Τζανάκης: Τα τρία σενάρια για το 4ο κύμα

NEWSROOM
γυναίκα με πορτοκαλί τσάντα κάθεται σε παραλία με άμμο
EUROKINISSI/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Τα τρία σενάρια σχετικά με το τέταρτο και την κορύφωση των κρουσμάτων, στα οποία καταγράφεται αυξητική τάση, γύρω στις 20 Αυγούστου ανέλυσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. «Εξετάσαμε 3 διαφορετικές περιπτώσεις και καταλήξαμε σε 3 διαφορετικούς αριθμούς», εξέφρασε ο κ. Τζανάκης, αναφέροντας πως έχουμε το ευμενές σενάριο, με 3.000 κρούσματα κατά μέσο όρο την ημέρα.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δούμε και 2.500 αλλά και 4.000, ανάλογα με την ημέρα. Σε αυτό το σενάριο έχουν ενταθεί οι εμβολιασμοί και έχουν τηρηθεί τα υγειονομικά πρωτόκολλα». Μάλιστα, εξήγησε, για αυτά τα σενάρια, πως αυτοί που θα νοσήσουν, είναι, κατά μεγάλο ποσοστό, οι ανεμβολίαστοι και οι εμβολιασμένοι των οποίων το ανοσοποιητικό δεν «απάντησε» σωστά στον εμβολιασμό, ενώ ανέφερε πως θα υπάρξουν και εμβολιασμένοι με νόηση που θα είναι ασυμπτωματικοί ή λίγο συμπτωματικοί.

Το δεύτερο σενάριο που ίσως υλοποιηθεί, σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη και όσα είπε στο MEGA, μιλάει για 4.000 κρούσματα. «Σε αυτό βαδίζουμε, αλλά υπάρχει περίπτωση να το αλλάξουμε προς τα κάτω», σημείωσε ενώ είπε ότι τα πολλά κρούσματα θα συμβάλλουν στο χτίσιμο της ανοσίας. «Μας περιμένει ένα δύσκολο φθινόπωρο αλλά αυτό εξαρτάται από την ανοσία, φυσική ή τεχνική, θα έχουμε».

Τέλος, «το κακό, το πολύ κακό σενάριο, το οποίο εύχομαι και υπάρχει πιθανότητα να μην υλοποιηθεί, είναι η σοβαρή πτώση του εμβολιαστικού ρυθμού και η μη εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλλονται. Μιλάμε για 6.000 κρούσματα μέσα στον Αύγουστο, με την τελική δυναμική του κύματος- εφόσον εξελιχθεί έτσι- να είναι άγνωστη ακόμα», σχολίασε ξεκαθαρίζοντας πως και στα τρία σενάρια επικρατεί μετάλλαξη Δέλτα, απλά με διαφορετικό ρυθμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ