Νέα απάτη με rapid test στη Σαντορίνη

NEWSROOM
τουρίστες Σαντορίνη
SOOC/ Nick Paleologos

Ένα ένα βλέπουν το φως της δημοσιότητας σκάνδαλα με επιτήδειους που υπονομεύουν τη συλλογική προσπάθεια και θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία, την ώρα που κυβέρνηση και ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Υπενθυμίζεται ότι το Σαββατοκύριακο είδε το φως της δημοσιότητας το σκάνδαλο με εικονικούς εμβολιασμούς δεκάδων πολιτών στο εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Παλαμά Καρδίτσας, ενώ χθες αποκαλύφθηκαν και άλλες δύο περιπτώσεις. Η μία αφορά σε καταγγελία από την αντιπρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, για άσκηση πιέσεων σε υγειονομικούς για την έκδοση ψευδών rapid test και η δεύτερη σε άλλη καταγγελία από την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Θήρας, Βαλεντίνα Δημητρίου, για πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Η τελευταία υπόθεση αφορά στο νοσοκομείο της Σαντορίνης, με γιατρό του νοσοκομείου να καταγγέλλει ότι έχει εντοπίσει την έκδοση βεβαιώσεων αρνητικών τεστ ανθρώπων που δεν έχουν καταχωρηθεί στο σύστημα του νοσοκομείου, ούτε τα δείγματά τους έχουν επεξεργαστεί στο μικροβιολογικό τμήμα. Σύμφωνα με το Mega, με επιστολή που απέστειλε στις 3 Αυγούστου η γιατρός ενημέρωσε τη διοίκηση του νοσοκομείου Σαντορίνης ότι στις βεβαιώσεις που διαθέτουν το λογότυπο του νοσοκομείου, αναγράφεται ότι η δειγματοληψία έχει γίνει στις 20:30 ενώ στο νοσοκομείο γίνονται μέχρι τις 15:00. Η ίδια προσθέτει ότι οι εν λόγω βεβαιώσεις έχουν σταλεί στη 01:00 τα ξημερώματα από ηλεκτρονική διεύθυνση που δεν ανήκει στο νοσοκομείο, ενώ στις βεβαιώσεις δεν αναγράφεται ούτε ο μοναδικός αριθμός ασθενή. Το θέμα αποκαλύφθηκε όταν ένα από τα άτομα που έλαβαν βεβαίωση αρνητικού τεστ, ζήτησε μέσω επιστολής διόρθωση του εντύπου που του απεστάλη.

Για την υπόθεση μίλησε χθες στον Alpha η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Θήρας, Βαλεντίνα Δημητρίου. Ως προς το πώς ξεκίνησε η υπόθεση εξήγησε: «Δύο τουρίστριες ζήτησαν να γίνει κάποια διόρθωση στις βεβαιώσεις τους σε κάποιο στοιχείο που αναγραφόταν επάνω, ίσως ήταν το όνομα, και στην αναζήτηση των ασθενών στο μητρώο δεν μπορούσαν δεν μπορούσαν να εντοπιστούν στο σύστημα ούτε από τη μεριά της γραμματείας ούτε από τη μεριά του μικροβιολογικού εργαστηρίου, να έχουν καταχωρηθεί δηλαδή στο μητρώο του νοσοκομείου ότι ήρθαν οι ασθενείς και εξετάστηκαν εδώ». Απαντώντας στο ερώτημα του δημοσιογράφου είπε ότι προς το παρόν φαίνεται ότι τα rapid test φαίνεται να μην είχαν γίνει στο νοσοκομείο.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι οι δύο τουρίστριες είχαν λάβει τα αποτελέσματα των τεστ από email που δεν ανήκει στο νοσοκομείο Θήρας, αλλά παραπέμπει σε αυτό. Σημείωσε επίσης ότι οι βεβαιώσεις είχαν τη σφραγίδα του νοσοκομείου και της ΑΕΜΥ. Μιλώντας στο Μega ανέφερε: «Στη Σαντορίνη στο νοσοκομείο έπεσε στην αντίληψή μας περιστατικό με δύο τουρίστριες που είχαν πάρει βεβαίωση αρνητικού rapid test που υποτίθεται ότι είχε φύγει από το νοσοκομείο. Θέλοντας να κάνουν μια διόρθωση στο όνομα, είχε γίνει κάποιο λάθος, επικοινώνησαν με τη γραμματεία των επειγόντων, και από εκεί ξεκίνησε το όλο θέμα. Τα αποτελέσματα στο rapid test ήταν για να ταξιδέψουν. Το θέμα είναι ποιος έχει κάνει το τεστ, και από πού έχει χορηγηθεί η βεβαίωση», εξήγησε μιλώντας στην Κοινωνία Ώρα Mega η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του νοσοκομείου Θήρας, Βαλεντίνα Δημητρίου. «Υπάρχουν αντιεβολιαστές που το κάνουν για ιδεολογικούς λόγους κι άλλοι που το κάνουν με χρηματικά κίνητρα», εξήγησε.

Την επικαιρότητα ωστόσο συνεχίζει να απασχολεί η υπόθεση των πλαστών πιστοποιητικών εμβολιασμού στο Κέντρο Υγείας στον Παλαμά Καρδίτσας όπου διοικητική υπάλληλος του Κέντρου Υγείας έμπαινε στο ηλεκτρονικό σύστημα και βεβαίωνε εμβολιασμούς πολιτών που δεν είχαν εμφανιστεί ποτέ στο εμβολιαστικό κέντρο. Η υπόθεση μπήκε στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας με τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, Σταμάτης Δασκαλόπουλος, να διατάσσει χθες τη διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης. Αντικείμενο της έρευνας, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας πρωτοδικών Καρδίτσας, είναι η διερεύνηση ποινικών ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση. Δηλαδή, και γι' αυτούς που εξέδωσαν τα πιστοποιητικά, αλλά και γι' αυτούς στο όνομα των οποίων εκδόθηκαν.

Σύμφωνα με τον διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Φώτη Σερέτη η υπάλληλος που φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση με τα πιστοποιητικά βρίσκεται από τον περασμένο Μάιο στο συγκεκριμένο κέντρο, ενώ εξετάζεται εάν είχε συνεργούς. Οπως φαίνεται, χωρίς ωστόσο να έχει επιβεβαιωθεί, όλα ξεκίνησαν ως «οικογενειακή υπόθεση», καθώς η υπάλληλος έχει 9 αδέρφια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως είχε προμηθεύσει 33 πιστοποιητικά εμβολιασμού στο οικογενειακό της περιβάλλον. Μάλιστα νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην υπόθεση δεν εμπλέκεται η νοσηλεύτρια, τα στοιχεία της οποίας ήταν στο τάμπλετ και από αυτό καταχωρήθηκαν τα στοιχεία των «μαϊμού» εμβολιασμένων. Οπως προκύπτει η νοσηλεύτρια είχε αποθηκεύσει στο τάμπλετ τους δικούς της κωδικούς πρόσβασης, κάτι που εκμεταλλεύτηκε η υπάλληλος.

Σημειώνεται ότι μετά τα περιστατικά με τους «μαϊμού εμβολιασμούς» στον Παλαμά Καρδίτσας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε προαναγγείλει αυστηροποίηση των ποινών. Έτσι, χθες τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προέβλεπε διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ για κάθε παράνομο πιστοποιητικό. Ειδικότερα, επιβάλλεται πέρα από τις άλλες κυρώσεις, διοικητικό πρόστιμο 5000 ευρώ α) σε όποιον αποπειράται ή πετυχαίνει την έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού, ενώ δεν έχει εμβολιαστεί, ή βεβαίωσης νόσησης ενώ δεν έχει νοσήσει και β) στον υπάλληλο ή σε οποιοδήποτε έχει ανατεθεί εμβολιαστικό έργο και συμμετέχει στην έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ