Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Τα μέτρα και η ΚΥΑ για την κατάθεση στεφάνου

NEWSROOM
Παρέλαση 25ης Μαρτίου: Τα μέτρα και η ΚΥΑ για την κατάθεση στεφάνου
Φωτογραφία: SOOC

Η ιστορική εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου και της συμπλήρωσης των 200 ετών από την Επανάσταση πλησιάζει.

Η φετινή παρέλαση θα γίνει με την παρουσία υψηλών προσκεκλημένων. Μεταξύ αυτών, ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, με τη σύζυγό του Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν με τη σύζυγό του, Βλαντλένα, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί. Στη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση το «παρών» θα δώσει και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο, δεν θα επιτραπεί η παρουσία πολιτών στην παρέλαση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στον σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας για την ημέρα της παρέλασης, αλλά και στην εκδήλωση στην Εθνική Πινακοθήκη θα συμμετέχουν περίπου 4.000 αστυνομικοί, ενώ δύο ελικόπτερα της ΕΛ.ΑΣ., έξι drones και ελεύθεροι σκοπευτές της ΕΚΑΜ θα «σκανάρουν» από ψηλά το κέντρο της πρωτεύουσας για τυχόν ύποπτες κινήσεις.

Για την επέτειο της 25ης Μαρτίου εκδόθηκε μια ΚΥΑ με την οποία τροποποιείται η απόφαση (Δ1α/Γ.Π.οικ.17698/19.3.2021) με τον τίτλο «Εκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00» (Β' 1076)».

Σύμφωνα με το TaxHeaven, στο σημείο 1 του πίνακα της παρ. 1Β του άρθρου 1 προστίθεται η πραγματοποίηση της εκδήλωσης κατάθεσης στεφάνου στους δήμους της χώρας. Στο συγκεκριμένο εδάφιο τονίζεται:

«Επιτρέπεται εξαιρετικώς η πραγματοποίηση της εκδήλωσης κατάθεσης στεφάνου στους δήμους της Χώρας την ημέρα της εθνικής εορτής της 25ης Μαρτίου 2021, με τη δυνατότητα συμμετοχής ενός (1) εκπροσώπου του Δήμου, της Περιφέρειας, της Κυβέρνησης, της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων και κάθε κοινοβουλευτικού κόμματο»

Το επετειακό πρόγραμμα της ΕΡΤ ανήμερα της 25ης Μαρτίου θα ξεκινήσει στις 8:55, με την εκπομπή «Συνδέσεις». Η εκπομπή θα αρχίσει μία ώρα νωρίτερα από την καθιερωμένη, για να μεταδώσει την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και τους υψηλούς προσκεκλημένους.

Στη συνέχεια, η εκπομπή θα συνδεθεί με την Πλατεία Συντάγματος, όπου θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση. Να σημειωθεί ότι όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις θα μεταδοθούν παράλληλα με διερμηνεία στη νοηματική γλώσσα μέσω της δωρεάν ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ, ERTFLIX.

Αμέσως μετά, στις 14:00, θα μεταδοθεί σε επανάληψη η εκπομπή έρευνας «Ειδικές αποστολές», με τίτλο «Η Επανάσταση μέσα από τα μάτια των ξένων», ενώ προσαρμοσμένο στην εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου θα είναι το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης καθ’ όλη την ημέρα.

Το πρόγραμμα της ΕΡΤ:

  • Στις 14:00, θα μεταδοθεί σε επανάληψη η εκπομπή έρευνας «Ειδικές αποστολές», με τίτλο «Η Επανάσταση μέσα από τα μάτια των ξένων». Ο Φάνης Παπαθανασίου, η Μαριλένα Κατσίμη και ο Πιέρρος Τζανετάκος ταξιδεύουν στο Ναύπλιο, στο Μεσολόγγι και στην Ύδρα, σε ιστορικές τοποθεσίες-σύμβολα του 1821, εκεί όπου η Ελληνική Επανάσταση συνδέεται ποικιλοτρόπως με τις ευρωπαϊκές διαστάσεις του Αγώνα.
  • Στις 18:15, η έκτακτη εκπομπή με τη Σταυρούλα Χριστοφιλέα είναι αφιερωμένη στην 25η Μαρτίου.
  • Στις 19:00, θα μεταδοθεί, για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, το ντοκιμαντέρ «”σε γνωρίζω από την όψη” 200 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑ!». Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ, παραγωγής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», το οποίο αποτελεί μια ευφάνταστη αφήγηση των δύο αιώνων της νεότερης Ελλάδας. Έχει στηριχθεί σε αρχειακό υλικό και τεκμήρια και προσεγγίζει το θέμα αναδεικνύοντας όχι μόνο στοιχεία της στρατιωτικής ή της πολιτικής ιστορίας μας, αλλά και στοιχεία από τις ενότητες των επιστημών, των τεχνών και της καθημερινής ζωής. Στην ουσία, επιχειρεί να δείξει πώς από το «γι’ αυτά πολεμήσαμε» του στρατηγού Μακρυγιάννη, μέσα από επιτυχίες, δυσκολίες και πισωγυρίσματα, καταλήξαμε σε αυτό που είμαστε σήμερα: ένα σύγχρονο, δημοκρατικό και ευρωπαϊκό κράτος.
  • Στο στούντιο της ΕΡΤ καλεσμένη θα είναι η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου.
  • Το ντοκιμαντέρ θα μεταδοθεί σε επανάληψη και την Παρασκευή 26 Μαρτίου, στις 14:00.
  • Επίσης, η ΕΡΤ, σε απευθείας σύνδεση και με τη Νέα Υόρκη, θα μεταδώσει τις εκδηλώσεις για το 1821, στις οποίες θα παρίστανται, μεταξύ άλλων επισήμων, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, καθώς και ο Τζωρτζ Στεφανόπουλος.
ΣΧΕΤΙΚΑ