fbpxΚηδεύτηκε ο σπουδαίος οινοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος | Economistas.gr
Skip to main content

Κηδεύτηκε ο σπουδαίος οινοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος

Κηδεύτηκε ο σπουδαίος οινοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος

Κηδεύτηκε μέσα σε κλίμα συγκίνησης, το μεσημέρι, στα «Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου» Θεσσαλονίκης, ο οινοποιός – αποσταγματοποιός Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος, που απεβίωσε, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια, την παραμονή των Χριστουγέννων, σε ηλικία 78 ετών. Τον Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλο αποχαιρέτησαν συγγενείς, φίλοι, συνάδελφοί του οινοπαραγωγοί και άνθρωποι του επιχειρείν.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρίας «Μπαμπατζίμ» υπήρξε εμβληματική μορφή της οινοποιΐας της Μακεδονίας και ο άνθρωπος που οδήγησε σε νέα εποχή την οικογενειακή επιχείρηση που παρέλαβε.

Η εταιρεία Μπαμπατζίμ ξεκίνησε από τον παππού του, Σταύρο Μπαμπατζιμόπουλο το 1875 στην Κωνσταντινούπολη. Με την ανταλλαγή πληθυσμών το 1922 έφτασε στη Χρυσούπολη Καβάλας.

Ο εγγονός του ιδρυτή, Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος γεννήθηκε το 1940 στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από το 4ο Γυμνάσιο Αρρένων της πόλης το 1958 και έζησε μια κινηματογραφική ζωή. Ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος ήταν παντρεμένος με την Αγγελική Στεφανή, με την οποία απέκτησαν ένα γιο, τον Χρήστο.

Επιλέγοντας τις ορεινές πλαγιές του Βερτίσκου, εγκατέστησε το 1971 στην περιοχή Όσσα, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Θεσσαλονίκη, τον πρώτο δοκιμαστικό αμπελώνα, ενώ 13 χρόνια αργότερα εμφάνισε για πρώτη φορά ροζέ κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο, το οποίο αναγνωρίζεται ως τοπικός οίνος.

Ανήσυχος αποσταγματοποιός και εκμεταλλευόμενος τις γνώσεις του, το 1984 εμφάνισε για πρώτη φορά Rose κρασί από την ποικιλία Ξινόμαυρο, που κατέκτησε επαίνους και βραβεία και αναγνωρίστηκε ως τοπικός οίνος. Το 1988 ο Μπαμπατζιμόπουλος παρουσιάζει πρώτος το Τσίπουρο Μακεδονίας, ενώ το 2000 άνοιξε το επισκέψιμο οινοποιείο.

Σε ανάρτησή της στην ιστοσελίδα της, η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, της οποίας ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος υπήρξε «ιδρυτικό και ιδιαίτερα δραστήριο μέλος έχοντας διατελέσει πρώτος της πρόεδρος», χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα ως «εμβληματική προσωπικότητα που εργάστηκε αδιάκοπα, έως το τέλος του, για το επώνυμο ποιοτικό ελληνικό κρασί, το τσίπουρο και το ούζο». «Στη θητεία του, για πρώτη φορά τότε στην Ελλάδα, ακούστηκαν επίσημα ο όρος και η έννοια των «Δρόμων του Κρασιού» και του «οινοτουρισμού», που ο Ανέστης Μπαμπατζιμόπουλος υπηρέτησε με όραμα και αφοσίωση, αφήνοντας πολύτιμη κληρονομιά σε όλους μας» τονίζεται στην ίδια ανάρτηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O κορωνοϊός δυσκολεύει τα πράγματα για τους οινοπαραγωγούς -Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις
O κορωνοϊός δυσκολεύει τα πράγματα για τους οινοπαραγωγούς -Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις
Πολυ δύσκολη είναι η κατάσταση που επικρατεί στον ελληνικό οινοποιητικό κλάδο εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
O κορωνοϊός δυσκολεύει τα πράγματα για τους οινοπαραγωγούς -Μεγάλη πτώση στις πωλήσεις
Φλώρινα -Καράογλου: Να προωθήσουμε τα κρασιά Αμυνταίου σε όλο τον κόσμο
Φλώρινα -Καράογλου: Να προωθήσουμε τα κρασιά Αμυνταίου σε όλο τον κόσμο
Ο κ. Καράογλου επισήμανε ότι το υφυπουργείο Μακεδονίας και Θράκης σκοπεύει να εφαρμόσει το πρόγραμμα Terra Vino σε όλες τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, επιδιώκοντας την oινική ανάπτυξη.
Φλώρινα -Καράογλου: Να προωθήσουμε τα κρασιά Αμυνταίου σε όλο τον κόσμο
Βουτιά άνω του 10% στην κατανάλωση οίνου το 2019
Βουτιά άνω του 10% στην κατανάλωση οίνου το 2019
Μεγάλη είναι η πτώση που παρατηρείται και κατά την τελευταία τριετία (2016/17, 2017/18, 2018/19) η οποία αγγίζει το 26,59% σε σύγκριση με την περίοδο 2015-2016.
Βουτιά άνω του 10% στην κατανάλωση οίνου το 2019
ΚΕΟΣΟΕ: Για πρώτη φορά κάτω από 2 εκατ. χιλιόλιτρα η ελληνική οινοπαραγωγή
ΚΕΟΣΟΕ: Για πρώτη φορά κάτω από 2 εκατ. χιλιόλιτρα η ελληνική οινοπαραγωγή
Μείωση που αγγίζει το 17,53% προβλέπει για την ελληνική οινοπαραγωγή για την αμπελοοινική περίοδο 1/8/2020 έως 31/7/2021 η ΚΕΟΣΟΕ.
ΚΕΟΣΟΕ: Για πρώτη φορά κάτω από 2 εκατ. χιλιόλιτρα η ελληνική οινοπαραγωγή