Δώρο Πάσχα 2021: Πότε καταβάλλεται – Πώς να το υπολογίσετε

NEWSROOM
Χαρτονομίσματα του Ευρώ
Χαρτονομίσματα του Ευρώ/ Φωτογραφία shutterstock

Πλησιάζει η ώρα που οι εργαζόμενοι θα λάβουν το δώρο του Πάσχα. Φέτος η πληρωμή του είναι προγραμματισμένη για την Μεγάλη Τετάρτη, 28 Απριλίου. Φυσικά αυτή είναι η τελευταία τελευταία μέρα προθεσμίας που έχουν οι εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα. Σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση το επιθυμεί, μπορεί να καταβάλει τα χρήματα και νωρίτερα.

Η χρονική περίοδος υπολογισμού για το δώρο ξεκινάει από την 1η Γενάρη μέχρι τις 30 Απριλίου. Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει εργαστεί για όλο το παραπάνω διάστημα, δικαιούται μισό μηναίο μισθό. Σε περίπτωση που έχει δουλέψει για μικρότερο διάστημα, θα λάβει την αναλογία που αντιστοιχεί.

Τι θα ισχύσει φέτος με τις αναστολές

Όλα τα παραπάνω ισχύουν υπό κανονικές συνθήκες. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό ζούμε σε ένα ειδικό καθεστώς εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν βρεθεί σε αναστολή για έναν ή και περισσότερους μήνες.

Ακόμα και αυτοί οι εργαζόμενοι θα λάβουν δώρο Πάσχα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι κουτσουρεμένο. Για παράδειγμα αν κάποιος έχει ονομαστικό μισθό 1.000 ευρώ θα βγει χαμένος για το διάστημα που ήταν σε αναστολή καθώς θα λάβει χρήματα με βάση τα 534 ευρώ.

Το φετινό δώρο Πάσχα αναμένεται να πληρωθεί σε δυο δόσεις, όπως συνέβη και με το δώρο Χριστουγέννων. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, η σχετική δαπάνη θα ανέλθει στα 185 εκατ. ευρώ και αφορά τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου μέχρι την 30η Απριλίου του 2021.

ΣΧΕΤΙΚΑ