Καπραβέλος: Υπογράφουμε ένα πιστοποιητικό θανάτου, περίπου την ώρα

NEWSROOM
υγειονομικός στολή ΜΕΘ νυχτερινή βάρδια
SOOC/ Alexandros Michailidis

Ο Νίκος Καπραβέλος, Διευθυντής ΜΕΘ στο «Γ. Παπανικολάου», μιλώντας στην ΕΡΤ, εξέφρασε πως «υπογράφουμε αυτή τη στιγμή ένα πιστοποιητικό θανάτου, περίπου την ώρα. Είχαμε φτάσει να υπογράφουμε τέσσερα και πέντε πιστοποιητικά θανάτου την ώρα στο δεύτερο και τρίτο κύμα. Είχαμε γεμίσει τα νεκροταφεία... Και αυτό από αδικοχαμένους, το έχουμε πει πολλές φορές, είναι κρίμα».

«Εμείς στην εντατική που ξέρουμε και παλεύουμε τον θάνατο, πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί τι ακριβώς συμβαίνει. Η ψυχή μας δεν είναι άτρωτη. Αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή, να μας προειδοποιεί ο κορωνοϊός, είμαστε μπροστά σε ένα τέταρτο κύμα που αρχίζει να πιέζει το Σύστημα Υγείας. Πάει να το αποδιοργανώσει για τρίτη φορά, με την έννοια της κατάρρευσης», συμπλήρωσε.

Μάλιστα, διευκρίνισε πως αυτό που εννοεί με τη λέξη «κατάρρευση» είναι «να μην μπορούμε να ικανοποιήσουμε ούτε τους ασθενείς με κορωνοϊό ούτε τους άλλους ασθενείς που έχουν ανάγκη τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Και αυτό γιατί μερικοί δεν μπορούν να πεισθούν να εμβολιασθούν...».

«Εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν ομοφωνήσει για το πώς πρέπει να προστατευτούμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει θεραπεία, παρά μόνο το εμβόλιο. Είμαστε τυχεροί σαν κοινωνία, σαν ανθρωπότητα που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, πολύ μικρό χρονικό διάστημα, βρέθηκαν εμβόλια που προστατεύουν».

«Οι ανεμβολίαστοι είναι αυτοί που θα τροφοδοτήσουν τις ΜΕΘ δυστυχώς και θα έχουμε τις τραγικές απώλειες. Ακόμα και οι εμβολιασμένοι που προσβάλλονται από τον ιό, τα στοιχεία είναι επίσης συντριπτικά διότι οι μελέτες λένε ότι ο εμβολιασμένος κινδυνεύει 60% λιγότερο να μολυνθεί και 88% λιγότερο από το να πάθει μεγάλη ζημιά και να χάσει τη ζωή του», εξήγησε.

«Έχουμε ένα όπλο και είναι ζήτημα παιδείας και μυαλού και κρίσης. Δεν θα ξεχάσω τη στιγμή που με σταμάτησε υγειονομικός- όχι γιατρός όχι νοσηλευτής- με σταμάτησε και μου είπε: Πότε θα με υποχρεώνεις να φοράω αυτό το φίμωτρο; Για τη μάσκα δηλαδή. Υπάρχει ένα όριο στη λογική», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ