Πτήσεις: Τι ισχύει για Σερβία, Βρετανία, Σουηδία -Αλλαγές στη φόρμα PLF

Στιγμιότυπο από το «Ελ.Βενιζέλος» / Φωτογραφία: Eurokinissi

Αλλάζει ο χρόνος υποβολής της φόρμας Passenger Locator Form (PLF) από την Πέμπτη, 9 Ιουλίου, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν προς τα ελληνικά αεροδρόμια ακόμα και επιβάτες που αγοράζουν εισιτήρια έως και 24 ώρες πριν από την αναχώρηση της πτήσης τους.

Με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε το βράδυ της Δευτέρας η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), από τις 9 Ιουλίου έως και τις 31 Αυγούστου η υποχρεωτική συμπλήρωση και υποβολή της φόρμας PLF θα πρέπει να γίνεται 24 ώρες πριν από το check in και όχι 48 ώρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αλλαγή αυτή γίνεται προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετηθούν και εκείνοι που αποφασίζουν να ταξιδέψουν σε χρονικό διάστημα μικρότερο των 48 ωρών από την αγορά εισιτηρίου.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι επιβάτες αυτοί δεν έχουν τώρα τη δυνατότητα να συμπληρώσουν τη φόρμα PLF, δεδομένου ότι το σύστημα δεν επιτρέπει την υποβολή της σε διάστημα μικρότερο των 48 ωρών από την αναχώρηση της πτήσης. Λόγω του περιορισμού αυτού, τις τελευταίες ημέρες έχουν φτάσει αρκετοί ταξιδιώτες στα ελληνικά αεροδρόμια δίχως να έχουν κωδικό QR τον οποίο λαμβάνουν αυτόματα από το σύστημα όσοι επιβάτες συμπληρώνουν τη φόρμα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον έλεγχο των αφίξεων στη χώρα.

Ορισμένοι αερολιμενάρχες μάλιστα τη Δευτέρα ζήτησαν οδηγίες από τις αρμόδιες αρχές, δεδομένου ότι προβλέπεται πρόστιμο 500 ευρώ για τους επιβάτες που δεν έχουν συμπληρώσει τη φόρμα PLF. Προς το παρόν η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και η ΥΠΑ αποφάσισαν να μην προχωρήσουν στην επιβολή προστίμων, εκτιμώντας ότι τις επόμενες ημέρες και ενόψει της 15ης Ιουλίου όταν θα επιτραπούν αφίξεις και από άλλες χώρες, οι επιβάτες και οι αεροπορικές εταιρείες θα έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τη συμπλήρωση της φόρμας.

Με την ίδια ΝΟΤΑΜ η ΥΠΑ απαγόρευσε τις πτήσεις μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας και την είσοδο Σέρβων πολιτών στη χώρα έως τις 15 Ιουλίου, λόγω έξαρσης της πανδημίας στη γειτονική χώρα. Το απόγευμα της Δευτέρας επικράτησε προς στιγμήν σύγχυση στο αεροδρόμιο της Αθήνας όταν προσγειώθηκε πτήση της Air Serbia από το Βελιγράδι. Σύμφωνα με πληροφορίες, το εν λόγω δρομολόγιο πραγματοποιήθηκε διότι το αεροσκάφος των Σερβικών αερογραμμών απογειώθηκε από το Βελιγράδι πριν από την έκδοση της ΝΟΤΑΜ.

Μία ακόμα πτήση της ίδιας εταιρείας από το Βελιγράδι είναι προγραμματισμένη να προσγειωθεί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» σήμερα το απόγευμα, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταφέροντας μόνο επιβάτες που εξαιρούνται από τα περιοριστικά μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι πολίτες από κράτη μέλη της ΕΕ, πολίτες χωρών συνθήκης Σένγκεν, επιβάτες που ταξιδεύουν για απαραίτητες μετακινήσεις (essential reasons), υγειονομικό προσωπικό, εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό απαραίτητο για την λειτουργία της κυβέρνησης, πολίτες τρίτων χωρών που έχουν μακράς διάρκειας άδεια visa σε Ευρωπαϊκή χώρα και χώρα συνθήκης Σένγκεν και μη Ευρωπαίοι πολίτες που έχουν εξασφαλίσει άδεια για το ταξίδι τους από Ελληνικό Προξενείο προσκομίζοντας τα απαραίτητα έγγραφα.

Πηγές από τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι για τους επιβάτες της συγκεκριμένης πτήσης θα ισχύσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες σε ό,τι αφορά τη διενέργεια διαγνωστικού ελέγχου για Covid – 19. Θα πρέπει δηλαδή να έχουν συμπληρώσει και υποβάλει όλοι οι επιβάτες τη φόρμα PLF και θα ελεγχθούν ανάλογα με τον κωδικό QR που έχει σταλεί στον καθένα. Η ΥΠΑ αναθεώρησε την οδηγία για τις πτήσεις από και προς τα βρετανικά αεροδρόμια, με την απαγόρευση αεροπορικών δρομολογίων μεταξύ των δύο χωρών να επιτρέπεται πλέον από τις 15 Ιουλίου δίχως περιορισμούς.

Μία ημέρα αργότερα, στις 16 Ιουλίου δηλαδή, θα αρθεί η απαγόρευση και για τις πτήσεις μεταξύ της Ελλάδας και της Σουηδίας, οι οποίες επίσης τώρα δεν επιτρέπονται.
Η άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά τα αεροπορικά ταξίδια για τις δύο χώρες αναμένεται να δώσει λύση στον εγκλωβισμό μεγάλου αριθμού Ελλήνων, οι οποίοι έχουν αποκλειστεί εδώ και μήνες στη Βρετανία και τη Σουηδία και αναζητούν τρόπους να ταξιδέψουν στην Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ