Οδηγός: Πώς θα λειτουργεί το SMS για τα καταστήματα στο 13032

NEWSROOM
Μια γυναίκα κάνει ψώνια με click away
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η ώρα για την επαναλειτουργία των καταστημάτων του λιανεμπορίου έφτασε, με το πολυαναμενόμενο άνοιγμα να τοποθετείται την προσεχή Δευτέρα, 5 Απριλίου.

Από το πρωί της προσεχούς Δευτέρας οι καταναλωτές που θέλουν να επισκεφτούν κατάστημα δεν θα στέλνουμε μήνυμα με τον κωδικό 2 στο 13033, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Αντιθέτως, θα χρησιμοποιούν τον αριθμό 13032.

Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης εξήγησε ότι υπάρχει μια ακόμα σημαντική διαφορά: «Μπορούμε να στέλνουμε μόνο ένα ημερήσιο μήνυμα και μόνο το ονοματεπώνυμο. Σε 2ο μήνυμα θα γυρίζει αρνητική απάντηση». Δίχως το SMS και ραντεβού δεν θα επιτρέπεται μετάβαση σε κατάστημα.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ο Νίκος Χαρδαλιάς, οι μέθοδοι για τα ψώνια θα είναι δύο: Μέσω click in shop και μέσω click away. «Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού με το click away και η πώληση εντός καταστήματος με ραντεβού με click in shop. Εντός του καταστήματος θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τ.μ., με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι αρμόδιοι φορείς της κυβέρνησης επισήμαναν ότι το SMS στο 13032, σε αυτή τη φάση, αφορά τα «κανονικά» καταστήματα, και όχι τα μεγάλα εμπορικά. «Δεν λειτουργούν τα shops in shops, outlets, εμπορικά κέντρα και εκπτωτικά χωριά» ανέφερε σχετικά ο κ. Σταμπουλίδης.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες θα πρέπει να φορούν τις απαραίτητες μάσκες και να τηρούν τις προβλεπόμενες ασφαλείς αποστάσεις. Υπενθυμίζεται ότι θα πρέπει πρώτα να κλείνεται το ραντεβού με το κατάστημα. Οταν η επιχείρηση στείλει το SMS επιβεβαίωσης για την ώρα του ραντεβού, τότε θα μπορεί ο πολίτης να χρησιμοποιήσει το SMS στο 13032.

Στο SMS στο 13032 ο χρήστης αναγράφει μόνο το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση κατοικίας. Η απάντηση που λαμβάνει σε περίπτωση έγκρισης είναι «Μετακίνηση σε εμπορικό κατάστημα».

Βάσει των χθεσινών ανακοινώσεων οι διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο το Σαββατοκύριακο. Συγκεκριμένα, διαδημοτικές μετακινήσεις επιτρέπονται με αποστολή SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 με τους εξής περιορισμούς:

  • Μόνο για άσκηση.
  • Εως τρία άτομα ή μία οικογένεια.
  • Μόνο για τα Σαββατοκύριακα

Να σημειωθεί ακόμη ότι εδώ και μία εβδομάδα επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο για ραντεβού σε κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης άκρων, αφού πρώτα έχει κλειστεί ραντεβού.

Παρά ταύτα, η μετακίνηση σε άλλο δήμο θα επιτρέπεται για τα ψώνια με το SMS στο 13032. «Για ψώνια επιτρέπονται διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, πάντοτε με κλείσιμο ραντεβού τηλεφωνικά ή διαδικτυακά», τόνισε ο κ. Σταμπουλίδης. Καταλήγοντας, υπενθύμισε ότι «χρειάζεται να έχουμε πάνω μας ταυτότητα ή διαβατήριο» και πως «στην επιλογή του click away πληρώνουμε με κάρτα, όχι με μετρητά».

ΣΧΕΤΙΚΑ