fbpxΝέα μέτρα στην Αττική - Μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους | Economistas.gr
Skip to main content

Νέα μέτρα στην Αττική - Μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους

Νέα μέτρα στην Αττική - Μάσκες σε όλους τους κλειστούς χώρους
Eurokinissi

Nέο «πακέτο» μέτρων για την Αττική ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης 15/9 ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, έπειτα από τις εισηγήσεις της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων και τα αυξημένα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο.

Μεταξύ των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση είναι η υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.

Τα μέτρα για την Αττική από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου είναι τα εξής:

Θυμίζουμε ότι ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ.

Για όλα τα μέτρα που έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του COVID-19 και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται.

  • Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου.
  • Ισχυρή σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους.
  • Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
  • Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των Κέντρων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ).
  • Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
  • Σε ο,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.

Μαγιορκίνης: Αχίλλειος πτέρνα τα αστικά κέντρα

Μιλώντας στην καθιερωμένη ζωντανή ενημέρωση για την πορεία της νόσου του κορωνοϊού, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, παρατήρησε πως υπάρχει αυξημένη ένταση της επιδημίας στην Αττική.

Όπως είπε, η πρωτεύουσα έρχεται να επιβεβαιώσει την προτίμηση του κορωνοϊού να διασπείρεται με πιο έντονο ρυθμό σε μεγάλα αστικά κέντρα. Η Αττική, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης, όπου διαμένει περίπου το 1/3 του συνολικού πληθυσμού της χώρας, δείχνει δυσανάλογες καταγραφές νέων κρουσμάτων κορωνοϊού επί μέρες.

Ο κ. Μαγιορκίνης παρέθεσε παραδείγματα άλλων μεγάλων πόλεων του εξωτερικού, που παρουσίασαν ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα, αλλά και θανάτους από τον κορωνοϊό.

Όπως είπε, το Βερολίνο, με περίπου όμοιο πληθυσμό με την Αττική έχει καταγράψει περισσότερα από 12.000 κρούσματα, η Νέα Υόρκη, 242.000 μολύνσεις από τον κορωνοϊό, αλλά και 24.000 θανάτους.

Τέλος, το Λονδίνο, καταγράφει μέχρι σήμερα 40.000 κρούσματα κορωνοϊού - σε σύνολο 371.000 σε ολόκληρη τη Βρετανία - και 7.000 θανάτους από τη νόσο στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Τα μεγάλα αστικά κέντρα είναι η αχίλλειος πτέρνα στην αντιμετώπιση της πανδημίας» σημείωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως είπε ο καθηγητής, τα μέτρα αποσκοπούν να περιορίσουν τον αριθμό της υπερμετάδοσης του κορωνοϊού ανάμεσα σε άτομα που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους. Κάτι τέτοιο, είπε, βοηθά και στην ιχνηλάτηση των επαφών επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κορωνοϊός: 180 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Κορωνοϊός: 180 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
59 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ το τελευταίο 24ωρο έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και έχουμε 310 θανάτους συνολικά στη χώρα.
Κορωνοϊός: 180 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ - 359 νέα κρούσματα και 9 θάνατοι
Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ - 359 νέα κρούσματα και 9 θάνατοι
Νέο ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων στην Αττική με 212 κρούσματα. 69 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 70 χρόνια.
Κορωνοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ - 359 νέα κρούσματα και 9 θάνατοι
Τελευταία λύση για την κυβέρνηση το lockdown
Τελευταία λύση για την κυβέρνηση το lockdown
Οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν την εκτίμηση ότι εάν δεν αποδώσουν τα νέα μέτρα το νέο lockdown θα είναι μονόδρομος. Καταστροφικό θεωρούν το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown υπουργοί της κυβέρνησης.
Τελευταία λύση για την κυβέρνηση το lockdown