Γονικές παροχές: Τι ισχύει για τις δωρεές κινητής περιουσίας

NEWSROOM
Αυτοκίνητα
Φωτογραφία: Eurokinissi/Γιώργος Κονταρίνης

Με εγκύκλιο μέσα στην εβδομάδα καταργήθηκε το χαράτσι των γονικών παροχών για την αγορά α' κατοικίας έως 150.000 ευρώ, ενώ διαμορφώθηκαν αναλόγως και οι κλίμακες για μεγαλύτερα ποσά.


Με την ίδια εγκύκλιο ενεργοποιείται όμως, μια ακόμα ευνοϊκή διάταξη για δωρεές. Συγκεκριμένα, απαλλάσσεται από το φόρο η δωρεά της κινητής περιουσίας Ελληνα υπηκόου που κατοικούσε στο εξωτερικό για 10 τουλάχιστον συνεχόμενα έτη, με την προϋπόθεση ότι, σε περίπτωση μετεγκατάστασής του στην Ελλάδα, δεν έχει παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 5 ετών, ενώ η μεταβιβαζόμενη περιουσία δεν έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα κατά τα τελευταία 12 έτη.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να αποδεικνύεται η μόνιμη εγκατάσταση του δωρητή στην αλλοδαπή για το διάστημα των δέκα ετών τουλάχιστον πριν από τη σύσταση της δωρεάς, καθώς και ότι η δωρούμενη κινητή περιουσία δεν έχει αποκτηθεί στην Ελλάδα τα τελευταία δώδεκα έτη, με την επισήμανση ότι ΔΕΝ αρκεί να βρίσκεται απλώς κατατεθειμένη σε τράπεζες του εξωτερικού. Στην απαλλαγή αυτή ΔΕΝ περιλαμβάνονται περιουσίες δημοσίων υπαλλήλων, στρατιωτικών και υπαλλήλων επιχειρήσεων που εδρεύουν στην Ελλάδα, εφόσον τα πρόσωπα αυτά εγκαταστάθηκαν στην αλλοδαπή λόγω της ιδιότητας τους αυτής.

ΣΧΕΤΙΚΑ