Κορωνοϊός: Πάνω από 700.000 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα -Τα ποσοστά θνησιμότητας

NEWSROOM
κόσμος περπατά
EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η πανδημία του κορωνοϊού καταγράφει πλέον περισσότερα από 700.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ΕΟΔΥ.

Το τελευταίο 24ωρο πραγματοποιήθηκαν στη χώρα 376.384 τεστ κορωνοϊού, εκ των οποίων σχεδόν 1% προέκυψε θετικό. Έτσι, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού ανήλθαν σε 3.739 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από τον κορωνοϊό στη χώρα σε 700.959.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών της Ευρώπης με τον υψηλότερο αριθμό τεστ κορωνοϊού ημερησίως, γεγονός που μειώνει δραστικά τον δείκτη θετικότητας και φυσικά επιτρέπει στους ειδικούς να εντοπίζουν νέα κρούσματα μεταξύ ασυμπτωματικών, ώστε να προλάβουν περαιτέρω διάδοση.

Ωστόσο, η εικόνα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας, όπως και σε μια σειρά άλλων κρατών της Ευρώπης μοιάζει ανησυχητική. Ο αριθμός ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφτηκε σήμερα είναι ο υψηλότερος από την 24ης Αυγούστου, ενώ παραμένουν ψηλά και οι διασωληνωμένοι (356).

Στον πίνακα ηλικιακής κατανομής του ΕΟΔΥ, ο οποίος καταγράφει τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού, τους θανάτους και τους διασωληνωμένους ανά ηλικιακή ομάδα είναι εμφανές πως ο Covid απειλεί άμεσα τους μεγαλύτερους σε ηλικία.

Έτσι, το 83,4% των απωλειών από τον κορωνοϊό αφορά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα, την ώρα που οι άνω των 65 αποτελούν το γκρουπ με τον μικρότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού συνολικά.

Ωστόσο, οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή σε νεότερες ηλικίες, τονίζοντας πως η ασθένεια μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνη και για εκείνους. Είναι χαρακτηριστικό πως μεταξύ των διασωληνωμένων βρίσκεται ένα παιδί κάτω των 17 ετών, ενώ 10 ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 18 με 39 ετών.

Άλλωστε, εκείνο που επιτείνει την ανησυχία των ειδικών είναι το γεγονός πως το τελευταίο δεκαήμερο παρατηρείται το φαινόμενο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω κορωνοϊού είναι σταθερά περισσότεροι από τους ασθενείς που παίρνουν εξιτήριο. Παράλληλα, η κάλυψη στις ΜΕΘ Covid υπολογίζεται σήμερα σε ποσοστό 70,84%, με την κατάσταση να είναι πιο πιεστική στη βόρεια Ελλάδα.

Είναι ενδεικτικό ότι μέσα σε μόλις ένα 24ωρο έχασαν τις ζωές τους τρεις -ανεμβολίαστοι- άνθρωποι ηλικιών από 30 έως 49 ετών. Χθες ένας ακόμη νέος άνθρωπος έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, ένας νέος Ξανθιώτης, μόλις 46 ετών, πατέρας δύο παιδιών.

Την ίδια ώρα, ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό ανέρχεται σήμερα σε 29 ανθρώπους, με τον συνολικό αριθμό των απωλειών από την αρχή της πανδημίας να υπολογίζεται σε 15.447 νεκρούς.

Μέχρι σήμερα, από τον κορωνοϊό και τις επιπλοκές του έχουν πεθάνει 120 άνθρωποι ηλικίας κάτω των 39 ετών. Πρόκειται για το 0,8% των θανάτων. Αντίστοιχα, 2.450 πολίτες άνω των 40 ετών και 12.877 άνω των 65 ετών έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό.

Το τελευταίο 24ωρο, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης ξεπέρασε κατά πολύ τα 500 κρούσματα, καταγράφοντας 574 νέες διαγνώσεις του κορωνοϊού. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος εδώ και τουλάχιστον έναν μήνα. Εχθές, με λιγότερα βέβαια τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη ανήλθε σε 453.

Υψηλή διάδοση καταγράφεται όμως και στην Αττική, παρά το γεγονός πως πρέπει να συνυπολογιστεί εδώ πως ο αριθμός των τεστ είναι αυξημένος (κοντά στις 400.000), με αποτέλεσμα τέσσερις περιφερειακές ενότητες να ξεπερνούν τα 100 κρούσματα.

Συγκεκριμένα, 173 κρούσματα κορωνοϊού εντοπίζονται στο κέντρο της Αθήνας, 126 στην ΠΕ Πειραιά, 109 στα δυτικά προάστια και 114 στον βόρειο τομέα Αθηνών.

Αυξημένη διάδοση για μία ακόμη ημέρα και στη Λάρισα, η οποία καταγράφει 270 νέα κρούσματα κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο. Πλέον, η περιφερειακή ενότητα της κεντρικής Ελλάδας σημειώνει διάδοση 94,9 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκων, έναν από τους υψηλότερους στη χώρα, πίσω από την Ημαθία (122) και την Πιερία (101).

Αυξημένη διάδοση παρατηρείται έτσι, πέραν των περιοχών που έτσι κι αλλιώς βρίσκονται στο επίπεδο 4 επιδημιολογικής επιτήρησης, στα Τρίκαλα με 101 νέες διαγνώσεις, την Αχαΐα με 106 και στη Ροδόπη με 71 μολύνσεις του κορωνοϊού.

ΣΧΕΤΙΚΑ