Χρόνης:Στόχος η πρόσβαση όλο και περισσότερων στο σύστημα βιομηχανικής ιδιοκτησίας

NEWSROOM
Βιομηχανικές εργασίες
Βιομηχανικές εργασίες/ Φωτογραφία INTIME NEWS

Η καραντίνα δεν εμπόδισε την επιχειρηματικότητα να σχεδιάζει την επόμενη μέρα, καθώς παρατηρήθηκε αύξηση των καταθέσεων για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας (ΔΕ) κατά περίπου 30% το 2020, ενώ η τάση διατηρείται αυξητική και φέτος. Όπως σημειώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Δημήτρης Χρόνης, με αφορμή την εξέλιξη του οργανισμού σε ενιαίο φορέα απονομής και διαχείρισης των δικαιωμάτων βιομηχανικής ιδιοκτησίας:

«Η αύξηση των αιτήσεων το 2020 ήταν θεαματική και βάσει των σημερινών στατιστικών, το 2021 κινείται επίσης ανοδικά. Επιπλέον, η μείωση του τέλους Έκθεσης Έρευνας απέφερε καρπούς, οι οποίοι αποτυπώνονται και αριθμητικά. Έχουμε σκοπό να διατηρήσουμε το μειωμένο αυτό τέλος και για όλη την τρέχουσα χρονιά, προς όφελος των καταθετών. Γενικά ο στόχος μας είναι η πρόσβαση όλο και περισσότερων στο σύστημα βιομηχανικής ιδιοκτησίας». Όπως υπογραμμίζει ο ίδιος, η μείωση του τέλους σύνταξης Έκθεσης Έρευνας, που αποτελεί τη μεγαλύτερη δαπάνη στη διαδικασία κατοχύρωσης, συμβάλει στο να "τολμήσουν" και οι πιο διστακτικοί να αξιώσουν την αποκλειστική εκμετάλλευση της εφεύρεσής τους ή την εμπορία της ως άυλο περιουσιακό στοιχείο.

Με τον ΟΒΙ να αναλαμβάνει το σύνολο των αρμοδιοτήτων και την πλήρη ευθύνη για τα εμπορικά σήματα θα επιτευχθεί σύντμηση του χρόνου χορήγησης σήματος και σε συνδυασμό με τη διασύνδεση του μητρώου Σημάτων με το ΓΕΜΗ, θα αφαιρεθεί ένα ακόμα πρόσκομμα στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, όπως σημειώνει.

Επιπλέον, η λειτουργία της Ελληνικής Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας θα βοηθήσει να αναπτυχθεί και στη χώρα μας η νοοτροπία που αναγνωρίζει και αξιοποιεί την αξία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ