Φραγκογιάννης: Νέα δυναμική στις ελληνο-ιαπωνικές οικονομικές σχέσεις

NEWSROOM
Ελλάδα Ιαπωνία σημαίες
Shutterstock/ FreshStock

Τη νέα δυναμική που διαμορφώνεται στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Ιαπωνίας, ανέδειξε ο υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης στο επιχειρηματικό Φόρουμ που διοργάνωσε, σήμερα ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο της διήμερης υψηλού επιπέδου επιχειρηματικής αποστολής της αντιπροσωπείας του εθνικού φορέα επιχειρήσεων της Ιαπωνίας KEIDANREN που πραγματοποιεί από χθες στην Αθήνα.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στις προοπτικές συνεργασίας, αλλά και στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται για τις ιαπωνικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα, στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της υψηλής τεχνολογίας, καθώς επίσης και του τουρισμού. Και τόνισε ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στη Διεθνή EXPO της Οσάκα το 2025, αποτελεί ιδανική ευκαιρία για την περαιτέρω ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών και επιχειρηματικών σχέσεων.

Εστιάζοντας ειδικότερα στους κλάδους όπου παρουσιάζονται οι μεγαλύτερες προοπτικές, ο κ. Φραγκογιάννης επισήμανε την παραδοσιακή συνεργασία Ελλάδας-Ιαπωνίας στον τομέα της ναυτιλίας, με τους Έλληνες εφοπλιστές να δείχνουν έμπρακτα την εμπιστοσύνη τους, για πάνω από 70 χρόνια, στα ιαπωνικά ναυπηγεία, για την κατασκευή ελληνόκτητων πλοίων. Εξέφρασε δε αισιοδοξία για αύξηση των εξαγωγών στην Ιαπωνία ναυτιλιακού εξοπλισμού που κατασκευάζεται στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι η KEIDANREN -ο ιαπωνικός εθνικός φορέας επιχειρείν- συμμετέχει θεσμικά και ενεργά στη διαμόρφωση της οικονομικής δραστηριότητας της Ιαπωνίας. Η επιλογή της να επισκεφθεί τη χώρα μας, με υψηλού επιπέδου αποστολή -η τελευταία αντίστοιχη αποστολή είχε βρεθεί στην Ελλάδα το 2005- αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης της Ιαπωνίας στην ελληνική οικονομία και σηματοδοτεί το αυξημένο ενδιαφέρον της ιαπωνικής πλευράς για ενίσχυση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι μερικών από τις μεγαλύτερες ιαπωνικές επιχειρήσεις: Hitachi, Sumitomo Life Insurance Company, ANA Holdings, Japan Airlines, Nomura Holdings και Mitsubishi Electric.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, η οποία διοργανώθηκε με τη συνεργασία του υπουργείου Εξωτερικών, της ιαπωνικής πρεσβείας στην Αθήνα και του ΣΕΒ, η αντιπροσωπεία της KEIDANREN πραγματοποίησε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Στο πλαίσιο του σημερινού φόρουμ, πραγματοποιήθηκε επίσης, σειρά επιχειρηματικών συναντήσεων B2B, μεταξύ ελληνικών και ιαπωνικών εταιριών.

ΣΧΕΤΙΚΑ