό προσωπικού ασφαλείας.
Νέα «τρικλοποδιά» των συνδικαλιστών στο Μετρό
Πού θα μπουν οι μετροπόντικες για τη Γραμμή 4 του μετρό
Πού θα μπουν οι μετροπόντικες για τη Γραμμή 4 του μετρό
Δύο μετροπόντικες θα τεθούν σε λειτουργία σχεδόν ταυτόχρονα. Η επιλογή των δύο σημείων έγινε με κριτήριο τη μικρότερη δυνατή όχληση στην κυκλοφορία, προκειμένου να μην απαιτηθούν εκτεταμένες κυκλοφοριακές παρεμβάσεις.
Πού θα μπουν οι μετροπόντικες για τη Γραμμή 4 του μετρό
Νέες καθυστερήσεις για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο
Νέες καθυστερήσεις για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο
Σε νέες νομικές περιπέτειες μπαίνει ο διαγωνισμός για την γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας, μόλις τρεις μήνες μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σύμφωνα με την οποία τηρήθηκε η νομιμότητα στη διαδικασία.
Νέες καθυστερήσεις για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο
Μετρό Θεσσαλονίκης: Εξετάζεται η ανάθεση της λειτουργίας σε ιδιώτη
Μετρό Θεσσαλονίκης: Εξετάζεται η ανάθεση της λειτουργίας σε ιδιώτη
Η επιλογή ανάθεσης του συγκοινωνιακού έργου σε ιδιώτη εργολάβο ξεκίνησε να εξετάζεται σοβαρά, μετά από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των συνδικάτων στο μετρό της Αθήνας.
Μετρό Θεσσαλονίκης: Εξετάζεται η ανάθεση της λειτουργίας σε ιδιώτη