Γιατί πρέπει να κάνει κανείς πρακτική άσκηση στο εξωτερικό

Φωτό: Shutterstock

Για ποιους λόγους θα πρέπει να κάνετε πρακτική άσκηση στο εξωτερικό; Ο ιστότοπος Courrier International επαναφέρει στην επικαιρότητα τους λόγους για τους οποίους ένας σύγχρονος νέος θα πρέπει να κάνει stage σε μια άλλη χώρα. «Για να εμπλουτίσετε το βιογραφικό σας, να ανοίξετε τους ορίζοντες σας και να δημιουργήσετε ένα διεθνές δίκτυο». Αυτό είναι το ιερό τρίπτυχο των υποστηρικτών του stage ακόμα και εν μέσω ευρωπαϊκής κρίσης.

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung επικαλούμενη τον Dirk Werner του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας στην Κολονία, υπογραμμίζει πως «η οικονομία μας είναι μια οικονομία εξαγωγής. Είναι εξαιρετικά σημαντικές οι διαπολιτισμικές ικανότητες και η ελευθερία του πνεύματος». Η δημιουργία ενός δικτύου είναι και το βασικό επιχείρημα για να κάνει κάποιος την πρακτική του άσκηση σε μια ευρωπαϊκή πόλη που δεν είναι η γενέτειρα του ή ο τόπος διαμονής του.

Η απόκτηση νέων ικανοτήτων διάδρασης και συνεργασίας, καθώς και η διείσδυση σε μια διαφορετική κουλτούρα -εργασιακή και μη- θεωρούνται πολύτιμα εφόδια για την επαγγελματική σταδιοδρομία ενός σύγχρονου εργαζόμενου.

Η πρακτική άσκηση στο εξωτερικό είναι η φυσική συνέχεια του προγράμματος ανταλλαγής Erasmus, που το 2018 γιόρτασε τα 31 του χρόνια. Βάσει των στοιχείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη διάρκεια των τριών αυτών δεκαετιών μετείχαν στο Erasmus περίπου 175.000 Έλληνες. Η Αθήνα έχει μετεξελιχθεί σε χώρο υποδοχής Ερασμίτων και ξένων σταζιέρ. Δεν είναι λίγοι οι ξένοι που έρχονται στην Αθήνα για να συμμετέχουν σε ένα πρόγραμμα Erasmus και κατ’ επέκταση να κάνουν την πρακτική τους άσκηση στην Ελλάδα, αρκεί φυσικά η εταιρεία να είναι πολυεθνική και να μιλά αγγλικά, γαλλικά ή γερμανικά.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες σταζιέρ και Ερασμιτών, η «περίοδος στο εξωτερικό για έναν νέο φοιτητή ή εργαζόμενο είναι η καλύτερη φάση της ζωής αφού ανακαλύπτει τον κόσμο αποκτώντας σημαντικά εφόδια και φτιάχνοντας το βιογραφικό του».

Κατά πόσο έχει επηρεάσει η κρίση αυτά τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών και εργαζομένων; Το αποτύπωμα του Έρασμου, του Ολλανδού αναγεννησιακού ανθρωπιστή παραμένει ισχυρό και η κρίση μάλλον ωθεί τους νέους της Ευρώπης να μετακινούνται στη Γηραιά Ήπειρο και να συμμετέχουν σε «διακρατικές ανταλλαγές» αναζητώντας νέες εργασιακές εμπειρίες.

ΣΧΕΤΙΚΑ