Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα για τις γιορτές

NEWSROOM
Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα για τις γιορτές
Eurokinissi

Σήμερα θα αποφασίσουν οι λοιμωξιολόγοι για τις εισηγήσεις που θα κάνουν στην κυβέρνηση για το ενδεχόμενο ενός πιο αυστηρού lockdown στην Δυτική Αττική και άλλες δέκα περιοχές.

Χθες συνεδρίαζαν για ώρες, ωστόσο δεν κατέληξαν σε κάποια απόφαση και διέκοψαν. Ετσι, σήμερα θα συνεχίσουν τις συζητήσεις ώστε να καταλήξουν στην πρόταση που θα κάνουν στην κυβέρνηση, την ώρα που οι περιοχές της Δυτικής Αττικής (κυρίως Ασπρόπυργος και Ελευσίνα) δείχνουν πορεία αντιστρόφως ανάλογη από αυτή που υπάρχει στη χώρα με την μείωση των κρουσμάτων.

Παράλληλα, υπό επανεξέταση βρίσκεται το πλαίσιο των εορτών των Χριστουγέννων και συγκεκριμένα ο αριθμός των 9 ατόμων που θα επιτραπούν στα φετινά ιδιότυπα ρεβεγιόν, εάν χειροτερέψει η κατάσταση, όπως δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

«Το όριο των 9 ατόμων στα τραπέζια των εορτών μπορεί να αναιρεθεί αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Η κατάσταση είναι απρόβλεπτη», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Επιπλέον, ο καθηγητής Μικροβιολογίας τόνισε ότι εξετάζεται η επιβολή lockdown, τύπου Μαρτίου, σε ορισμένες περιοχές της Δυτικής Αττικής (Ασπρόπυργο, Ελευσίνα, Μάνδρα) και της Βόρειας Ελλάδας (Κοζάνη), μετά την εκρηκτική αύξηση κρουσμάτων. «Στον Ασπρόπυργο και στη Δυτική Αττική βρίσκονται μεγάλες βιομηχανίες που είναι εξαιρετικά δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα. Σε αυτές λοιπόν τις περιοχές υπάρχει περίπτωση να εφαρμοστεί καθολικό lockdown, όπως τον Μάρτιο, ώστε να ελαττωθεί η κινητικότητα και να μην εξαπλωθεί ο ιός. Αυτό εφαρμόζεται και στη Βρετανία σε ορισμένες περιοχές», σημείωσε.

Επισήμανε δε ότι για την κατάσταση που επικρατεί στη Δυτική Αττική η Επιτροπή ενημερώθηκε χθες, ωστόσο μετά από σχετικές ερωτήσεις διευκρίνισε ότι εννοούσε πως χθες συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση από τους επιστήμονες. «Αναγκαστικά τρέχουμε λίγο πίσω από τα γεγονότα, διότι εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι ίσως έπρεπε να είχες πάρει νωρίτερα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Βατόπουλος.

Ο καθηγητής συνέστησε στον κόσμο να κάνει λίγη ακόμα υπομονή, καθώς «έμειναν λίγοι μήνες για να τελειώσει αυτή η περιπέτεια. Η άκρη του τούνελ θα είναι λίγο μετά το Πάσχα που θα έχει εμβολιαστεί μεγάλο μέρος του πληθυσμού».

Τέλος, αναφορικά με τα εμβόλια σημείωσε ότι «πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσουν, καθώς δεν ξέρουμε πόσο διαρκεί η ανοσία μετά τον εμβολιασμό».

Την εκτίμηση ότι η αγορά άρχισε να αγκαλιάζει το μέτρο της «παράδοσης εκτός» καταστήματος εξέφρασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στον Real Fm 107,1 «καταγράφεται αύξηση 60% στις αποδείξεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα». Πρόσθεσε ωστόσο πως, σύμφωνα με τα στοιχεία της τροχαίας, δεν διαπιστώνεται αύξηση των μετακινήσεων λόγω της «παράδοσης εκτός».

Ο κ. Γεωργιάδης επανέλαβε πως αν διαπιστωθεί αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου εξαιτίας του click away το συγκεκριμένο μέτρο θα επανεξεταστεί. Τα στοιχεία του πρώτου 10ημέρου αναμένεται να είναι στα χέρια της κυβέρνησης και των επιστημόνων την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, υπεραμύνθηκε του μέτρου λέγοντας πως δύο ήταν οι επιλογές που είχε η κυβέρνηση: ή στάση εμπορίου ή μερική λειτουργία του. Όσο για τις αιτιάσεις που προβάλουν αντιπολίτευση και επιχειρηματίες πως με το click away ευνοούνται οι μεγάλες επιχειρήσεις, απάντησε πως αυτό δεν ισχύει και έφερε ως παράδειγμα την επιστολή των «μικρών» του κλάδου των κατασκευαστών παιχνιδιών οι οποίοι υποδέχτηκαν με ικανοποίηση την «παράδοση εκτός».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ακόμη πως στην παρούσα φάση δεν τίθεται ζήτημα περαιτέρω χαλάρωσης των μέτρων, αλλά περαιτέρω αυστηροποίησής τους.

Τέλος, επισήμανε πως η κυβέρνηση στηρίζει από την αρχή της πανδημίας του μικρομεσαίους, ενώ αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της κυβέρνησης να προσελκύσει ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

ΣΧΕΤΙΚΑ