Μόλις 15 εκατ. ευρώ η πρόσθετη επιδότηση θέρμανσης

Φώτο: IN TIME

Δεν υπάρχει τελικά δημοσιονομικός χώρος για γενναία διορθωτική επιδότηση στους περσινούς δικαιούχους επιδόματος θέρμανσης κι έτσι το κονδύλι που θα διατεθεί διαμορφώνεται στα 15 εκατ. ευρώ.

«Και φέτος, θα δώσουμε μέρος του μερίσματος για πετρέλαιο θέρμανσης, όπως και πέρυσι. Αυτοί που πήραν την επιδότηση πετρελαίου το 2017 θα πάρουν συμπληρωματικό ποσό και φέτος, συνολικού ύψους 15 εκατ. ευρώ», είπε η Κ. Παπανάτσιου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο». Συμπλήρωσε, δε, ότι «θα είναι αυξημένο στην Α΄ Ζώνη και λιγότερο στις υπόλοιπες, επειδή στην Α΄ Ζώνη, τις πιο βόρειες και κάποιες ορεινές περιοχές, είναι πιο μεγάλες οι ανάγκες. Το συγκεκριμένο ποσό θα κατατεθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι το τέλος του χρόνου, ήδη από εμάς υπογράφεται πολύ άμεσα η απόφαση».

1) το κονδύλι των αναδρομικών ενισχύσεων δεν θα διατεθεί μόνο για τους κατοίκους ορεινών και απομακρυσμένων περιοχών, συνεπώς τα ποσά που θα μοιραστούν θα είναι μικρά. Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, τέτοιο καιρό, οι κάτοικοι της Α Ζώνης είχαν λάβει 12,5 λεπτά πέρα από τα 0,25 ευρώ ανά λίτρο, που προέβλεπε η αρχική απόφαση.

2) το κονδύλι θα είναι ακριβώς το ίδιο με πέρσι, δηλαδή 15 εκατ. Ευρώ, παρά τις διαρροές που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα για διπλασιασμό του αρχικού κονδυλίου, δηλαδή κοντά στα 50 εκατ. Ευρώ επιπλέον.

Και τι θα γίνει με τη φετινή περίοδο διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης; Ήδη η μέση τιμή στην επικράτεια ανέρχεται σε 1,078 ευρώ/ λίτρο έναντι 0,984 ευρώ πέρσι. Ωστόσο σε ορεινές περιοχές, η τιμή είναι υψηλότερη:

Θεσπρωτία: 1,186 ευρώ/λίτρο

Ευρυτανία: 1,153 ευρώ/ λίτρο

Καστοριά: 1,11 ευρώ/ λίτρο

Φλώρινα: 1,101 ευρώ/ λίτρο

Φυσικά στη νησιωτική Ελλάδα τα πράγματα είναι πιο «άγρια». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Λέσβου που φτάνει στα 1,245 ευρώ/ λίτρο, ενώ στις Κυκλάδες η μέση τιμή διαμορφώνεται στα 1,263 ευρώ/ λίτρο. «Θα δοθεί αύξηση στο ποσό του επιδόματος, λόγω της αυξημένης τιμής του πετρελαίου», προανήγγειλε η Κ. Παπανάτσιου, αν και στον Προϋπολογισμό δεν έχει καταγραφεί σχετική πρόβλεψη. Υπενθυμίζεται ότι η επιδότηση ανέρχεται από πέρσι στα 0,125 ευρώ/ λίτρο. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο να επανέλθει το σύστημα της προκαταβολής επιδότησης, αυτό είχε αποκλειστεί εξαρχής, παρά το ότι είναι προφανής η αδυναμία για ένα νοικοκυριό να αγοράσει τώρα ακριβό πετρέλαιο και να περιμένει ως τον Ιανουάριο ή τον Ιούνιο, την πρώτη και τη δεύτερη δόση του επιδόματος.

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

ΝΟΜΟΙ

ΖΩΝΗ Α

Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών, Φλώρινας

ΖΩΝΗ Β

Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων, Χαλκιδικής

ΖΩΝΗ Γ

Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Λέσβου, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Χίου

ΖΩΝΗ Δ

Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Κύθηρα και νησιά Σαρωνικού, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων


Επιδοτούμενες ποσότητες

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τετραγωνικό.

Ανώτατη συνολική κατανάλωση λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά κύρια κατοικία που ανήκει σε

Άγαμο

Έγγαμο / Μ.Σ.Σ. ή Μονογονεϊκή Οικογένεια

Α' ΖΩΝΗ

25

2000

2500

Β' ΖΩΝΗ

15

1200

1500

Γ' ΖΩΝΗ

8

640

800

Δ' ΖΩΝΗ

5

400

500

ΣΧΕΤΙΚΑ