Στο έλεος των κυβερνοεγκληματιών -Αύξηση των επιθέσεων κατά 32% σε σχέση με πέρσι

Εικόνα: Shutterstock

Το 2022 ξεκίνησε με μαζικές κυβερνοεπιθέσεις με τον Apache log4j και συνεχίστηκε με τον κυβερνοπόλεμο που ξέσπασε παράλληλα με την σύγκρουση Ρωσίας- Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την Έκθεση του Check Point Research, κατά τη διάρκεια του δευτέρου 3μήνου της φετινής χρονιάς καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση κυβερνοεπιθέσεων και συγκεκριμένα 32% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Τα στοιχεία δείχνουν περίπου 1.200 επιθέσεις την εβδομάδα ανά οργανισμό παγκοσμίως και το πιο ενδιαφέρον είναι, ίσως, το ότι ο πρώτος στόχος δεν ήταν κυβερνητικοί οργανισμοί ή τράπεζες, αλλά ο τομέας της Εκπαίδευσης και της Έρευνας!

Συγκεκριμένα, κάθε εβδομάδα καταγράφονταν περί τις 2.300 κυβερνοεπιθέσεις ανά εκπαιδευτικό/ ερευνητικό οργανισμό παγκοσμίως, με μια αύξηση 53% σε σύγκριση με πέρσι! Κυβερνητικοί οργανισμοί και ο τομέας της Άμυνας βρέθηκαν στη 2η θέση με μια αύξηση 44%, ενώ 51% αύξηση καταγράφηκε και στις επιθέσεις στο χρηματοπιστωτικό τομέα, με τις κυβερνοεπιθέσεις να υπολογίζονται σε περίπου 1.100 την εβδομάδα.

Άκρως αποκαλυπτική είναι η Έκθεση και ως προς τα κίνητρα, καθώς επιβεβαιώνεται ότι οι κυβερνοεπιθέσεις δεν γίνονται απλώς με στόχο τη δολιοφθορά, αλλά για οικονομικά οφέλη. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκονται οι επιθέσεις με λογισμικά, που μπλοκάρουν τα συστήματα των στόχων και ξεμπλοκάρουν μόνο μετά την καταβολή λύτρων (Ransomware).

Σύμφωνα με την Έκθεση, το Μάιο συμπληρώθηκε η 5η επέτειος από τη φοβερή επίθεση του WannaCry κι από τότε άλλαξε το τοπίο, όσον αφορά στο πώς χρησιμοποιούνται τα Ransomware ως όπλα, με στόχο όχι μόνο επιχειρήσεις αλλά πλέον και κυβερνήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως καταγράφηκε αύξηση 59% σε τέτοιου είδους επιθέσεις κι αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι κάθε εβδομάδα 1 στους 40 οργανισμούς έπεφτε θύμα τέτοιων λογισμικών.

 Τα στοιχεία δείχνουν ότι παγκοσμίως καταγράφηκε αύξηση 59% σε τέτοιου είδους επιθέσεις

Στη Λατινική Αμερική καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση (43%), ενώ η Ευρώπη κινήθηκε στα ίδια επίπεδα, χωρίς αυτό να είναι καθησυχαστικό, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι 1 στους 66 οργανισμούς δεχόταν τέτοια επίθεση κάθε εβδομάδα.

Η μεγαλύτερη κλαδική αύξηση (182%) σημειώθηκε σε επιχειρήσεις λιανικού και χονδρικού εμπορίου, ενώ στις τράπεζες η αύξηση επιθέσεων με Ransomware ήταν της τάξης του 42%. Τη μεγαλύτερη ένταση τέτοιων επιθέσεων παγκοσμίως δέχθηκαν όμως κυβερνητικοί και στρατιωτικοί οργανισμοί, καθώς 1 στους 24 βρισκόταν στο στόχαστρο κάθε εβδομάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ