Business βίζα για διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων

NEWSROOM
Business βίζα για διευκόλυνση των ξένων επενδύσεων
Shutterstock

Η τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή διευκολύνει την είσοδο στην Ελλάδα επιχειρηματιών από τρίτες χώρες, θεσμοθετώντας την business βίζα η οποία αφορά πολίτες τρίτων χωρών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα για επενδυτικούς, επιχειρηματικούς και εμπορική σκοπούς.

Με την τροπολογία όσοι επισκεφθούν την Ελλάδα, με στόχο να συμμετάσχουν σε συνέδρια, εκθέσεις, συναντήσεις, διασκέψεις ή εκδηλώσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα δεν θα να είναι υποχρεωμένοι να ακολουθήσουν τη συνήθη γραφειοκρατική διαδικασία έκδοσης βίζα.

Για το σκοπό αυτό προβλέπεται ότι Έλληνες πολίτες θα υποβάλουν στις αρμόδιες Προξενικές Αρχές ένα τυποποιημένο έντυπο πρόσκλησης, αναλαμβάνοντας παράλληλα την ευθύνη για τη φιλοξενία των αιτούντων θεώρηση, ενώ η θεώρηση θα γίνεται εντός 15 ημερών.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, που κατέθεσε την τροπολογία, ανέφερε ότι η θεσμοθέτηση της «επιχειρηματικής πρόσκλησης» εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο προσπάθειας προσέλκυσης επενδύσεων και διαμόρφωσης ενός φιλοεπιχειρηματικού και φιλοεπενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα μας.

Η τροπολογία εντάσσεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών με τίτλο «Ρυθμίσεις για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση», εισάγεται νέος τύπος θεώρησης εισόδου (θεώρηση Διέλευσης από Αερολιμένα (ATV).

Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επί της τροπολογίας, θεσπίζεται το «Έντυπο πρόσκλησης με ανάληψη ευθύνης/φιλοξενίας για τους σκοπούς θεώρησης χορήγησης εισόδου Σένγκεν» ως δικαιολογητικό για την εξέταση αιτημάτων χορήγησης θεώρησης εισόδου για επιχειρηματικό/επαγγελματικό σκοπό, στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι πολίτες τρίτων χωρών δεν μπορούν να πιστοποιήσουν εξ ιδίων τις σχετικές προϋποθέσεις.

Με την τροπολογία προβλέπονται, επίσης, οι ποινές (φυλάκιση και χρηματική ποινή) που επιβάλλονται σε όποιον προσκαλεί πρόσωπα με «Επιχειρηματική Πρόσκληση», με σκοπό την παραβίαση της μεταναστευτικής νομοθεσίας και των διατάξεων του κεκτημένου Σένγκεν.

ΣΧΕΤΙΚΑ