Τι ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις τα ΣΚ

NEWSROOM
Η Ερμού την περίοδο του lockdown
Η Ερμού την περίοδο του lockdown/ Φωτογραφία INTIME NEWS

Το lockdown συνεχίζει να είναι σε ισχύ σε όλη τη χώρα με τους περιορισμούς στις διαδημοτικές μετακινήσεις να αίρονται τα Σαββατοκύριακα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει ενιαία για όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, αλλά οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους οφείλουν να στέλνουν SMS στο 13033 ή να κινούνται με βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας. Τα Σαββατοκύριακα, από την άλλη, επιτρέπονται οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο με τον κωδικό 6 στο 13033 για άσκηση με τη χρήση οχήματος σε υπαίθριο χώρο μέχρι 3 άτομα ή μια οικογένεια.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούν οι πολίτες μόνο για τα Σαββατοκύριακα να πηγαίνουν από το Περιστέρι στη Γλυφάδα ή από την Κηφισιά στην Ακρόπολη μόνο για άθληση ή βόλτα και με το αυτοκίνητό τους. Οι πολίτες έχουν ουσιαστικά τη δυνατότητα για άσκηση εκτός του δήμου κατοικίας τους με τη χρήση του κωδικού 6 και με υποχρεωτική φυσικά χρήση μάσκας.

Εκτός από λόγους εργασίας (βεβαίωση τύπου Α), για μεμονωμένες μετακινήσεις (τύπου Β), έχετε 3 επιλογές:

  • αποστολή SMS,
  • εκτυπωμένο και συμπληρωμένο έντυπο βεβαίωσης κίνησης
  • χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης

Το SMS στο 13033 πρέπει να είναι της μορφής:

όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

  • Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό ή αιμοδοσία ή εμβολιασμό COVID-19, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
  • Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
  • Μετάβαση σε δημόσια υπηρεσία ή τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή, μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
  • Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο.
  • Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
  • Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά τρία άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου. Η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.
ΣΧΕΤΙΚΑ