fbpxΓεραπετρίτης: Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα | Economistas.gr
Skip to main content

Γεραπετρίτης: Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα

Γεραπετρίτης: Λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα οι αποφάσεις για το Πάσχα
Ο Γιώργος Γεραπετρίτης/ Φωτογραφία Eurokinissi

Τα νέα όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας, τον εμβολιασμό και τα self tests, υπογράμμισε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6 FM», ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Για τα τελευταία, ειδικότερα, επεσήμανε το διπλό κέρδος από τη διενέργειά τους στους μαθητές: και ελέγχουμε την πανδημία και τα παιδιά επιστρέφουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Επικρατείας εξήγησε για την κατά πλειοψηφία απόφαση της επιτροπής ότι «σε ένα συλλογικό όργανο το να υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία είναι ο κανόνας». 'Αλλωστε, πρόσθεσε, η κυβέρνηση ενθάρρυνε τα μέλη της επιτροπής να έχουν ανεξαρτησία και ευθυκρισία.

 Ξεκινώντας από την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών να ανοίξουν τα σχολεία, μια απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία, ο υπουργός Επικρατείας αφού παρατήρησε ότι η λογική δημοσιοποίησης του αριθμού των μειοψηφούντων ήταν περισσότερο για λόγους διαφάνειας, εξέφρασε την απορία του με σχόλια για το θέμα αυτό. «Σε ένα συλλογικό όργανο το να υπάρχει πλειοψηφία και μειοψηφία είναι ο κανόνας, δεν υπάρχει μία επιστημονική αλήθεια. Είναι προφανές ότι σε ένα τόσο σύνθετο ζήτημα θα υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις, η λειτουργία των συλλογικών οργάνων είναι λειτουργία της πλειοψηφίας», ανέφερε. «Εμείς είμαστε οι πρώτοι, ως κυβέρνηση, που έχουμε ενθαρρύνει την ανεξαρτησία των μελών, να έχουν την ευθυκρισία να εκφράζουν την επιστημονική τους γνώμη. Και στη συνέχεια, η εισήγηση προφανώς θα είναι κατά πλειοψηφία», επισήμανε.

Εξάλλου, «επειδή είχαν ακουσθεί στο παρελθόν διάφορες πομφόλυγες ότι η κυβέρνηση ποδηγετεί την επιτροπή, είναι προφανές αυτή τη στιγμή εκείνο το οποίο συμβαίνει, ότι έχουμε μέλη, τα οποία είναι υψηλότατης ακεραιότητας, εκφράζουν την επιστημονική τους γνώμη και πολύ καλά πράττουν. Διαφορετικά θα είχαμε ένα πρόσωπο να μας συμβουλεύει και όχι συλλογικά ένας μεγαλύτερος αριθμός επιστημόνων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στο ερώτημα δε, αν πάντοτε η κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την άποψη της πλειοψηφίας, απάντησε: στη συντριπτική πλειονότητα ναι, ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις στις οποίες η κυβέρνηση αποφάσισε να πάρει διαφορετικό μέτρο, και πάντως σε ελάσσονα ζητήματα και όχι μείζονα. «Πάγια θέση μας είναι να ακούμε την πλειοψηφία, να βλέπουμε τα επίκαιρα δεδομένα, να στηρίζουμε τη δημόσια υγεία πάνω από όλα», ήταν το «δια ταύτα» της θέσης του υπουργού Επικρατείας.

Παράλληλα, όμως, προειδοποίησε για αυτήν καθ' αυτήν την πανδημία ότι «κινούμαστε λιγάκι στο άγνωστο» λόγω των μεταλλάξεων του ιού, όπως και της μετατόπισης του προβλήματος σε νεότερες ηλικίες. Και, θέτοντας ένα άλλο ζήτημα, σημείωσε με έμφαση: «Ορισμένοι θεωρούν ότι θα πρέπει να είμαστε αρκετά προστατευτικοί με τις νεότερες ηλικίες. Όμως, η αντίθετη άποψη που πρυτάνευσε και ορθώς κατά την άποψή μου, το πρώτο και βασικό είναι ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά. Ακόμη και με πολύ χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα τα σχολεία έμειναν ανοιχτά, δεν υπάρχει καμία ιδιαιτερότητα στην Ελλάδα».

«Έχουμε τη χειρότερη επίδοση σε ό,τι αφορά τα ανοιχτά σχολεία και η αλήθεια είναι - δεν χρειάζεται να έχουμε καμία ιδιαίτερη τεκμηρίωση σε αυτό - ότι αυτό συμβάλλει στην όσο το δυνατόν (μεγαλύτερη) επιβάρυνση της ψυχικής υγείας των παιδιών. Και, μπορεί η τηλεκπαίδευση να έχει λειτουργήσει καλά, αλλά έχει φθάσει στο σχετικό της όριο, τα παιδιά θα πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό τους περιβάλλον», τόνισε, προσθέτοντας ότι το ζήτημα δεν είναι μόνον γνωσιολογικό - είναι γνωσιολογικό για τους μαθητές της Γ' Λυκείου, που έχουν μπροστά τους πανελλαδικές, διευκρίνισε - αλλά και ψυχικής υγείας.

Αναφορικά με τα self tests, «με το πολλαπλό αυτοδιαγνωστικό τεστ που θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα από τα παιδιά, και ελέγχουμε την πανδημία και - για μένα είναι πολύ κρίσιμο αυτό - διοχετεύουμε τα παιδιά σε νόμιμα και ελεγχόμενα περιβάλλοντα», ανέφερε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.

Ταυτοχρόνως, ο κ. Γεραπετρίτης έκανε λόγο για φαινόμενο «τόσο δυναμικό που πραγματικά η εβδομάδα ή ο μήνας φαίνονται αιωνιότητα». Ωστόσο, τόνισε, «σήμερα έχουμε πολύ συγκεκριμένα και αντικειμενικά ποσοτικοποιημένα στοιχεία, που είναι:

Πρώτον, ο εμβολιασμός, ήδη 2 εκατ. δόσεις έχουν δοθεί. 'Αρα αυτή τη στιγμή έχουμε φθάσει σε ένα πολύ ικανό επίπεδο. Υπολογίζουμε ότι στα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου θα έχουμε 3,5 εκατ. δόσεις που θα έχουν δοθεί, άρα ήδη έχουμε μια πολύ μεγάλη δυναμική. Δεύτερον και εξίσου σημαντικό, ότι έχουμε νέα εργαλεία. Τα αυτοδιαγνωστικά οικιακά τεστ είναι μια μεγάλη επανάσταση».

«Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες υποτίμησαν την αξία τους, η Ελλάδα ευτυχώς ήταν από τις πολύ πρώτες χώρες που τα προμηθεύτηκαν. Σήμερα γίνεται ένας εμπορικός πόλεμος για την προμήθειά τους, το αντίστοιχο των μασκών στην πρώτη φάση της πανδημίας. Η Ελλάδα αντίθετα με τα στερεότυπα διενήργησε ένα νομιμότατο διαγωνισμό και μέσα σε πέντε ημέρες είχαμε διενέργεια διαγωνισμού, αναδόχους σε έναν πολύ ανοιχτό διαγωνισμό, την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τη νομιμότητα, τη συμβασιοποίηση και σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας τα self tests», σημείωσε.

Στην ερώτηση πώς αντιμετωπίζεται το να κρύψει κάποιος ότι είναι θετικός, ο κ. Γεραπετρίτης αντέτεινε ότι «πάντοτε όλα αυτά στηρίζονται σε ένα βαθμό εμπιστοσύνης μεταξύ της Πολιτείας και των πολιτών». Και, επιπροσθέτως, ο πολίτης δεν θα έχει «κανένα απολύτως όφελος να κάνει αυτήν τη ψευδή δήλωση». Εδώ, διακινδυνεύει κανείς την υγεία του δικού του περιβάλλοντος, παρατήρησε. 

Όμως, στο σημείο αυτό ο Γ. Γεραπετρίτης μετέφερε και τη διαισθητική, όπως είπε, παρατήρηση ότι «από τότε που δώσαμε κάποιες ανάσες στον πληθυσμό είτε αυτό επρόκειτο για τις διαδημοτικές μετακινήσεις το Σαββατοκύριακο είτε για το μικρό λιανεμπόριο που άνοιξε ελεγχόμενα, νομίζω ότι ο κόσμος είναι πιο ήρεμος (…) μετατοπίζουμε λιγάκι τα μέτρα σε ένα μεγαλύτερο πεδίο ελευθερίας έτσι ώστε εκεί που πρέπει, να είμαστε πάρα πολύ αυστηροί. Και πού πρέπει; Στους οικιακούς συγχρωτισμούς, στους υπαίθριους συγχρωτισμούς έξω από καφέ και μπαρ, όπου ήταν εντελώς ανέλεγκτα τα πράγματα, και βεβαίως θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων πρόληψης». 'Αλλωστε, «το "έξω" δεν είναι καθόλου κακό. Το αντίθετο τώρα που έχει βελτιωθεί ο καιρός, θέλουμε να διοχετεύσουμε όσο το δυνατόν πιο απλωμένα τον κόσμο χωρίς μεγάλους συγχρωτισμούς για να μην βρίσκονται στα σπίτια και τα μπαρ».

Στο καταληκτικό ερώτημα αν όλες οι επόμενες αποφάσεις για άρση των περιοριστικών μέτρων παραπέμπονται για μετά το Πάσχα, ο υπουργός δήλωσε: «Σε αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν διαφαίνεται κάτι το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει πριν το Πάσχα. Είναι προφανές ότι έχουμε ακόμη αρκετό χρόνο μέχρι τότε, έχουμε τρεις εβδομάδες μέχρι το Πάσχα για να δούμε τι άλλο μπορεί να υπάρξει. Γυμνάσια και Δημοτικά μετατίθενται για μετά το Πάσχα, η εστίαση για μετά».

Από την άλλη, συμπλήρωσε, «θα δούμε επί τη βάσει των επίκαιρων επιδημιολογικών δεδομένων και με βάση την εισήγηση της επιτροπής το κατά πόσο θα επιτραπούν οι υπερτοπικές μετακινήσεις κατά τη διάρκεια του Πάσχα», μια απόφαση που, όπως σημείωσε, θα ληφθεί λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γεραπετρίτης: Εγκαίρως ο πρωθυπουργός είχε πει ότι το εμβόλιο πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό
Γεραπετρίτης: Εγκαίρως ο πρωθυπουργός είχε πει ότι το εμβόλιο πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό
Στη σύγκριση των θέσεων που είχαν διατυπώσει για τις πατέντες των εμβολίων οι κ. Μητσοτάκης και Τσίπρας προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Γεραπετρίτης: Εγκαίρως ο πρωθυπουργός είχε πει ότι το εμβόλιο πρέπει να είναι παγκόσμιο δημόσιο αγαθό
Αποδοκιμάζει η Ιερά Σύνοδος τις παρασπονδίες κληρικών το Πάσχα
Αποδοκιμάζει η Ιερά Σύνοδος τις παρασπονδίες κληρικών το Πάσχα
Πικρία και αποδοκιμασία για τις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες παρατηρήθηκαν εκ προθέσεως διαφοροποιήσεις ορισμένων κληρικών από τις ομόφωνες Συνοδικές Αποφάσεις για το Πάσχα.
Αποδοκιμάζει η Ιερά Σύνοδος τις παρασπονδίες κληρικών το Πάσχα
Γεραπετρίτης: Τον Ιούνιο θα έχουμε εξασφαλίσει μια ικανοποιητική ανοσία πληθυσμού
Γεραπετρίτης: Τον Ιούνιο θα έχουμε εξασφαλίσει μια ικανοποιητική ανοσία πληθυσμού
Τα μέτρα απελευθέρωσης και ο εμβολιασμός βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, στον τηλεοπτικό σταθμό «Σκάι».
Γεραπετρίτης: Τον Ιούνιο θα έχουμε εξασφαλίσει μια ικανοποιητική ανοσία πληθυσμού
Γεραπετρίτης: Αναπτυξιακή ορμή με το πέρας της πανδημίας
Γεραπετρίτης: Αναπτυξιακή ορμή με το πέρας της πανδημίας
«Θα γίνει ό,τι χρειαστεί»: τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε προς τους πληγέντες πολίτες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, στέλνοντας συγχρόνως όμως μήνυμα ελπίδας: «με το πέρας της πανδημίας θα υπάρξει μια πολύ σημαντική αναπτυξιακή ορμή στην ελληνική οικονομία».
Γεραπετρίτης: Αναπτυξιακή ορμή με το πέρας της πανδημίας
Διευκολύνσεις για εμβολιασμένους - Τι ισχύει σε εστίαση και διασκέδαση
Διευκολύνσεις για εμβολιασμένους - Τι ισχύει σε εστίαση και διασκέδαση
Το νέο αυτό μοντέλο λειτουργίας της αγοράς θα τεθεί σε λειτουργία από τις 15 Ιουλίου. Δίνει κίνητρα για τον εμβολιασμό, αφού στους αμιγείς χώρους αυξάνεται η πληρότητα και φτάνει στο 85% σε εστιατόρια, κινηματογράφους και θέατρα.
Διευκολύνσεις για εμβολιασμένους - Τι ισχύει σε εστίαση και διασκέδαση
Γεραπετρίτης: Οι τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του α’ εξαμήνου του 2022
Γεραπετρίτης: Οι τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του α’ εξαμήνου του 2022
Την κοινωνική ατζέντα της κυβέρνησης για το 2022 αποτυπώνει, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
Γεραπετρίτης: Οι τρεις μεγάλες μεταρρυθμίσεις του α’ εξαμήνου του 2022