fbpxΖαββός: Μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ταμείο ανάκαμψης | Economistas.gr
Skip to main content

Ζαββός: Μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ταμείο ανάκαμψης

Ζαββός: Μοναδική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το ταμείο ανάκαμψης
Ο Γιώργος Ζαββός/ Φωτογραφία Eurokinissi

“Το Ταμείο Ανάκαμψης, μαζί με τα κίνητρα τα οποία θα δώσει η κυβέρνηση,  θα αποτελέσουν μια μοναδική ευκαιρία για να γίνει ο αναγκαίος μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων” , ανέφερε ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα κ. Γιώργος Ζαββός, μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/878 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2013/36/ΕΕ, όσον αφορά τις εξαιρούμενες οντότητες, τις χρηματοδοτικές εταιρείες συμμετοχών, τις μικτές χρηματοοικονομικές εταιρείες συμμετοχών, τις αποδοχές, τα μέτρα και τις εξουσίες εποπτείας και τα μέτρα διατήρησης κεφαλαίου (L 150), ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/879 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Μαΐου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2014/59/ΕΕ σχετικά με την ικανότητα απορρόφησης των ζημιών και ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων και της Οδηγίας 98/26/ΕΚ (L 150), μέσω της τροποποίησης του άρθρου 2 του ν. 4335/2015, και λοιπές επείγουσες διατάξεις». Με το νομοσχέδιο θωρακίζεται περαιτέρω η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών. 

Μοναδική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας

Όπως επεσήμανε ο κ. Ζαββός, ο μετασχηματισμός των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι αναγκαίος ώστε να μπορέσουν, ιδιαίτερα και επιχειρήσεις πάρα πολύ μικρές οι οποίες αδυνατούν να χρηματοδοτηθούν από τις τράπεζες, να γίνουν «bankable». Επιπλέον, προκειμένου να αναπτύξουν εκείνο το βέλτιστο μέγεθος ώστε να μπορέσουν αφενός να επωφεληθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αφετέρου αν χρειασθεί να προσελκύσουν και άλλες μετοχικές συμμετοχές. 

Όπως είπε ο κ. Ζαββός, τα δάνεια, περί τα 12,7 δισ. ευρώ, από το «πακέτο» του Ταμείου Ανάκαμψης θα μοχλευθούν με  υπερδιπλάσια ιδιωτικά κεφάλαια και, όπως εκτιμάται, θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα εισροής ρευστότητας στην οικονομία - ειδικά σε αναπτυξιακά έργα - περίπου 30 δισ. ευρώ. 

Σύμφωνα με τον κ. Ζαββό, ο μετασχηματισμός της οικονομίας με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, – στοχευμένος στη Βιώσιμη Ανάπτυξη, που περιέχει και την Πράσινη Ανάπτυξη, και την ψηφιακή μετάβαση –, αποτελεί εγχείρημα τεράστιας εμβέλειας. «Αφορά σε μία μετάβαση εξαιρετικά κοστοβόρα και με τη δυνατότητα που μας παρέχει το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορέσουμε κάλλιστα να την υλοποιήσουμε, με σημαντική όμως δουλειά, η οποία πρέπει να γίνει μέσα σε δεδομένα χρονικά περιθώρια. Δεν είχαμε ποτέ, εδώ και περίπου 40 χρόνια, να αντιμετωπίσουμε τόσο κρίσιμη, άμεση, επείγουσα, αλλά και ενδιαφέρουσα πρόκληση όσο αυτή που μας δίνει το Ταμείο Ανάκαμψης. Διότι είναι η μοναδική ευκαιρία που έχουμε για να κλείσουμε για τα καλά την ψαλίδα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ ευρωπαϊκού βορρά και ευρωπαϊκού νότου. Αυτή η ευκαιρία μας δίνεται αυτή τη στιγμή μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης», τόνισε ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Υφυπουργός Οικονομικών. 

Ο κ. Ζαββός τόνισε ιδιαίτερα ότι, αυτόν τον καιρό, αποκτά κεφαλαιώδη σημασία η λεγόμενη δημιουργία πράσινης ενοποίησης των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών.

«Οι ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, αυτή τη στιγμή, θα αποτελέσουν ένα κομβικό σημείο των μεταβολών στον μετασχηματισμό των ευρωπαϊκών οικονομιών και υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν επενδύσεις της τάξης των 330 δισ. ευρώ για κάθε χρονιά μέχρι το 2030. Τα λεφτά αυτά, θα πάνε, σε επενδύσεις κλιματικής αλλαγής και ενεργειακούς στόχους. Περί τα 125 δισ. ευρώ ετησίως, θα δοθούν στη λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση. Όλα αυτά τα λεφτά, «θα σηκωθούν», με προσφυγή από τα ευρωπαϊκά όργανα, στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Μέσα από αυτό τον μεγάλο επικείμενο μετασχηματισμό και την αναγκαία δημιουργία των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών, λιμνάζοντα πλεονάσματα κεφαλαίων του βορρά, θα μπορούν να έρθουν με ασφάλεια σε συγκεκριμένες επενδύσεις, οι οποίες έχουν ήδη στοχοθετηθεί και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για μια καταλυτική διαδικασία μετασχηματισμού του παραγωγικού δυναμικού, από την οποία μπορεί να επωφεληθεί πάρα πολύ και η χώρα μας. Και η Κυβέρνηση, εργάζεται με ταχύτατους ρυθμούς, με σύστημα, με απόδοση και γι’ αυτό νομίζω είναι κάτι το οποίο μπορούμε να το πετύχουμε»,  σημείωσε ο κ. Ζαββός.

Το τραπεζικό σύστημα έχει γυρίσει σελίδα 

Ο κ.  Ζαββός αναφέρθηκε στα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία που έχει ήδη υλοποιήσει η Κυβέρνηση. Όπως είπε,   από το «ΤΕΠΙΧ ΙΙ» και το Ταμείο Εγγυοδοσίας έχουν δοθεί δάνεια ύψους περίπου 7,5 δισ. ευρώ σε περίπου 40.000 επιχειρήσεις. Επιπλέον, έχουν ήδη υλοποιηθεί οι 6 πρώτοι κύκλοι της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής» και έχουν διοχετευθεί 7,3 δισ. ευρώ.

Από τη μεριά τους, είπε ο αρμόδιος για το χρηματοπιστωτικό σύστημα Υφυπουργός Οικονομικών, οι ελληνικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένες αναστολές δόσεων δανείων περίπου 400.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις (στοιχεία από Φεβρουάριο έως Νοέμβριο του 2020), συνολικού ύψους περί τα 30 δισ. ευρώ. Οι αναστολές αυτές έγιναν επιπλέον των ρυθμίσεων δανείων (επιχειρηματικά, στεγαστικά, προσωπικά) από το τραπεζικό σύστημα, ύψους περίπου σε 15 δισ. ευρώ. Συνολικά, το τραπεζικό σύστημα έχει διευκολύνει δανειολήπτες για ποσά που ξεπερνούν τα 45 δισ. ευρώ. 

Ο κ. Ζαββός είπε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αποτελέσουν τους πραγματικούς ιμάντες της μεταβίβασης των ενωσιακών πόρων προς την πραγματική οικονομία, κάτω όμως από πολύ συγκεκριμένα κριτήρια και στόχους που θέτουν ήδη παράμετροι της ΕΕ. 

Όπως τόνισε, το τραπεζικό σύστημα, έχει αλλάξει σελίδα, αφού η πολιτεία έχει κάνει τη δουλειά της, δίνοντας τον «ΗΡΑΚΛΗ» για τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 32 δισ. ευρώ την πρώτη περίοδο και κατά 32 δισ. τη δεύτερη. Η επίτευξη μονοψήφιων ποσοστών ήδη από φέτος για τις περισσότερες εκ των συστημικών τραπεζών και σίγουρα το 2022, συγκλίνοντας με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, αποτελεί σημαντική κατάκτηση που ανοίγει το δρόμο, ώστε οι τράπεζες να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν με επάρκεια ένα μεγαλύτερο κομμάτι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες πράγματι έχουν ανάγκη. Είναι επιχειρήσεις οι οποίες είναι βιώσιμες και έχουν προοπτική, μέσα στα δυναμικά πλαίσια που ανοίγει η πολιτική της Κυβέρνησης, για την επόμενη μέρα», είπε ο Υφυπουργός. 

Απαντώντας σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή», ο κ. Ζαββός τόνισε ότι είναι από τις πιο σίγουρες εγγυήσεις. Αυτό διότι:

  1. Αφορούν στο ασφαλέστερο μέρος των τιτλοποιήσεων, το οποίο έχει εξεταστεί και έχει βαθμολογηθεί από τις Εταιρίες Πιστοληπτικής Αξιολόγησης. 

  2. Για να δημιουργηθεί η δυνατότητα και να δώσει το δημόσιο αυτή την εγγύηση, πρέπει ήδη να έχει πωληθεί το 50+1% του συνολικού χαρτοφυλακίου. 

  3. Ακόμα και αν, ο μοι γένοιτο, κατέπιπτε, την πέμπτη ή την έκτη ή και την έβδομη χρονιά, τμήμα της εγγύησης, έχει ήδη διασφαλισθεί ότι η προμήθεια την οποία έχει λάβει το ελληνικό δημόσιο έναντι της χορήγησης των εγγυήσεων, καλύπτει πλήρως την οποιαδήποτε κατάπτωση της εγγύησης. 

  4. Διότι έχει δημιουργηθεί μία επιτροπή παρακολούθησης με αντιπροσώπους όχι μόνο του Υπουργείου Οικονομικών, της Τραπέζης Της Ελλάδος και άλλων, που επικουρείται αυτή τη στιγμή από σημαντικούς εμπειρογνώμονες, η οποία παρακολουθεί συνεχώς τη διαδικασία των τιτλοποιήσεων και των αναγκαίων ανακτήσεων ώστε να μην υπάρξει κάποια κατάπτωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ζαββός: Οι βιώσιμες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις θα στηριχθούν με κάθε μέσο
Ζαββός: Οι βιώσιμες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις θα στηριχθούν με κάθε μέσο
Την έμφαση που δίδει η Κυβέρνηση στη στήριξη των επιχειρήσεων και δη των μικρομεσαίων, τόσο για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, όσο και για την επόμενη μέρα, τόνισε ο Υφυπουργός Οικονομικών.
Ζαββός: Οι βιώσιμες μεσαίες και μικρές επιχειρήσεις θα στηριχθούν με κάθε μέσο
Παπάζογλου: Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα
Παπάζογλου: Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα
Μία ιστορική ευκαιρία αποτελεί το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα επισημαίνει ο Παναγιώτης Παπάζογλου, διευθύνων σύμβουλος της EY Ελλάδος.
Παπάζογλου: Ιστορική ευκαιρία το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ελλάδα
Ζαββός: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν προσφεύγουν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές
Ζαββός: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν προσφεύγουν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές
Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να αντιμετωπίζουν πια με πολύ μεγάλη εμπιστοσύνη το μέλλον και ιδιαίτερα να προσφεύγουν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, δήλωσε ο Υφυπουργός Οικονομικών
Ζαββός: Οι ελληνικές τράπεζες μπορούν προσφεύγουν στις διεθνείς κεφαλαιαγορές
Ζαββός: Πέντε άξονες των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ζαββός: Πέντε άξονες των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ο κ. Ζαββός αναφέρθηκε επίσης στην ολοκλήρωση του νέου πτωχευτικού νομοθετικού πλαισίου, το οποίο θα εφαρμόζεται πλήρως από την 1η Ιουνίου 2021, ενισχύοντας περαιτέρω την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. 
Ζαββός: Πέντε άξονες των μεταρρυθμίσεων στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα
Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει "ιστορική" την απόφαση της Ομάδας G7 για τον εταιρικό φόρο
Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει "ιστορική" την απόφαση της Ομάδας G7 για τον εταιρικό φόρο
Με την απόφαση των G7, για την ανάγκη μεταρρύθμισης του παγκόσμιου φορολογικού συστήματος και την καθιέρωση κατώτατου φορολογικού συντελεστή επιχειρήσεων 15%, δίνεται καθοριστική ώθηση στις διαδικασίες για την επίτευξη ευρύτερης συναίνεσης στη Σύνοδο των G20 τον Ιούλιο.
Το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει "ιστορική" την απόφαση της Ομάδας G7 για τον εταιρικό φόρο
Κορκίδης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα θέλαμε μεγαλύτερο ποσοστό στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
Κορκίδης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα θέλαμε μεγαλύτερο ποσοστό στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης
Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, υποστήριξε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα ήθελαν να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής στα κονδύλια από το ταμείο ανάκαμψης.
Κορκίδης: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα θέλαμε μεγαλύτερο ποσοστό στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης