Συνήγορος 49χρονου που έκλεψε πίνακες: Ήθελε τα έργα για τον ίδιο

NEWSROOM
κλεμμένοι πίνακες από Εθνική Πινακοθήκη
EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Σάκης Κεχαγιόγλου, συνήγορος του 49χρονου που ομολόγησε πως έκλεψε πίνακες μεγάλης αξίας από την Εθνική Πινακοθήκη πριν από εννέα χρόνια, αναφέρθηκε στην περίπτωση του εντολέα του σημειώνοντας το εξής: «Όταν κάποιος πραγματοποιεί μια κλοπή δύο λόγους έχει, ή οικονομικούς ή αγάπη για την τέχνη. Είναι βέβαια περίεργος αυτός ο τρόπος αγάπης του εντολέα μου, αλλά αυτή την εξήγηση μου έδωσε στη ΓΑΔΑ. Είναι ένας λάτρης της τέχνης, δεν είναι συλλέκτης, ήθελε να πάρει αυτά τα έργα για να τα απολαμβάνει ο ίδιος».

«Το αδίκημα είναι δεδομένο. Θα κατηγορηθεί για διακεκριμένη κλοπή. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ως προς το αδίκημα. Είναι κακούργημα και απειλείται ποινή κάθειρξης από 5- 10 έτη. Η αστυνομία οδηγήθηκε στα έργα μετά από δική του υπόδειξη. Δεν εξαναγκάστηκε να τα υποδείξει. Η ποινή που προβλέπεται είναι 5- 10 χρόνια. Αν καταδικαστεί σε 10 χρόνια, θα εκτίσει το 1/3 της ποινής και με ευεργετικό υπολογισμό περίπου 3,5 με 4 χρόνια», σημείωσε στην εκπομπή του MEGA «Κοινωνία Ώρα MEGA».

Από την άλλη, ο Γιώργος Τσούκαλης, ιδιωτικός ερευνητής, διερωτήθηκε αν ο δράστης είχε την τεχνογνωσία για να απενεργοποιήσει τον συναγερμό στην Εθνική Πινακοθήκη και απήθυνε την ερώτηση προς τον γνωστό ποινικολόγο. «Μου είπε ότι δεν είχε συνεργούς. Για την τεχνογνωσία δεν το γνωρίζω, δεν συζητήσαμε τον ακριβή τρόπο που μπήκε στην Εθνική Πινακοθήκη. Είπε ότι ό,τι έκανε ήταν από αγάπη για την τέχνη. Δεν έχει υπάρξει κατάθεση ότι επεδίωξε να πουλήσει τους πίνακες. Διαψεύδω το δημοσίευμα για πώληση σε Άραβες. Με διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε επιχείρησε να τους πουλήσει σε κάποιον», ανέφερε ο δικηγόρος.

«Θεώρησε ότι έχει στενέψει ο κλοιός για αυτό τους έκρυψε. Όταν συνελήφθη υπέδειξε πού ήταν κρυμμένοι. Για τον τρίτο πίνακα, ήταν ένα φύλο χαρτί. Στην προσπάθειά του να μπει και να βγει τραυματίστηκε. Σκούπισε τα αίματα με αυτό. Δεν είχε κάποιον λόγο να το καταστρέψει. Αν έχει πωληθεί ας βρεθούν τα εκατομμύρια που εισέπραξε», σημείωσε ερωτηθείς για το τρίτο έργο τέχνης που εκλάπη.

«Είχαμε την πληροφορία από τον μάρτυρα ότι υπήρχε συνεργός. Επίσης έχει την τεχνογνωσία να αφοπλίσει τον συναγερμό. Επίσης δήλωσε ότι επί 6 μήνες παρακολουθούσε την Πινακοθήκη. Πιστεύει κανείς ότι δεν τον αντιλήφθηκαν; Μπήκε στην Πινακοθήκη να θαυμάσει τα έργα, οι κάμερες δεν τον κατέγραψαν. Επίσης, ένας φιλότεχνος δεν θα έριχνε στην τουαλέτα έναν πίνακα. Η κύρια ανάκριση θα αναδείξει πολλές λεπτομέρειες», σημείωσε ο κ. Τσούκαλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ