fbpx24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σήμερα -Ποιοι συμμετέχουν, οι συγκεντρώσεις, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ | Economistas.gr
Skip to main content

24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σήμερα -Ποιοι συμμετέχουν, οι συγκεντρώσεις, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ

24ωρη απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σήμερα -Ποιοι συμμετέχουν, οι συγκεντρώσεις, πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Δύσκολη μέρα για μετακινήσεις θα είναι η Τετάρτη στην Αθήνα, λόγω της απεργίας στα ΜΜΜ / Φωτογραφία: Eurokinissi

Γενική 24ωρη απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ σήμερα και απεργιακή συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 11:00 το πρωί, στην πλατεία Κλαυθμώνος. 

Το ΠΑΜΕ καλεί μισή ώρα νωρίτερα στα Προπύλαια. 

Συγκεντρώσεις συλλογικών φορέων και αριστερών οργανώσεων θα γίνουν σε άλλα κεντρικά σημεία της Αθήνας και όλες θα οδηγηθούν σε πορεία προς την Βουλή. 


Συγκεντρώσεις θα οργανωθούν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας.

Τα συνδικάτα αντιδρούν με αιχμή την ακρίβεια και το ενεργειακό κόστος.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΚΑ, η προκήρυξη της απεργίας γνωστοποιήθηκε προς κάθε κατεύθυνση πριν ένα μήνα. Το ΕΚΑ δηλώνει ότι «οι εργαζόμενοι θα απεργήσουν στην 24ωρη Απεργία της ΓΣΕΕ, με την κάλυψη του ανώτατου συνδικαλιστικού τους οργάνου, διεκδικώντας την προστασία των θεμελιωδών εργασιακών τους δικαιωμάτων και απαιτώντας αξιοπρεπή διαβίωση, αγωνιζόμενοι κατά της ακρίβειας και των συνθηκών εργασιακής ζούγκλας».

Χωρίς Μετρό η Αθήνα, πώς θα συμμετέχουν στην απεργία τα ΜΜΜ

Στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στην 24ωρη απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Μετρό (γραμμές 2&3), τα λεωφορεία και τρόλεϊ.

Στο Τραμ θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από τις 08.00 το πρωί έως τις 22.00 το βράδυ.

Στον Ηλεκτρικό θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από τις 9 το πρωί έως και τις 5 το απόγευμα.


Οι εργαζόμενοι στα μέσα μεταφοράς καλύπτονται από την ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, η οποία «καταγγέλλει τον αντεργατικό και αντικοινωνικό συντονισμό για τη δικαστική παρεμπόδιση της συμμετοχής των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς στην Πανελλαδική Πανεργατική Απεργία της 9ης Νοέμβρη 2022», δηλώνοντας πως η απεργία είναι νόμιμη και η προκήρυξη είναι ήδη γνωστή από τις 15 Σεπτεμβρίου, που αποφασίσθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της διοίκησής της.

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στο σιδηρόδρομο (τρένα – προαστιακός σιδηρόδρομος) καθώς και οι οδηγοί ταξί.

Παράνομη και καταχρηστική κρίθηκε και η στάση εργασίας των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Ωστόσο σημειώνεται πως ισχύουν οι ακυρώσεις και τροποποιήσεις των πτήσεων που ανακοίνωσε η AEGEAN και η Olympic Air.

Δεμένα στα λιμάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν τα πλοία καθώς η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Η απεργία αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων και είναι πανελλαδική.

Λόγω της απεργίας δεν θα ισχύει σήμερα ο δακτύλιος. 

Ποιοι απεργούν σήμερα

Το Δημόσιο σήμερα αναμένεται να υπολειτουργήσει

Στην κινητοποίηση, θα λάβουν μέρος το προσωπικό των δημοσίων νοσοκομείων και του ΕΚΑΒ, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι, καθώς και οι δικαστικοί υπάλληλοι.

Επίσης, θα απεργήσουν οι εργαζόμενοι στα υπουργεία, τις εφορίες, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις πολεοδομίες, ενώ συμμετοχή έχουν δηλώσει οι εργαζόμενοι σε τουρισμό – επισιτισμό και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι εργαζόμενοι στα Μέσα Ενημέρωσης.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι «Οι εργαζόμενοι μαζί με τα συνδικάτα, δίνουν μάχη ενάντια στην ακρίβεια που πνίγει τα ελληνικά νοικοκυριά, στις συνθήκες εργασιακής ζούγκλαςπου επικρατούν, ενάντια στα βάρη που σηκώνουν στις πλάτες τους εδώ και χρόνια.

Πρέπει και επιβάλλεται να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα κατά της ακρίβειας μετά τις ραγδαίες αυξήσεις του ενεργειακού κόστους αλλά και της εκτίναξης των τιμών σε βασικά είδη πρώτης ανάγκης.

Τώρα περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, είναι απαραίτητη η γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού καθώς και η επαναφορά του συλλογικού εργατικού δικαίου, με καθολική ισχύ των συλλογικών συμβάσεων σε όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί, μέχρι οι εργαζόμενοι να σταματήσουν να βρίσκονται στην κλίνη του Προκρούστη.

Αυξήσεις τώρα στους μισθούς ζητά η ΑΔΕΔΥ καθώς οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο «12 χρόνια ΤΩΡΑ όχι μόνο δεν είδαμε καμία αύξηση στον μισθό μας, αλλά αντίθετα είχαμε περικοπές που έφτασαν μέχρι και 40%. Μειώθηκαν δραματικά οι αποδοχές μας, καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός, πάγωσε η διετία 2016 – 17 για τη μισθολογική εξέλιξη, μειώθηκε το αφορολόγητο. Κι ενώ η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και τα μνημόνια, καμία αύξηση δεν προβλέπει για τους μισθούς των Δημοσίων Υπαλλήλων, από 1/1/23, με τον πληθωρισμό να έχει ξεπεράσει το 11% και την ακρίβεια να εξανεμίζει το εισόδημά μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεύτερο μπαράζ απεργιών την Τετάρτη - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Δεύτερο μπαράζ απεργιών την Τετάρτη - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ
Νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων κατά του αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου, σε συνέχεια της εικοσιτετράωρης απεργίας της 24ης Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν συνδικαλιστικές οργανώσεις, Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες.
Δεύτερο μπαράζ απεργιών την Τετάρτη - Πως θα κινηθούν τα ΜΜΜ
ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Ιουνίου
ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Ιουνίου
Την πραγματοποίηση 24ωρης πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 10 Ιουνίου και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας, αποφάσισε η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ στη σημερινή συνεδρίαση.
ΓΣΕΕ: 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 10 Ιουνίου
Μετατίθεται για τις 10 Ιουνίου η 24ωρη απεργία στα λιμάνια από 4 σωματεία
Μετατίθεται για τις 10 Ιουνίου η 24ωρη απεργία στα λιμάνια από 4 σωματεία
Δεν αποκλείεται το ίδιο να πράξουν και τα υπόλοιπα εννέα ναυτεργατικά σωματεία, ενώ ανακοινώσεις αναμένονται εντός της ημέρας.
Μετατίθεται για τις 10 Ιουνίου η 24ωρη απεργία στα λιμάνια από 4 σωματεία
24ωρη απεργία - Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
24ωρη απεργία - Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς
Στην σημερινή 24ωρη απεργία που προκήρυξε η ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΑ συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Οι συρμοί του Μετρό ( Γραμμή 2&3) θα κυκλοφορούν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.
24ωρη απεργία - Πως θα κινηθούν τα Μέσα Μεταφοράς