Επίδομα 400 ευρώ: Ανοίγει η πλατφόρμα για τους δικαιούχους σε τουρισμό και επισιτισμό

NEWSROOM
ΟΑΕΔ
ΟΑΕΔ/ Φωτογραφία Eurokinissi

Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου πρόκειται να καταβληθεί στους δικαιούχους το επίδομα των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για την έκτακτη αποζημίωση για τους άνεργους από τον κλάδο του τουρισμού – επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης.

Τα χρήματα που θα καταβληθούν αφορούν τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021, ενώ υπάρχει μια προσαύξηση 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη, οι δικαιούχοι του επιδόματος είναι οι εποχικά εργαζόμενοι του τουρισμού και του επισιτιστικού κλάδου που πληρούν όλες τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Απασχολήθηκαν κατά το 2019 –με πλήρη ή μερική απασχόληση- χωρίς να υπάρχει υποχρέωση επαναπρόσληψης κατά τις ισχύουσες διατάξεις το 2020
  • Ελαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας διάρκειας 3 μηνών και 5 ημερών κατά την περίοδο Σεπτεμβρίου 2019-Φεβρουαρίου 2020 ή τακτική επιδότηση ανεργίας επιμηκύνθηκε κατά 1 μήνα το ως άνω χρονικό διάστημα.
  • Δεν είναι δικαιούχοι και δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν και δεν θα λάβουν τακτική επιδότηση ανεργίας για το χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021
  • Δεν έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας ή το επίδομα μακροχρονίως ανέργων για τους μήνες Σεπτεμβρίου 2020-Φεβρουαρίου 2021
  • Δεν είναι δικαιούχοι, δεν έλαβαν, δεν λαμβάνουν ή δεν θα λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού από άλλη αιτία για το πρώτο δίμηνο του έτους.

Η πληρωμή στους δικαιούχους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο στο μητρώο εγγεγραμμένων ανέργων του ΟΑΕΔ για το αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις. Παράλληλα θα γίνει και διασταύρωση με τα στοιχεία που τηρούνται στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”.

Στη συνέχεια ο ΟΑΕΔ θα ζητήσει από τους δικαιούχους την επικαιροποίηση των στοιχείων τους, όπως τον ΑΜΚΑ, το ΑΦΜ και τον τραπεζικό τους λογαριασμό. Μετά από αυτό θα πρέπει να υποβάλουν μια υπεύθυνη δήλωση ότι παραμένουν άνεργοι.

Ο ΟΑΕΔ θα ενημερώσει για τον ακριβή χρόνο της καταβολής των χρημάτων. Ο προϋπολογισμός του μέτρου εκτιμάται στα 18 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι αφορά σε 20.000 περίπου εργαζομένους.

ΣΧΕΤΙΚΑ