Παρέμβαση της εισαγγελίας για τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου

NEWSROOM
Παρέμβαση της εισαγγελίας για τις αποκαλύψεις της Σοφίας Μπεκατώρου

Αυτεπάγγελτη έρευνα αναμένεται να ξεκινήσει από την εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας για τα όσα κατήγγειλε η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας της Αθήνας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου αναμένεται να διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το τι ακριβώς έγινε και θα κληθεί την Δευτέρα, το αργότερο την Τρίτη η ολυμπιονίκης να καταθέσει στις εισαγγελικές αρχές.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου έχει κάνει ήδη νύξη για την σεξουαλική παρενόχληση που υπέστη στο πλαίσιο έρευνας που διενεργείται από τον εισαγγελέα Κωνσταντίνο Σιμιτζόγλου μετά από καταγγελίες του ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιάχειριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοϊας.

Στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης έρευνας η Σοφία Μπεκατώρου θα κληθεί να καταθέσει αναλυτικά για το περιστατικό, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι η καταγγελθείσα πράξη φέρεται ότι τελέστηκε πριν από 23 χρόνια και ως εκ τούτου έχει παραγραφεί.

«Αυτός με κακοποίησε σεξουαλικά» -Ποιον κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου

Σύμφωνα με το iefimerida.gr, το όνομά του Αριστείδη Αδαμόπουλου το έχει καταθέσει η Ολυμπιονίκης στον Εισαγγελέα πριν από περίπου ένα μήνα. Η αλυσίδα της σιωπής άρχισε να σπάει όταν κυκλοφόρησε ένα βίντεο με καταγγελίες κατά της Ομοσπονδίας. Η ίδια κλήθηκε σε καταγγελία και δήλωσε πως ο άνθρωπος που την είχε κακοποιήσει σεξουαλικά ήταν αυτός.

Ο άνθρωπος αυτός, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας της Ολυμπιονίκη στον αρμόδιο Εισαγγελέα, είναι ο νυν αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος. Ο ίδιος εκτελεί χρέη εκπροσώπου της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η πρώτη αντίδραση του Αδαμόπουλου

Ο Αριστείδης Αδαμόπουλος μίλησε στο sports3.gr λίγη ώρα αφότου έγινε γνωστό πως η Ολυμπιονίκης τον έχει κατονομάσει για την σεξουαλική της παρενόχληση.

«Ναι, πριν από λίγο έμαθα κι εγώ για το δημοσίευμα», ανέφερε με ήρεμη φωνή όπως αναφέρει το ίδιο μέσο, και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Θα μιλήσω πρώτα με το δικηγόρο μου», ζητώντας να μην επιμείνουν άλλο στην ερώτηση.

Η ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αδαμόπουλος

Λίγη ώρα αργότερα, ο Αριστείδης Αδαμόπουλος εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Είναι αναμενόμενο καταγγελίες που εισφέρονται εις βάρος μου από δημόσιο πρόσωπο, μεγάλης αναγνωρισιμότητας και ευρείας κοινωνικής απήχησης, να συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης, να δημιουργούν αισθήματα συμπόνοιας για την καταγγέλλουσα και αποστροφής για τον φερόμενο “θύτη”.

Ωστόσο αποτελεί ελάχιστη κατάκτηση κάθε δημοκρατικού κράτους δικαίου και αντίστοιχη υποχρέωση των θεσμικών του φορέων, και των ΜΜΕ να μη στοχοποιούν πρόσωπα, να μην διακινούν τις φωτογραφίες τους, και να μην έχουν ήδη καταδικάσει τον δήθεν “θύτη”, προτού του δοθεί η ευκαιρία να εκφέρει τη δική του άποψη για γεγονότα που δημοσιοποιήθηκαν από τρίτους. Όλα αυτά που η Δικαιοσύνη ως πρωταρχικά αρμόδιος φορέας σέβεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις εν προκειμένω έχουν ήδη παραβιαστεί από τους όψιμους μιμητές της, που την υποκαθιστούν στο έργο της.

Καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά .

Αριστείδης Αδαμόπουλος»

Ανεστάλη η ιδιότητα μέλους της ΝΔ του Αλεξόπουλου

Παράλληλα, ο φερόμενος ως δράστης της σεξουαλικής κακοποίησης της Σοφίας Μπεκατώρου, είναι μέλος της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος της τοπικής Ανατολικής Αττικής. Σε ανακοίνωσή της, το απόγευμα του Σαββάτου, η ΝΔ γνωστοποίησε ότι αναστέλλεται η κομματική ιδιότητα του Αριστείδη Αδαμόπουλου, μετά τις κατηγορίες της Σοφίας Μπεκατώρου.

Ποιος είναι ο Αριστείδης Αδαμόπουλος

Ο γνωστός παράγοντας βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ‘90, όπως και σχεδόν το σύνολο των διοικούντων της Ομοσπονδίας κι από τον Ιούνιο του 1997 εκτελεί χρέη αντιπροέδρου υπό την προεδρία του Αντώνη Δημητρακόπουλου, με 7 διαδοχικές θητείες. Ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις μάλλον θα πρέπει να θεωρείται απίθανο να συνεχίσει να βρίσκεται στα πράγματα.

Το βίντεο με τις καταγγελίες ιστιοπλόων

Κορυφαία ονόματα της ιστιοπλοΐας έκαναν τον Σεπτέμβριο, με ένα video teaser συγκλονιστικές καταγγελίες κατά της ΕΙΟ, καθώς όπως λένε, άνθρωποι της Ομοσπονδίας, φέρεται να έχουν πει ότι εάν θέλουν μπορούν «να καταστρέψουν έναν αθλητή σε μία νύχτα». Το βίντεο δημιουργήθηκε με αφορμή την αγωγή που κατέθεσαν οι διοικούντες στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, εναντίον του Νίκου Κακλαμανάκη, αξιώνοντας το ποσό των 100.000 ευρώ.

Μεταξύ των ιστιοπλόων που προχώρησαν στην καταγγελία μέσω αυτού του βίντεο είναι οι Σοφία Μπεκατώρου, Νίκος Κακλαμανάκης, Βασιλεία Καραχάλιου, Τάκης Μάντης, Παύλος Καγιαλής κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, η Σοφία Μπεκατώρου αναφέρει: «Το μοναδικό πράγμα που είχαμε από την ομοσπονδία ήταν ένας συνεχής πόλεμος. Δεν νοείται να ακούω από πρόεδρο ελληνικής ιστιοπλοϊκής ομοσπονδίας ότι εγώ εάν θέλω έναν αθλητή τον καταστρέφω σε μία μέρα. Μάλιστα, σε μία νύχτα, είπε».

Η Βασιλεία Καραχάλιου, με την σειρά της, λέει: «Ή είσαι μαζί τους και κάνουν προσωπικά deal ή είσαι απέναντί τους και σε πολεμάνε και όποιος αντέξει». Παράλληλα, ο Παύλος Καγιαλής, κάνει λόγο για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι ενώ ο Τάκης Μάντης μιλά για μία ομοσπονδία που μπορεί να οδηγήσει έναν αθλητή στα δικαστήρια.

Μετά από αυτό το βίντεο, η Σοφία Μπεκατώρου κλήθηκε από τον Εισαγγελέα να καταθέσει για το συμβάν και κατήγγειλε πως ο άνθρωπος που την κακοποίησε ήταν ο Αριστείδης Αδαμόπουλος.

Η καταγγελία της Μπεκατώρου

«Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα, κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη, έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου. Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία, αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου, γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσαν να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά.

Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα. Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χώρων. Αυτός ο μισάνθρωπος, που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, τη συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στον στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, τη θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο», ανέφερε, μεταξύ άλλων η Σοφία Μπεκατώρου στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή - Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού.

Μπίκοφ και Ιατρίδου καταγγέλλουν παρόμοιες συμπεριφορές

Το θάρρος της Σοφίας Μπεκατώρου κινητοποίησε και άλλες αθλήτριες να καταθέσουν αντίστοιχες εμπειρίες. Λίγα 24ωρα μετά τις αποκαλύψεις της Μπεκατώρου, η διεθνής πολίστρια Μάνια Μπίκοφ και η κολυμβήτρια τεχνικής κολύμβης Ραμπέα Ιατρίδου, με δικές τους αναρτήσεις περιγράφουν τραυματικές εμπειρίες από την περίοδο που ήταν αθλήτριες

Καρατόμησε τον Αδαμόπουλο η ομοσπονδία

Μετά και την αποκάλυψη του παράγοντα τον οποίο καταγγέλλει η Σοφία Μπεκατώρου, σήμερα, Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία ζήτησε την παραίτησή του.

Η ανακοίνωση της Ελληνικής Ιστιοπλοΐκής Ομοσπονδίας:

Συγκλονισμένη είναι η Ελληνική Ιστιοπλοΐκή Ομοσπονδία από την χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων στον Τύπο στις οποίες προχώρησε η αθλήτριά μας, Ολυμπιονίκης κυρία Σοφία Μπεκατώρου. Αυτονοήτως, και προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Ομοσπονδίας, η τιμή και η υπόληψη του συνόλου των αθλητών και αθλητριών, προπονητών και παραγόντων του αθλήματος και να διευκολυνθεί η έρευνα για την οποία την τελική απόφαση έχει η Δικαιοσύνη, ζητήσαμε άμεσα και λάβαμε την παραίτηση του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. Αριστείδη Αδαμόπουλου. Ο τελευταίος φέρεται ως ο άνθρωπος τον οποίον η Ολυμπιονίκης μας κατονόμασε στον εισαγγελέα για τα καταγγελλόμενα. Παραλλήλως, ζητήσαμε από τον κ. Αδαμόπουλο να υποβάλει την παραίτησή του από εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει απερίφραστα ότι θα στηρίξει την αθλήτρια και θα σταθεί αρωγός της σε ό,τι χρειαστεί για την αποκάλυψη της αλήθειας σε κάθε αρμόδια αρχή. Επιθυμούμε να διευκρινίσουμε ότι μέχρι και σήμερα δεν είχε περιέλθει σε κανένα μέλος της Ομοσπονδίας επίσημα, ανεπίσημα, ως φήμη ή ακόμη και ως ψίθυρος, η παραμικρή ένδειξη για τη συγκεκριμένη ή οποιαδήποτε αντίστοιχη άλλη αποτρόπαιη πράξη.

Καλούμε κάθε αθλητή και αθλήτρια, παράγοντα ή μέλος της Ομοσπονδίας, εφόσον έχει υπάρξει θύμα ή έχει περιέλθει εις γνώση του τέτοια συμπεριφορά, να την καταγγείλει και θα έχει την αμέριστη συμπαράστασή μας. Το ίδιο καλούμε να πράξει κάθε αθλητής ή παράγοντας σε οποιοδήποτε άθλημα. Τα θύματα μιας τέτοιας ή ανάλογης συμπεριφοράς δεν έχουν τίποτε να φοβηθούν. Εμείς θα είμαστε δίπλα τους.

Η Ομοσπονδία καλεί άμεσα την Ολυμπιονίκη μας να προσέλθει στο Διοικητικό Συμβούλιο και να αναφερθεί λεπτομερώς στην καταγγελία της έτσι ώστε η Ομοσπονδία να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες. Επιθυμούμε να τονίσουμε ότι η σχετική καταγγελία μάς συγκλόνισε διότι ουδέποτε στο χώρο της Ιστιοπλοΐας υπήρξε στο παρελθόν η παραμικρή υποψία για τέτοιο περιστατικό.

Τονίζουμε, όπως και με τη χθεσινή ανακοίνωσή μας, ότι η Ομοσπονδία πράττει και θα πράξει τα δέοντα και δεν θα επιτρέψει να παραμείνει η παραμικρή σκιά ως προς το κύρος της και την προάσπιση των ιδεωδών του αθλητισμού που υπηρετεί ανεπίληπτα εδώ και επτά δεκαετίες.

Η χθεσινή πρώτη αντίδραση της Ομοσπονδίας και το κύμα συμπαράστασης στην Μπεκατώρου

Χθες, πάντως, αλγεινή εντύπωση και αντιδράσεις προκάλεσε η αντίδραση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας στις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Στο επίκεντρο των αρνητικών σχολίων χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωση βρέθηκε τόσο ο χαρακτηρισμός της σεξουαλικής βίας που υπέστη η Ολυμπιονίκης ως «δυσάρεστο περιστατικό», όσο και οι υπόνοιες για καθυστερημένη καταγγελία.

«Με αφορμή την δημόσια τοποθέτηση της Ολυμπιονίκου κ. Σοφίας Μπεκατώρου, η Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία δηλώνει ότι μέχρι πρόσφατα δεν είχε λάβει καμία επιστολή ή έστω άτυπη καταγγελία σχετικά. Ωστόσο, ακόμη κι αν είχε λάβει ανεπίσημη καταγγελία, η Ομοσπονδία θα ήταν άτεγκτη στην αντιμετώπιση τέτοιου φαινομένου. Επειδή, όμως, δεν πρέπει να πλανάται οποιαδήποτε σκιά για οποιονδήποτε, παροτρύνουμε την καταγγέλλουσα, εφόσον πήρε την πρωτοβουλία έστω και μετά τόσα χρόνια να μιλήσει σχετικά με αυτό το δυσάρεστο περιστατικό, να γίνει συγκεκριμένη, και η Ομοσπονδία, εφόσον εμπίπτει στην αρμοδιότητά της, να μην έχει κανείς αμφιβολία ότι θα πράξει τα δέοντα», ήταν η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας.

Επικοινωνία Μητσοτάκη με Σοφία Μπεκατώρου: «Εσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου»

Με τη Σοφία Μπεκατώρου επικοινώνησε σήμερα και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κ. Μητσοτάκης, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την επικοινωνία που είχε με την Ελληνίδα Ολυμπιονίκη, τονίζει ότι η απόφασή της να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα.

«Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια.», τονίζει ο Πρωθυπουργός.

Η ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Η απόφαση της Σοφίας Μπεκατώρου να καταγγείλει με τόλμη τη σεξουαλική βία που υπέστη ως έφηβη αθλήτρια αποτελεί πράξη με βαρύ κοινωνικό φορτίο. Κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα. Και κινητοποιεί ώριμα την ευαισθησία των δυνάμεων της προόδου στον τόπο μας.

Η Πολιτεία διαθέτει το νομικό οπλοστάσιο του Κράτους Δικαίου το οποίο και οφείλει να εξαντλήσει. Έχει επίσης δομές που βοηθούν να κλείνουν τα τραύματα από τέτοιου είδους εγκλήματα. Είναι κρίσιμο, όμως, σε αυτή την αποστολή να βρίσκει καθημερινό συμπαραστάτη της και τον κάθε Έλληνα.

Η Σοφία έσπασε με γενναιότητα την αλυσίδα του φόβου και της σιωπής, δείχνοντας τον δρόμο ώστε το στίγμα της ενοχής να περάσει από το θύμα στον θύτη. Έγινε, έτσι, και μια Ολυμπιονίκης της Eυθύνης, στο όνομα όλων: Γυναικών και ανδρών, παιδιών και εφήβων, μέσα και έξω από την οικογένεια.

Μίλησα προσωπικά με την πρωταθλήτριά μας για εκείνη την οδυνηρή εμπειρία. Που εκείνη δεν την «θυμήθηκε» τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Όπως κανείς δεν πρέπει να ξεχνά. Αλλά να αντιδρά. Γι’ αυτό και είμαι δίπλα της. Όχι μόνο ως πρωθυπουργός. Αλλά και ως σύζυγος, πατέρας και απλός πολίτης.

Είναι καιρός να ξεριζωθεί η εξουσιαστική βία εναντίον όποιου βρεθεί σε μία αδύναμη θέση. Είναι μάστιγα που υπονομεύει τα θεμέλια του πολιτισμού μας. Ας κάνουμε, λοιπόν, όλοι το πρώτο βήμα της Σοφίας: Μιλάμε, καταγγέλλουμε, αποκαλύπτουμε. Ώστε το φως της αλήθειας να κάψει για πάντα το έγκλημα που ζει στο σκοτάδι.

ΣΥΡΙΖΑ: «Η Σοφία Μπεκατώρου δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση»

Την απόλυτη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας ότι «η κίνησή της αποτελεί μία γενναία πράξη, μία νίκη πολιτισμού και δείχνει το δρόμο για μια κοινωνία που δεν θα ανέχεται την σεξουαλική κακοποίηση και την έμφυλη βία».


Στην ανακοίνωσή του προσθέτει: «Η στήριξή μας απέναντι στο πρόσωπό της, όπως και σε κάθε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, είναι απόλυτη. Μόνο έτσι μπορούμε να σπάσουμε τις πρακτικές που προστατεύουν τους θύτες και στοχοποιούν τα θύματα». Ακολούθως στρέφεται κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη υποστηρίζοντας: «Υπό αυτή την έννοια μας προκαλεί αλγεινή εντύπωση που στη δημόσια τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν βρήκε να πει ούτε μια συγνώμη εκ μέρους του κόμματος, ως πρόεδρος της Ν.Δ., ούτε μια κουβέντα για την αυτονόητη διαγραφή του στελέχους του που κατηγορείται για την κακοποίηση της Σοφίας Μπεκατώρου. Οι μικροκομματικές υπεκφυγές και οι τακτικισμοί προσβάλουν πρώτα απ´ όλα τα ίδια τα θύματα που έχουν το θάρρος να υψώνουν το ανάστημά τους».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα: Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας έχει αναφερθεί με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνική δικτύωσης: «Η έμφυλη βία έχει τα θεμέλιά της στην αντιστροφή της ευθύνης και στη σιωπή του θύματος. Η γυναίκα από θύμα, μετατρέπεται σε κατηγορούμενη. Όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή», έγραψε χαρακτηριστικά.

Φώφη Γεννηματά: «Σοφία σ΄ ευχαριστούμε για το θάρρος σου, δείχνει πως αξίζει να μιλάμε»
Με ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Φώφη Γεννηματά εκφράζει τη συμπαράστασή της στη Σοφία Μπεκατώρου.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ τονίζει ότι η Σοφία Μπεκατώρου μας έκανε περήφανους ως Ολυμπιονίκης και με τη στάση της και την την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίησή της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν, πάνω απ’ όλα, δύναμη ψυχής.


Παράλληλα, σημειώνει ότι η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας με την οποία αμφισβητεί τα όσα λέει η Μπεκατώρου, αναπαράγει στερεότυπα, χαρακτηρίζοντάς το «απαράδεκτο και ντροπή»

Ολόκληρη η δήλωση της Φώφης Γεννηματά

Η Sofia Bekatorou μας έκανε περήφανους ως Ολυμπιονίκης. Με την στάση της και την καταγγελία για τη σεξουαλική κακοποίησή της, επιβεβαίωσε ότι οι πρωταθλητές έχουν, πάνω απ’ όλα, δύναμη ψυχής.

Η Σοφία με τη θαρραλέα στάση της πέτυχε να δώσει δύναμη και φωνή και σε άλλα κορίτσια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις και φοβούνται να μιλήσουν ή το συντηρητικό περιβάλλον τις κάνει να αμφιβάλλουν ακόμα και για το αν όσα βιώνουν είναι αληθινά. Κακοποίηση δεν είναι μόνο η προσφυγή στη σωματική βία από τον δράστη. Είναι η προσφυγή σε μεθόδους χειραγώγησης, η χρήση της εξουσίας που συχνά έχει ο δράστης επί του θύματός του.


Σοφία σ’ ευχαριστούμε που με το θάρρος σου, δείχνεις πως αξίζει να μιλάμε. Αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να παραβιάζει τα όριά μας. Όταν μια γυναίκα, ένας άνθρωπος, λέει «όχι» σημαίνει όχι. Αξίζει να μιλάμε για να γνωρίζει κάθε δράστης ότι δεν θα μείνει ατιμώρητος. Για να κάνει πίσω την επόμενη φορά. Καμιά γυναίκα δεν είναι μόνη. Άντρες και γυναίκες σχηματίζουμε μια αλυσίδα προστασίας και αλληλεγγύης.

Η Σοφία Μπεκατώρου κόπιασε κι αγωνίστηκε, όχι μόνο στις θάλασσες, μα και για το καλό της κοινωνίας με την γενναία μαρτυρία της.

Σε ό,τι αφορά στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, με την αμφισβήτηση όσων είπε η κ. Μπεκατώρου, αναπαράγει το στερεότυπο. Απαράδεκτο, ντροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ