Πάσχα με σαρωτικούς ελέγχους -Τα πρόστιμα για τους «απείθαρχους»

NEWSROOM
Πάσχα με σαρωτικούς ελέγχους -Τα πρόστιμα για τους «απείθαρχους»
Σαρωτικοί θα είναι οι έλεγχοι τις ημέρες του Πάσχα / Φωτογραφία: Eurokinissi

Στον υψηλότερο βαθμό επιφυλακής μπαίνουν οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να αποτραπεί ο κίνδυνος διασποράς του κορωνοϊού, λόγω άσκοπων μετακινήσεων τις ημέρες του Πάσχα.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε δυο επιπλέον μέτρα για το Πάσχα, τα οποία, όπως είπε, «απαντούν στην πρόθεση και ανευθυνότητα τους ενός στους 10 που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα της κατάστασης».

Επανέλαβε ότι την ημέρα του Πάσχα ισχύουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι οι μετακινήσεις επιτρέπονται για πολύ συγκεκριμένους λόγους, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων.

Ειδικότερα, από το Μ. Σάββατο στις 21:00 έως και την Δευτέρα του Πάσχα στις 24:00, επεκτείνεται σε όλη τη χώρα το μέτρο του διπλασιασμού του προστίμου στα 300 ευρώ και αφαίρεση των πινακίδων για άσκοπη μετακίνηση. Ταυτόχρονα για το ίδιο διάστημα η κατ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (κωδικός Β4) θα ελέγχεται «σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς» από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα. Καταχρηστική χρήση συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό και αφαίρεση πινακίδων και 150 για τον συνοδηγό.

«Δεν μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που τηρεί τα μέτρα να υφίσταται τις συνέπειες κάποιων λίγων που δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά, θεωρώντας ότι οι περιορισμοί ισχύουν για τους άλλους , αλλά αυτοί εξαιρούνται να υπονομεύουν την συλλογική προσπάθεια και να θέτουν σε κίνδυνο άλλους ανθρώπους», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς.

Σημείωσε ότι βρισκόμαστε στο πλέον κρίσιμο σημείο της προσπάθειας και « δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσης των όσων έχουμε καταφέρει». Υπενθύμισε ότι οι λειτουργίες θα συνεχίζουν να γίνονται δίχως την παρουσία πιστών και αύριο Μ. Παρασκευή τα κοιμητήρια θα είναι κλειστά.

Από το Αρχηγείο της Αστυνομίας, όπου πραγματοποιούνται συνεχώς συσκέψεις μέσω τηλεδιασκέψεων, έχουν δοθεί σαφείς εντολές σε όλες τις υπηρεσίες να εφαρμόζουν κατά γράμμα όλα τα μέτρα και να επιβάλουν χωρίς διακρίσεις τις προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες, που αυξήθηκαν με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις για το διάστημα από τις 21.00 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα προς Τρίτη.

Στην τελευταία τηλεσύσκεψη που έγινε χτες το βράδυ, δόθηκαν οδηγίες για αυξημένη επιτήρηση στις εκκλησίες, για σήμερα το βράδυ στον Επιτάφιο, αλλά και στην Ανάσταση και συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες για τις ενέργειες των αστυνομικών, κυρίως την Κυριακή του Πάσχα.

Παράλληλα συζητήθηκε το θέμα των μετακινήσεων εντός του αστικού ιστού, κυρίως με τον κωδικό Β4, που αφορά τη μετάβαση σε άνθρωπο που έχει ανάγκη βοηθείας, στο οποίο επέμεινε με ιδιαίτερη έμφαση ο κ. Χαρδαλιάς.

Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.

Για την παραβίαση αυτού του περιορισμού το πρόστιμο γίνεται από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 300 ευρώ για τον οδηγό και 150 για τον συνοδηγό και αφαίρεση πινακίδων για 60 ημέρες.

Η ίδια ποινή ισχύει για την απόπειρα μετακίνησης εκτός νομού, αλλά επεκτάθηκε για το παραπάνω διάστημα και για μετακινήσεις εντός νομού αλλά εκτός αστικού ιστού, δηλαδή στα εξοχικά.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι 1.000 ευρώ για κάθε άτομο είναι το πρόστιμο για δημόσιες συναθροίσεις άνω των δέκα ατόμων, κάτι που ισχύει και για τις συναθροίσεις για το ψήσιμο του αρνιού, ενώ όπως επισημαίνουν παράγοντες της Πολιτικής Προστασίας, σε ακραίες περιπτώσεις προβλέπεται και αυτόφωρο, με το άρθρο 285, που αφορά στην αποτροπή διάδοσης νόσου.

Αυτές οι περιπτώσεις αποτελούν πονοκέφαλο για την Αστυνομία, καθώς μπορούν να επέμβουν μετά από καταγγελίες, κάτι που απεύχονται οι αστυνομικοί, ποντάροντας στο φιλότιμο των Ελλήνων και στην τήρηση των απαγορεύσεων.

«Δεν θέλουμε να μας φέρουν στη δυσάρεστη θέση να βεβαιώνουμε παραβάσεις στα σπίτια», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ. Θεόδωρος Χρονόπουλος και συμπλήρωσε: «Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχει αποδείξει ότι συνειδητοποιεί απολύτως την ανάγκη τήρησης αυτών των μέτρων για το καλό όλων και αισιοδοξούμε ότι δεν θα χαλάσουν αυτό που έχουμε πετύχει μέχρι στιγμής».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες πάνω από 5.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στους δρόμους, στο πλαίσιο του σχεδίου της ΕΛ.ΑΣ για να τηρηθούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, λόγω του κορωνοϊού.

Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της αστυνομίας θα είναι στη διάθεσή για το σχέδιο αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού, με μπλόκα, περιπολίες και ελέγχους που θα κορυφωθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο του Πάσχα. Περίπου 1.250 αστυνομικοί θα περιπολούν ανά βάρδια στους δρόμους της Αθήνας, ενώ θα υπάρχουν 150 περιπολίες ανά Αστυνομική Διεύθυνση στην Αττική. Οι εντολή είναι για διακριτική επιτήρηση, αλλά και σαρωτικούς ελέγχους για άσκοπες μετακινήσεις αυτό το Σαββατοκύριακο, που θα κρατήσουν ως και το βράδυ της Δευτέρας του Πάσχα.

Ηδη στην Αττική η ΕΛ.ΑΣ έχει κάνει μπλόκα σε διόδια και περιοχές που κόσμος έχει εξοχικά, κλείνοντας δρόμους όπως οι λεωφόροι Μαραθώνος, Βάρης- Κορωπίου, Μαρκόπουλου, Μεσογείων, Αθηνών- Σουνίου και Πεντέλης, ενώ μπλόκα θα υπάρχουν και στην Αττική οδό.

Ειδικά για την Αττική, εκτός από τα διόδια και τους παράδρομους των εθνικών οδών, πού έχουν «σφραγιστεί» ο σχεδιασμός περιλαμβάνει:

  • Μπλόκα σε όλους τους οδικούς άξονες που οδηγούν εκτός αστικού ιστού, (λεωφόρο Μαραθώνος, Λαυρίου, Αθηνών- Σουνίου, Παραλιακή, Λεωφόρο Διονύσου, κ.λπ.).
  • Έντονη παρουσία έξω από ναούς από σήμερα και κυρίως την Μεγάλη Παρασκευή και την Ανάσταση,
  • Αυξημένη επιτήρηση από σήμερα, με περιπολίες και μόνιμη παρουσία αστυνομικών στην Βαρβάκειο αγορά, στην Λαχαναγορά και στις περιφερειακές αγορές, σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων και για την τήρηση των αποστάσεων ασφαλείας,
  • Αυστηρούς ελέγχους σε ανοιχτούς χώρους όπως το Ζάππειο, Φιλοπάππου, Πεδίο του Άρεως, Τατόι, άλση και πλατείες, ιδίως την ημέρα του Πάσχα.
  • Έχουν αυξηθεί οι περιπολίες και η εμφανής παρουσία αστυνομικών σε σταθμούς λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια, ώστε να μην φύγει κανείς που δεν έχει τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά και για την αποφυγή συνωστισμού στην παραλαβή δεμάτων από την επαρχία.
  • Αυστηρή επιτήρηση των ναών.

Όπως έχει διευκρινιστεί από την ΕΛ.ΑΣ, οι αστυνομικοί που θα επωμιστούν τις περιπολίες σε όλη την διάρκεια του 24ωρου, θα «δηλώνουν» την παρουσία τους με αναμμένους τους φάρους στα αυτοκίνητα, ενώ θα κάνουν χρήση και ηχητικών σημάτων όπου χρειάζεται. Οι περιπολίες αφορούν και τις 1.700 εκκλησίες που βρίσκονται στην Αττική καθώς αν και εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξουν συναθροίσεις πιστών, θέλουν να σιγουρευτούν πως δεν θα υπάρξουν απείθαρχοι πολίτες ή ιερείς, όπως την προηγούμενη εβδομάδα σε Κουκάκι και Κέρκυρα.

Οι περιπολίες φυσικά θα συνεχιστούν στις γειτονιές την Κυριακή, στην μάχη της… σούβλας, όπου ο φόβος για συναθροίσεις είναι μεγαλύτερος. Ταράτσες, αυλές και πυλωτές θα παρατηρούνται με drones, ελικόπτερα, αλλά και περιπολίες των αστυνομικών, που αρχικά θα κάνουν διακριτικές παρεμβάσεις σε όσους παραβαίνουν τα μέτρα. Αρχικά θα γίνονται συστάσεις με τηλεβόα ή δια ζώσης, ενώ σε περίπτωση που δεν πειθαρχούν οι παραβάτες, θα ακολουθούν πρόστιμα ή συλλήψεις, εφ’ όσον κριθεί απαραίτητο.

Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ανώτατος αξιωματικός, η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να επεμβαίνει την ημέρα του Πάσχα ακόμα και σε ιδιωτικούς χώρους όπου ενδεχομένως συγκεντρώνεται κόσμος για το παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, παραβιάζοντας την τήρηση των αποστάσεων.

«Αν υπάρξουν καταγγελίες δεν μπορούμε να μην επέμβουμε, κυρίως με συστάσεις, αλλά εύχομαι να μην χρειαστεί» δήλωσε ο αρμόδιος αξιωματικός και συμπλήρωσε: «Το νομικό πλαίσιο για την διάλυση τέτοιων συναθροίσεων υπάρχει, αλλά είμαι βέβαιος ότι οι συμπολίτες μας θα τηρήσουν όσα υπογραμμίζουν κάθε μέρα οι ειδικοί, ώστε να περάσουμε ανώδυνα και αυτή τη δυσκολία».

ΣΧΕΤΙΚΑ