Φόβοι για νέο κύμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, λόγω της Όμικρον 2

NEWSROOM
Καταστήματα
Φωτογραφία: Eurokinissi

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν ξανά οι ειδικοί για τα νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, στέλνοντας μήνυμα ότι η πανδημία δεν έχει φτάσει ακόμη στο τέλος της.

Η Όμικρον 2, η υποπραλλαγή ΒΑ.2 της ιδιαίτερα μεταδοτικής μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού έχει προκαλέσει παγκόσμιο συναγερμό, καθώς τα κρούσματα σε χώρες που άφησαν πίσω τους τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία έχουν αρχίσει να ανεβαίνουν ξανά επικίνδυνα.

Ήδη σε Γαλλία, Γερμανία, αλλά και σε άλλες πολλές χώρες παρατηρείται έξαρση της πανδημίας. Στην Ελλάδα τα κρούσματα ανέβηκαν ξανά πάλι χθες, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 26.536 νέες μολύνσεις, 50 θανάτους και 358 διασωληνωμένους.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα μετέφερε χθες με έκθεσή του μέσα από το iefimerida.gr ο αναπληρωτής καθηγητής στο Εργαστήριο Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιώργος Ατσαλάκης.

«Η ΒΑ.2 υποπαραλλαγή της Όμικρον, η Όμικρον 2, είναι 30% πιο μεταδοτική από την Όμικρον. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία μετά από πτώση επί δύο μήνες από την κορυφή, άρχισαν να αυξάνονται πάνω από 20% την τελευταία εβδομάδα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες», σημείωσε ο κ. Ατσαλάκης, παρουσιάζοντας διαγράμματα που φανερώνουν τις πιθανότητες για ένα νέο κύμα της πανδημίας.

Για την πορεία της πανδημίας και τη μετάλλαξη Ομικρον 2 μίλησε σήμερα ο Νίκος Τζανάκης. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στο MEGA επεσήμανε πως πλέον η παραλλαγή «Ομικρον 2» είναι σε έξαρση, ενώ η «Δέλτα» έχει εξαφανιστεί.

«Η επέλαση της Ομικρον 2 έχει συντηρήσει τα κρούσματα σε υψηλό επίπεδο και είναι κάτι το οποίο θα προβληματίσει όχι σοβαρά, αλλά ως προς το να τηρούμε τα μέτρα. Αντικαθιστά την Oμικρον, η παραλλαγή Δέλτα δεν υπάρχει πλέον. Ξεφεύγει από τον εμβολιασμό, όσο αφορά στη μόλυνση, ωστόσο διατηρείται η ανοσοπροστασία από τη βαριά νόσηση, και 8 στους 10 δεν έχουν συμπτώματα. Λίγοι ανεμβολίαστοι μπορεί να έχουν βαριά νόσηση», δήλωσε αρχικά.

«Η Ομικρον 2 προσβάλει το ανώτερο αναπνευστικό γι’ αυτό και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται με μπούκωμα και πονόλαιμο. Στα παιδιά μπορεί να εκδηλωθεί ως πόνος στο στομάχι. Έξαρση και παράταση της πανδημίας, δεν θα δώσει έξαρση όπως η όμικρον, αλλά θα παρατείνει τα νούμερα και δεν αποκλείεται να δούμε υψηλά νούμερα κρουσμάτων τις επόμενες μέρες», πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ