Μίκης Θεοδωράκης: Τριήμερο εθνικό πένθος, στη Μητρόπολη η κηδεία

NEWSROOM
Μίκης Θεοδωράκης
Φωτογραφία από ΙΝΤΙΜΕ

Έφυγε σήμερα σε ηλικία 96 ετών ο Μίκης Θεοδωράκης, ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες στιγμές της σύγχρονης ιστορίας της Ελλάδας, ο αστείρευτος μουσικοσυνθέτης και ακατάβλητος αγωνιστής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του, ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε στις 08:35 το πρωί από καρδιοαναπνευστική ανακοπή.

Αμέσως μετά τον θάνατό του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο, κήρυξε τριήμερο πένθος στη χώρα. «Όπως είχε γραφτεί και για τον Παλαμά, "όλοι είχαμε ξεχάσει πως είναι θνητός". Όμως, μας αφήνει παρακαταθήκη τα τραγούδια του, την πολιτική του δράση, αλλά και την εθνική του προσφορά σε κρίσιμες στιγμές. Η Ρωμιοσύνη σήμερα κλαίει. Και γι’ αυτό και με απόφαση της κυβέρνησης από σήμερα κηρύσσεται τριήμερο εθνικό πένθος», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός.

Σε ότι αφορά το τριήμερο εθνικό πένθος, σύμφωνα με την απόφαση που έλαβε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα δημόσια κτίρια, ενώ αναστέλλονται οι δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις.

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη θα εκτεθεί σε τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών

ΤΡΙΤΗ 7/09 Τετάρτη 8/09 απο

10:00 π.μ. έως 19:00 μ.μ.

Και την Πέμπτη 10:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ

Στις 15:00 μ.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στην ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΑΘΗΝΩΝ

Όσοι επιθυμούν να αποστείλουν στεφάνι μπορούν να επικοινωνήσουν με το τηλ: 210. 8088000

Όπως έγινε γνωστό από οικογενειακή πηγή του μεγάλου συνθέτη, ο Μίκης Θεοδωράκης άφησε σημείωμα με πλήρεις οδηγίες για την κηδεία και ταφή του. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, την οποία είχε μεταφέρει στον Δημήτρη Κουτσούμπα, τη γραμματέα του Ρένα Παρμενίδου και τον πρόεδρο του «Παγκρητίου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη», Γιώργο Αγοραστάκη, ήταν η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή να πραγματοποιηθούν στην πατρίδα του, τον Γαλατά Χανίων.

Πριν από λίγο ο Μίκης Θεοδωράκης έφυγε για την τελευταία του κατοικία με χειροκροτήματα και με βαθιά συγκίνηση. Πλήθος κόσμου έξω από το σπίτι του ξέσπασε σε χειροκροτήματα, ενώ μεταφερόταν το φέρετρο, φωνάζοντας «αθάνατος».

Την ώρα που απομακρυνόταν η νεκροφόρα, η Μαρίζα Κωχ αποχαιρέτησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη ρίχνοντας κλαδιά βασιλικού. Τη σορό συνόδευαν συγγενείς και φίλοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ