Η μετάλλαξη Δέλτα «δείχνει» προς εμβολιασμούς των εφήβων

NEWSROOM
πολίτες στο σύνταγμα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Η μετάλλαξη Δέλτα έχει προκαλέσει πανευρωπαϊκό συναγερμό, λόγω της ραγδαίας εξάπλωσής της. Άλλωστε, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα οι ειδικοί, το νέο ινδικό στέλεχος που σαρώνει την Ευρώπη αναμένεται να επικρατήσει έναντι των άλλων που κυκλοφορούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου.

Όπως έχει γίνει γνωστό, η μετάλλαξη Δέλτα αναμένεται να «χτυπήσει» όσους δεν έχουν εμβολιαστεί, τα παιδιά και τους ανοσοκατασταλμένους που δεν τους έχουν πιάσει οι 2 δόσεις.

Γι' αυτόν τον λόγο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η οποία συνεδρίαση χθες, φαίνεται να προσανατολίζεται στη σύσταση για τον εμβολιασμό εφήβων ηλικίας 16 και 17 ετών, αλλά και των παιδιών ηλικίας 12-17 ετών με υποκείμενα νοσήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν τίθεται θέμα υποχρεωτικότητας, αλλά πρόκειται ουσιαστικά για σύσταση προς τους γονείς ότι με βάση τα δεδομένα τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού είναι ασφαλή και προστατεύουν τα παιδιά.

Εφόσον τελικά η Επιτροπή ανάψει το «πράσινο φως», η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού θα ανοίξει άμεσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες ο εμβολιασμός θα αφορά εμβόλια mRΝΑ (Pfizer).

Μιλώντας σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 για τον εμβολιασμό των εφήβων 15-17 ετών ο ομότιμος καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος τόνισε μεταξύ άλλων ότι θα ξεκινήσει άμεσα και πιθανότατα μέσα στον Ιούλιο. Για τον εμβολιασμό των νέων είχε προϊδεάσει προ ημερών και ο επίκουρος καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Και η Ιωάννα Παυλοπούλου, Καθηγήτρια Παιδιατρικής- Λοιμωξιολόγος και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών μιλώντας στις αρχές Ιουνίου στο iefimerida.gr είχε πει πως οι ειδικοί θα εξετάσουν τον εμβολιασμό των μικρών παιδιών.

«Τα παιδιά θα πρέπει να εμβολιαστούν κυρίως για δικό τους όφελος και όχι για να προστατεύσουν τους ενήλικες, οι οποίοι αρνούνται να εμβολιαστούν, αν και από νωρίς είχαν τη δυνατότητα. Το ζήτημα της ασφάλειας μας απασχολεί πρωτίστως και αν ο εμβολιασμός στην ομάδα αυτή υπερτερεί σημαντικά ενός, έστω μικρού, ενδεχόμενου ρίσκου. Αυτή την περίοδο εξετάζεται ένα μικρό ποσοστό περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας που ενδεχομένως, δεν είναι βέβαιο, να σχετίζονται με το εμβόλιο. Εξάλλου, σύντομα θα έχουμε και λεπτομερέστερη αξιολόγηση σε πραγματικές συνθήκες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που ήδη ξεκίνησαν τον εμβολιασμό σε εκατοντάδες χιλιάδες εφήβους. Θα εξετάσουμε όλες τις παραμέτρους, αλλά θα πρέπει επιπλέον να γίνει σαφές ότι, ο εμβολιασμός ενός μεγάλου ποσοστού του ενήλικου πληθυσμού μπορεί να προσφέρει έμμεση προστασία και στις μικρότερες ηλικίες, αφού γνωρίζουμε ήδη ότι το εμβόλιο προστατεύει και από τη μετάδοση. Τέτοια στοιχεία έμμεσης προστασίας έχουμε ήδη από το Ισραήλ».

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής που είχε ζητήσει ο πρωθυπουργός είχε ανάψει το «πράσινο» φως για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε υγειονομικούς και εργαζομένους σε δομές ηλικιωμένων.

Χθες μάλιστα, το τμήμα αναστολών της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας απέρριψε το αίτημα να ανασταλεί η διαταγή του αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην ΕΜΑΚ, που είχε υποβληθεί από υπηρετούντες στο σώμα.

Πληροφορικά, μέχρι σήμερα στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί 8.299.173
εμβολιασμοί. 4.800.359 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον την α' δόση, ενώ 3.730.060 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά της covid-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ