Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το Κοινωνικό Μέρισμα

NEWSROOM
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε για το Κοινωνικό Μέρισμα
Φώτο: Shutterstock

Στο τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα μπορούν να οι δικαιούχοι του κοινωνικού μερίσματος να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Με βάση το επιτυχημένο περσινό μοντέλο, οι αιτήσεις, που εκτιμώνται πως θα φτάσουν μέχρι το 1,4 εκατομμύρια νοικοκυριά, θα είναι προσυμπληρωμένες και ουσιαστικά θα λειτουργούν ως επιβεβαίωση στοιχείων για τον κάθε αιτούντα.

Με βάση τα περσινά δεδομένα, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ενδιαφερόμενους και δυνητικά δικαιούχους πως πριν υποβάλλουν την αίτηση θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει σωστή προετοιμασία.

Τα κρίσιμα βήματα που μπορούν να κρίνουν την πορεία της αίτησης σας είναι η ενημέρωση μητρώου ΑΜΚΑ με ΑΦΜ τόσο για εσάς όσο και για τους συζύγους. Ο έλεγχος για το μητρώο ΑΜΚΑ μπορεί να γίνει από την ιστοσελίδα www.amka.gr. Αν εκεί δεν προκύπτει αντιστοιχία, η ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ μπορεί να γίνει στα ΚΕΠ. Σημείο κλειδί αναμένεται να αποτελέσουν και οι φιλοξενούμενοι, με τις εκτιμήσεις φέτος να σημειώνουν πως δεν θα προκύψουν τα περσινά προβλήματα και εμπλοκές.

Στην αρχή μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.koinonikomerisma.gr και εισάγουν του προσωπικούς κωδικούς του Taxis όπου εκεί θα δηλώσουν έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου και ηλεκτρονική διεύθυνση email ώστα να μπορέσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να επικοινωνήσουν μαζί τους αν χρειαστεί. Ταυτόχρονα δηλώνουν τον ΑΜΚΑ τους με το σύστημα να συνδυάζει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ.

Μόλις συμπληρωθούν οι προσωπικοί κωδικοί Taxis εμφανίζονται προσυμπληρωμένα τα στοιχεία του δικαιούχου με βάση τη φορολογική δήλωση του 2017, όπου θα εμφανίζεται το συνολικό φορολογητέο εισόδημα, το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη ως εισοδηματικό κριτήριο για τον καθορισμό των δικαιούχων. Στο στάδιο αυτό πιστοποιείται αν ο δικαιούχος έχει ασφαλιστεί σε οποιοδήποτε Ταµείο της Ελλάδας έστω και έναν µήνα, όπως και τα µέλη του νοικοκυριού του, εκτός από τα µονοπρόσωπα νοικοκυριά µε δικαιούχο ΑµεΑ. Υπενθυµίζεται πως το κριτήριο της υποχρεωτικής ασφάλισης τουλάχιστον µία φορά σε οποιονδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης δεν ισχύει για δικαιούχους 67 ετών και άνω και για µονοπρόσωπα νοικοκυριά, στα οποία ο δικαιούχος είναι πρόσωπο µε ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

Έπειτα ο δικαιούχος πρέπει να συµπληρώσει με προσοχή για να μην υπάρξουν εμπλοκές, το IBAN του τραπεζικού λογαριασµού στον οποίο θα πιστωθεί το µέρισµα.

Εν συνεχεία, έρχεται η σειρά των τυχόν ενήλικων φιλοξενουµένων στο νοικοκυριό, οι οποίοι πρέπει να ειδοποιηθούν να µπουν στο Taxis µε τους δικούς τους κωδικούς και να δώσουν τη συναίνεσή τους, με τα προβλήματα να αναμένονται λιγότερα, καθώς φέτος απαιτούνταν συναίνεση φιλοξενούμενου και φιλοξενούντος στις δηλώσεις Ε1.

Αν όλα πάνε καλά, η εφαρμογή σας ενημερώνει αν πληρείτε τα κριτήρια για να είστε δικαιούχος. Είναι απαραίτητο τότε ο χρήστης να πατήσει το κουμπί της αποδοχής ώστε να πιστωθεί το μέρισμα στον λογαριασμό του, ανάλογα με τον ακριβές ποσό που δικαιούται.

Τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται «κλειδωμένο» μέχρι την έκδοση της ΚΥΑ, αλλά όλα δείχνουν πως πρόκειται να ακολουθηθεί το περσινό μοντέλο που οριοθετούσε σε τρεις κλίμακες ποσών κάθε εισοδηματική κατηγορία.

Αν ισχύσει το επικρατέστερο σενάριο και φέτος, τότε το ετήσιο ατομικό εισόδημα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, ενώ το όριο αυτό θα προσαυξάνεται κατά 4.500 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος και κατά 2.250 ευρώ για κάθε ανήλικο μέλος. Ανώτατο εισοδηματικό όριο τίθενται, βάσει του σεναρίου, οι 27.000 ευρώ, για νοικοκυριά με 5 ή περισσότερα ενήλικα μέλη ή δύο ενήλικα και 5 ή περισσότερα παιδιά. Λαμβάνεται υπόψη το συνολικό εισόδημα του νοικοκυριού που δηλώθηκε φέτος στο Ε1 για το 2017, πραγματικό ή τεκμαρτό, από κάθε πηγή προ φόρων, μετά την αφαίρεση των εισφορών. Στα περιουσιακά κριτήρια αναμένεται να προβλεφθεί βελτίωση των περσινών ορίων, ώστε να µη βρεθούν εκτός µερίσµατος οικογένειες λόγω αλλαγής των αντικειμενικών αξιών.

Σύµφωνα µε πληροφορίες αναµένεται να προβλεφθεί όριο συνολικής φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας στα 125.000 ευρώ για µονοµελή ωφελούµενη µονάδα, προσαυξανόµενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο µέλος και έως του ποσού των 185.000 ευρώ. Στο συνολικό αυτό εισόδημα συμπεριλαμβάνεται το σύνολο των επιδομάτων και των κάθε μορφής χρηματικών μεταβιβάσεων, καθώς και το σύνολο των εισοδημάτων που απαλλάσσονται από τον φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Ως προς τα ποσά, βάσει του περυσινού μοντέλου, ξεκινούν από 350 ευρώ και φθάνουν έως και τα 1.350 ευρώ, ενώ υπάρχουν και σενάρια το αρχικό ποσό να ξεκινά από 200 ευρώ και να κλιμακώνεται.

-- τα 9.000 ευρώ για τα νοικοκυριά µε ένα µέλος

-- τα 13.500 ευρώ για τα νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη (π.χ. ζευγάρι χωρίς παιδιά)

-- τα 15.750 ευρώ για τα νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη και ένα ανήλικο (π.χ. ζευγάρι µε ένα παιδί)

-- τα 18.000 ευρώ για τα νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη και δύο ανήλικα τέκνα ή µε τρία ενήλικα µέλη (π.χ. ζευγάρι µε δύο παιδιά)

-- τα 20.250 ευρώ για τα νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη και τρία ανήλικα τέκνα ή τρία ενήλικα µέλη και ένα ανήλικο τέκνο (π.χ. ζευγάρι µε τρία παιδιά)

-- τα 22.550 ευρώ για τα νοικοκυριά µε δύο ενήλικα µέλη και τέσσερα ανήλικα τέκνα ή µε τέσσερα ενήλικα µέλη (π.χ. ζευγάρι µε τέσσερα παιδιά)

-- τα 27.000 ευρώ για τα νοικοκυριά µε πέντε ή περισσότερα ενήλικα µέλη ή δύο ενήλικα µέλη µε πέντε ή περισσότερα ανήλικα τέκνα (π.χ. ζευγάρι µε πέντε ή περισσότερα παιδιά).

ΣΧΕΤΙΚΑ