Πλησιάζει το άνοιγμα αγοράς και εστίασης -Τα σενάρια

NEWSROOM
Πλησιάζει το άνοιγμα αγοράς και εστίασης -Τα σενάρια
Φωτογραφία: Eurokinissi

«Παράθυρο» για άνοιγμα της αγοράς τις προσεχείς εβδομάδες άφησε ανοικτό ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης.

Μιλώντας στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά 90,1» ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας πιθανότατα από τις 22 Μαρτίου ή μια εβδομάδα αργότερα (δηλαδή στις 29). Αναφορικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο, ο υπουργός διευκρίνισε πως θα ανοίξει κανονικά και όχι με click away αλλά με αποστολή sms που θα θέτει περιορισμό στον χρόνο που θα μπορεί κάποιος να κάνει τις αγορές του.

Για την εστίαση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως θα ανοίξει σε δεύτερο χρόνο, πιθανότατα στις 15 Απριλίου και μόνο σε εξωτερικούς χώρους σημειώνοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση με τα αυξημένα κρούσματα στην Αττική έχει να κάνει με την επικράτηση της βρετανικής μετάλλαξης. Ο υπουργός Ανάπτυξης, επιπλέον, σημείωσε πως κανείς δεν δέχεται φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας και πρόσθεσε πως ο αστυνομικός πρέπει να διατηρεί την ψυχραιμία του.

Λίγες ώρες αργότερα, ο Αδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον «Real FM», υπογράμμισε ότι «το 22 Μαρτίου το λέμε ως έναν σχεδιασμό υπό την αίρεση πάντα της πανδημίας. Και ο υπουργός Οικονομικών ως σενάριο το είπε, και πάντα ότι λέμε είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας. Όμως για να το λέμε ολόκληρο, λόγω της παρουσίας του εμβολίου και των δεκάδων χιλιάδων καθημερινών πια εμβολιασμών, που αναμένονται να αυξηθούν τις επόμενες ημέρες τώρα που το εμβόλιο της AstraZeneca επιτρέπεται και στους άνω των 65. Σε 10 με 15 ημέρες που μεσολαβούν θα έχουμε σχεδόν μισό εκατομμύριο παραπάνω εμβολιασμένους. 'Αρα το τείχος προστασίας μεγαλώνει. Είναι ένα πράγμα τα κρούσματα, άλλο πράγμα οι καταλήψεις ΜΕΘ και κρεβατιών νοσοκομείων και οι θάνατοι».

Ο υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «μπορεί και να τα καταφέρουμε στις 22 Μαρτίου υπό την αίρεση που σας είπα. Όταν έχεις φτιάξει ένα τείχος προστασίας στους ευάλωτους, αυτό αρχίζει να φαίνεται και στο ΕΣΥ» και συμπλήρωσε: «Μέσα στον Μάρτιο νομίζω θα έχουμε ανοίξει την αγορά. Ο Μάρτιος θα είναι ο μήνας που θα ανοίξει η αγορά».

«Όλα τα μέτρα που λαμβάνονται συγκλίνουν στην ρευστότητα, άλλωστε και αφού ανοίξει η αγορά , θα υπάρχουν μέτρα προστασίας για αρκετό διάστημα» σημείωσε και ο κ. Γεωργιάδης και υπογράμμισε: «Θα είμαστε εδώ να στηρίξουμε την επανεκκίνηση, σας το λέω και το υπογράφω».

Σχετικά με τα όσα συνέβησαν στη Νέα Σμύρνη απάντησε ότι «καταδικάζω απερίφραστα την αστυνομική βία. Είμαι πολύ υπέρ της αστυνομίας, την αγαπώ και την σέβομαι, αλλά η αστυνομία στα δημοκρατικά κράτη πρέπει να ασκεί την νόμιμη κρατική βία υπό δημοκρατικό έλεγχο, μέσα στα πλαίσια του νόμου».

ΣΧΕΤΙΚΑ