Πέτρος Φιλιππίδης: Πώς από την αποθέωση έφτασε στη φυλακή

NEWSROOM
Πέτρος Φιλιππίδης: Πώς από την αποθέωση έφτασε στη φυλακή
Φωτογραφία: Eurokinissi

Υβρις, Νέμεσις, Τίσις: αυτές οι τρεις λέξεις από χθες έγιναν viral ως το ιδανικό σχόλιο για την είδηση της ημέρας, την προφυλάκιση του Πέτρου Φιλιππίδη που κατηγορείται για έναν βιασμό και δυο απόπειρες βιασμού.

Σούρουπο Σαββάτου, στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. Στην Δεξίωση για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας τα φλας αστράφτουν ασταμάτητα με κατεύθυνση όχι τόσο τους πολιτικούς αρχηγούς και τις μεταξύ τους συζητήσεις, ως συνήθως. Αυτή τη φορά εστιάζουν σε μια όμορφη, ψηλή γυναίκα που χαμογελά γαλήνια, στην Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους. Στην γνωστή ηθοποιό που τον Φεβρουάριο ήταν μια από τις τρεις που πρώτες βγήκαν επωνύμως και κατήγγειλαν ότι έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά από τον Πέτρο Φιλιππίδη. Είναι μονίμως μαζί με την Σοφία Μπακατώρου, την γυναίκα στην οποία το ελληνικό #MeToo οφείλει τα πάντα και στη Σμαράγδα Καρύδη -τρεις φωτεινές γυναίκες που χαμογελούν ενωμένες.

Ακριβώς τρία εικοσιτετράωρα αργότερα, το απόγευμα της Τρίτης, κατά τη διάρκεια των δελτίων ειδήσεων σκάει ως έκτακτη είδηση το γεγονός ότι μετά την απολογία του στην 15η τακτική ανακρίτρια, ο Πέτρος Φιλιππίδης κρίθηκε προφυλακιστέος, κατηγορούμενος για έναν βιασμό το 2008, και δυο απόπειρες βιασμού το 2010 και το 2014. Ναι, οι καταγγελίες της Αννας Μαρίας Παπαχαράμπους, της Πηνελόπης Αναστασοπούλου και της Λένας Δροσάκη αφορούν αδικήματα που έχουν παραγραφεί. Ομως άνοιξαν την πόρτα στις υπόλοιπες τουλάχιστον τρεις γυναίκες να μιλήσουν και να οδηγήσουν τον Πέτρο Φιλιππίδη στην φυλακή -όπως όλα δείχνουν στην ίδια πτέρυγα με τον Δημήτρη Λιγνάδη και άλλους κατηγορούμενους για σεξουαλικά εγκλήματα στην Τρίπολη.

Χρειάστηκαν έξι μήνες για να έρθει η πλήρης αποκαθήλωση του ηθοποιού που υπήρξε ένας από τους κωμικούς που καθόρισαν τις τελευταίες δεκαετίες, που έγινε συνομιλητής εκατομμυρίων πολιτών μέσα από κυρίως τηλεοπτικούς ρόλους και μετά θιασάρχης με sold out παραστάσεις. Από τον κάφρο αστυνομικό στους «Απαράδεκτους» και τον «Λάκη τον Γλυκούλη», ως τον Νικηφόρο στο Πενήντα-Πενήντα» έγινε ο κολλητός που φαντασιώνεσαι ότι παίζεις μαζί του τάβλι και μεθάς μιλώντας για γυναίκες, ο σύζυγος που σε τρελαίνει, ο στερεοτυπικός Ελληνας προστατευτικός πατέρας.

Εξι μήνες ακριβώς: στις 27 Ιανουαρίου η Πηνελόπη Αναστασοπούλου έκανε ένα αινιγματικό ως προς τον καταγγελόμενο ποστ στο Instagram, που αφορούσε τον Πέτρο Φιλιππίδη όπως αποκαλύφθηκε λίγες μέρες μετά στην κοινή της τοποθέτηση με τις κυρίες Παπαχαραλάμπους και Δροσάκη.

Εγραφε μεταξύ άλλων στις 27 Ιανουαρίου 2021 η Αναστασοπούλου, στη σκιά του σκανδάλου Λιγνάδη και των αποκαλύψεων της Ζέτας Δούκα για τον Γιώργο Κιμούλη: «Σκεφθείτε να πηγαίνετε σε οντισιόν ως νέα ηθοποιός και ο άλλος αντίστοιχος σκηνοθέτης και συνάδελφος να αυτοικανοποιειται την ώρα που αυτοσχεδιάζεις σύμφωνα με τις οδηγίες του. Και πολλά πολλά άλλα... Γιατί είναι και τα άλλα. Το bullying, η απαξίωση, οι χαρακτηρισμοί. Σκέψου την κούραση, την απόγνωση, την απόλυτη στενοχώρια όταν σε αντίξοες συνθήκες βάλεσαι ασταμάτητα με σχόλια και ψυχολογικό πόλεμο. Είμαι εδώ για να δηλώσω πως δεν πρέπει να μένει κανένα στόμα κλειστό όταν κάποιος σε υποτιμά και σε βασανίζει. Όποιος κι αν είναι αυτός».

Διαβάστε ολόκληρο το χρονικό της υπόθεσης του Πέτρου Φιλιππίδη στο iefimerida.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ